Σοβαρές αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας προκαλεί το προφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Για την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί γενική απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, προκειμένου οι νησιώτικες κοινωνίες να διαμαρτυρηθούν για ττο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Στη Λέσβο, συνεδρίασε τη Δευτέρα 13/1 το Επιμελητήριο ενώ αναμένεται η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ώστε να κλείσουν εκείνη τη μέρα και οι επιχειρήσεις. Για τις 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στα τρία νησιά.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση για το θέμα με τα αρμόδια υπουργεία.
Επίσης ελήφθη απόφαση για:
Γενική κινητοποίηση όλων των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου με συμβολικό κλείσιμο και των αεροδρομίων και των λιμένων της περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Διερεύνηση της δυνατότητας κινητοποιήσεων στην Αθήνα.
Συμβολική κατάληψη του κτηρίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.
Υποβολή, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια «από τον εσφαλμένο χειρισμό του ζητήματος» του μεταναστευτικού.
Χίος
Επεισόδια έξω από το Δημαρχείο της Χίου σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 13/1, κατά τη διάρκεια της άφιξης του Υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου όπου συνεδρίαζε εκτάκτως με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις μετά τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή για δημιουργία υπερδομής 4.000 προσφύγων.
Εκεί, ομάδα συγκεντρωμένων στη θέα του Υφυπουργού εξαγριώθηκαν με αποτέλεσμα να πετάξουν μπουκάλια με νερό και καφέδες ενώ έσπασαν την πόρτα του Δημαρχείου Χίου κατά την προσπάθειά τους να μπουν μέσα στο κτίριο.
Λαμία
Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων είχε ως αποτέλεσμα την υπερψήφιση της πρότασης του δημάρχου Λαμιέων, η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία.
«Λέμε “όχι” » είπε ο δήμαρχος, απορρίπτοντας σχετική πρόταση της κυβέρνησης, και κατέθεσε πρόταση για δομή με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα έχει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συζητηθεί από μηδενική βάση. Πιο συγκεκριμένα, η εισήγηση του δημάρχου Θύμιου Καραΐσκου υπερψηφίστηκε από την παράταξή του και την παράταξη του Παναγιώτη Στασινού, ενώ καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις και συμβούλους.
Η εισήγηση του δημάρχου Λαμιέων ήταν η εξής: απόρριψη της πρότασης του υπουργείου –η οποία να σημειωθεί ότι δεν έχει κατατεθεί επίσημα– ως έχει και απαραίτητη προϋπόθεση τριών σημείων (επιγραμματικά υποδομές εντός της δομής, τον απόλυτο διοικητικό και άλλο έλεγχο από το Δήμο και αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία) προκειμένου να συζητηθεί στο μέλλον μια άλλη πρόταση. «Λέμε “όχι” σε hotspot στη Mαυρομαντήλα που δεν πληροί τους όρους που θέτουμε…» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Θύμιος Καραΐσκος.
Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν την Κυριακή 12/1 στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας λόγω διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό. Κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης, δύο χωριών κοντά στη Λαμία, έκλεισαν τον κόμβο της εθνικής οδού στο 214 χλμ., λίγο πριν τα διόδια της «Μαυρομαντήλας» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή τους.
Από τις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής 12/1, οι κάτοικοι προχώρησαν κλιμακωτά σε κατάληψη των δρόμων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού αλλά και στους παραδρόμους που είναι κοντά στο συγκεκριμένο κόμβο με οχήματα αλλά και πεζοί. Η τροχαία σταμάτησε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας τόσο στην περιοχή της Στυλίδας αλλά και στην περιοχή της Ανθήλης.
Άρτα
Σφοδρές αντιδράσεις και στην Ήπειρο προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου να δημιουργήσει δομή φιλοξενίας προσφύγων σε ιδιωτική έκταση στο Χανόπουλο Άρτας.
Εκεί θα μεταφερθούν 1.500 μετανάστες, γεγονός που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη, ο οποίος από τη πρώτη στιγμή με δηλώσεις του κάνει λόγο για ελλιπή σχεδιασμό και για ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο Δήμος.
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των κατοίκων στη Τ.Κ Ρόκκα, τη Κυριακή, όπου η απόφαση ήταν ομόφωνα αρνητική για δυο λόγους. Ο πρώτος αφορά την πολύ κοντινή απόσταση (5 χλμ) που βρίσκεται η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» του Δ. Ζηρού. Ο δεύτερος λόγος αφορά τις καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χειμώνα που δεν επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση των φιλοξενούμενων προσφύγων.
Σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με παγετό ενώ σε περίπτωση βροχοπτώσεων προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα στη περιοχή.
Κρήτη
Την ανάγκη ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου και ολόκληρης της Κρήτης ώστε μαζί με τους φορείς να εκφράσουν την άποψη τους και να προτείνουν λύσεις για το Μεταναστευτικό, ζήτησε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης ο οποίος συναντήθηκε με το Σύλλογο Ξενοδόχων και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.
Ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος διότι υπάρχει απόλυτη συναντίληψη επί του θέματος αλλά και με όλους τους φορείς του Ρεθύμνου. «Τους έδωσα τη σκυτάλη της ευθύνης για το ζήτημα της φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, διότι μέχρι σήμερα το θέμα το πάλευα προσωπικά μαζί με ένα δύο συνεργάτες. Από δω και πέρα πιστεύω πως η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον της, αλλά και το θέμα του υπαρξιακού της συστήματος» τόνισε.