Η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι ξεκάθαρη: Δεν ψηφίζει την συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά χθες τα μεσάνυχτα, μετά την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε αίσθηση.
Για τους γνωρίζοντες, πάντως, μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε καθώς η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ουσιαστικά θέλησε να προλάβει να απορροφήσει τους κραδασμούς που θα προκαλέσουν τυχόν υπερψήφιση της Συμφωνίας από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Και μπορεί η ίδια να χαρακτήρισε «τρελά όσα λέγονται κι ακούγονται» πως βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής πρόκειται να την ψηφίσουν, ωστόσο υπάρχουν πλέον δύο «υποψήφιοι» για θετική ψήφο.
Τι θα κάνει ο Θεοχαρόπουλος
Ο ένας είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος θα αποφασίσει την Κυριακή, μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, τι θα πράξει. Οπως λένε συνεργάτες του θα προσμετρήσει το κλίμα στα στελέχη του κόμματός του πανελλαδικά (και από την βόρειο Ελλάδα και την Μακεδονία όπως συμπληρώνουν με νόημα) αλλά και το γενικό πολιτικό κλίμα και θα κάνει την τελική του εισήγηση προς την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.
Ο ίδιος έχει δηλώσει πως βλέπει θετικά την υπερψήφισή της, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ορίσει πάραυτα ημερομηνία εκλογών. Και επειδή κάτι τέτοιο είναι λίαν αμφίβολο, παραμένει ανοικτό το τι θα πράξει. Ωστόσο, είναι προφανές πως η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου θα κριθεί εν πολλοίς και από την στάση των τριών βουλευτών του Ποταμιού: Του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη, του Σπύρου Λυκούδη και του Γιώργου Μαυρωτά. Αν επιλέξουν να την στηρίξουν οι 3 του Ποταμιού, είναι πολύ πιθανό να πράξει το ίδιο και ο κ. Θεοχαρόπουλος. Αν επιλέξουν αποχή, τότε, δύσκολα ο ίδιος θα πάρει το πολιτικό ρίσκο να είναι ο βουλευτής που θα διαφοροποιηθεί ανοικτά από την κεντρική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής.
Η Φώφη Γεννηματά όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει πρόβλημα από τυχόν διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου αρκέστηκε να απαντήσει : «Καθίστε να δούμε».
Η δήλωση Κρεμαστινού που άναψε φωτιές
Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός άναψε νέες φωτιές καθώς με δήλωσή του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της Κυβέρνησης στις Πρέσπες.
Σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Κρεμαστινός- το όνομα του οποίου αναφερόταν εδώ και καιρό στα παρασκήνιο ως ένας ακόμα πρόθυμος να ψηφίσει την Συμφωνία- δήλωσε:
«Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω».
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε ακόμα ότι «η Συμφωνία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα λέγεται το κράτος αυτό Μακεδονία, η ονομασία θα είναι Βόρεια Μακεδονία. Εχει όμως το μειονέκτημα -παρότι έχει γίνει ρηματική διαβεβαίωση πως η γλώσσα και η εθνότητα θα είναι όπως εμείς τα θέλουμε- ότι αυτό δεν είναι σαφώς διατυπωμένο στο Σύνταγμα».
Οι πληροφορίες από το ΚΙΝΑΛ πάντως κάνουν λόγο ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός θα συνταχθεί με την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έστω κι αν δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία.
Η διορθωτική δήλωση: «Θα συνταχθώ με την άποψη του ΚΙΝΑΛ»
Tελικά ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στο Open το απόγευμα προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τη στάση του στην επερχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εγώ θα πω τα θετικά και τα αρνητικά στην κοινοβουλευτική μου ομάδα και θα συμφωνήσουμε ώστε να συμπαραταχθούμε. Να μη λέει ο καθείς την άποψή του δημόσια», σημείωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Σχετικά με πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, σχολίασε ότι «θα το ήθελε, αλλά στη πράξη το βλέπω αδύνατον».
Οι φωνές για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ
Και όχι μόνο αυτό. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός έφερε εκ νέου στο προσκήνιο την εσωτερική πολιτική αντιπαλότητα στο ΚΙΝΑΛ για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε υπάρχουν πια οι συνθήκες για έναν διάλογο για την κεντροαριστερά ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για ένα διάλογο δύο “όμορων χώρων” μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση», σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι «πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν».
Ο κ. Κρεμαστινός σημείωσε ακόμα ότι θα ήταν πολύ θετικό ο πρωθυπουργός να πάρει την πρωτοβουλία για μία καταρχήν ιδεολογική συζήτηση….αλλά φάνηκε απαισιόδοξος: «Θα το ευχόμουν, αλλά το βλέπω δύσκολο. Σε προεκλογική περίοδο δεν γίνονται αυτά…»
Σημειωτέον ότι στην ίδια γραμμή της δημιουργίας μιας ευρύτερης κεντροαριστεράς που περιλαμβάνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και επ’ ουδενί με τον «στρατηγικό αντίπαλο, την Δεξιά» κινούνται και άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ με πιο ηχηρό όνομα αυτό του Σταμάτη Μαλέλλη, γραμματέα επικοινωνίας του κόμματος. Μόλις πρόσφατα είχε κάνει δηλώσεις ότι θα προτιμούσε να οδεύσει η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές (που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική) παρά να συνεργαστεί το ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μερικώς.
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κρεμαστινού
Οι δηλώσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού πάντως προκάλεσαν ήδη τις πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε πως «τέτοιες δηλώσεις προκαλούν ζημιά» για να προσθέσει αιχμηρά: «Λυπάμαι και ντρέπομαι πραγματικά. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».
Εγραψε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος:
«Η ζημιά που προκαλούν τέτοιες δηλώσεις,στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή,λίγο πριν τις εκλογές είναι απίστευτη. Αλλοιώνουν το κεντρικό μήνυμα,αδικούν την προσπάθεια,όσων πιστεύουμε στην αυτόνομη πορεία της παράταξης. Λυπάμαι&ντρέπομαι πραγματικά! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».
Η επικείμενη δήλωση Παπανδρέου
Η Φώφη Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει ωστόσο έναν ακόμη «πονοκέφαλο» που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου. Πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι προτίθεται τις επόμενες ημέρες να πάρει θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος είχε σύμβουλο στο ΥΠΕΞ τον Νίκο Κοτζιά και συζητούσε με την ΠΓΔΜ για την ονομασία, φέρεται να διάκειται θετικά στη συμφωνία. Και μπορεί να μην επηρεάσει με την ψήφο του το αποτέλεσμα, καθώς δεν είναι βουλευτής, αλλά πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, συνεργαζόμενου κόμματος με το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο μια θετική δήλωσή του αναμφίβολα θα δημιουργούσε ένα κλίμα σύγχυσης στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.
Πρόσφατα πάντως, ο κ. Παπανδρέου με αφορμή την υπόθεση με τις αφίσες είχε δηλώσει πως «Στη νεότερη ιστορία μας, τα μεγάλα εθνικά θέματα έχουν προκαλέσει συχνά διχασμούς που έφεραν αρνητικά, ακόμη και καταστροφικά, αποτελέσματα. Γι’ αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη. Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα».