Εκατοντάδες Δραμινοί σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου, για να μεταφέρουν ένα μήνυμα ζωής και ανάγκης προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Δράμας, σε σχέση με τους δεκάδες συμπολίτες τους, που πάσχουν από καρκίνο και δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη.
Κρατώντας ροζ μπαλόνια στα χέρια, πολίτες όλων των ηλικιών, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, που ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στην είσοδο του νοσοκομείου Δράμας. Μια ανθρώπινη αλυσίδα, μήκους 1.200 μέτρων περίπου, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την ανάγκη κάλυψης των ασθενών με καρκίνο, στην οποία μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος, Χριστόδουλος Μαμσάκος, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, βουλευτές και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών.
Σκοπός της δράσης του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, που έγινε στο πλαίσιο του «Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» που είναι ο Οκτώβριος, ήταν η μεταφορά ενός πάγιου αιτήματος τα τελευταία χρόνια προς τη διοίκηση του νοσοκομείου για τη δημιουργία ολοκληρωμένης Ογκολογικής Μονάδας, στελεχωμένης με δυο ειδικευμένους γιατρούς ογκολόγους και έναν αιματολόγο.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, Ευγενία Σαραφίδου, «οι ασθενείς με καρκίνο αναγκάζονται να ταξιδέψουν, από τη Δράμα, σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη ή Θεσσαλονίκη, επιβαρυνόμενοι ένα μεγάλο κόστος. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη και με τη δημιουργία της ανθρώπινης αλυσίδας σκοπεύει ν’ αναδείξει με δυναμικό τρόπο το δίκαιο αίτημά του για τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Δράμας. Συγκεκριμένα, τα μέλη του Συλλόγου είναι 1.078 μέλη, ενώ υπάρχουν και 120 αρωγά μέλη. Οι αριθμοί αυτοί φέρνουν τον Δραμινό Σύλλογο στη δεύτερη θέση όσον αφορά το μέγεθος, μετά από αυτόν της Θεσσαλονίκης, σε Μακεδονία και Θράκη».
Στην πλατεία Ελευθερίας οι Δραμινοί υπέγραψαν το αίτημα τού Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, το οποίο χέρι- χέρι μεταφέρθηκε μέχρι τα χέρια του διοικητή του νοσοκομείου, Νίκου Λιάτση, ο οποίος δήλωσε πως βρίσκεται στο πλευρό τους για τη δικαίωση του αιτήματός τους. Η διοίκηση του νοσοκομείου Δράμας αντιμετωπίζει θετικά την υλοποίηση του αιτήματος, ενώ, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου, δεσμεύσεις έχουν δοθεί και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο προσανατολίζεται στη δημιουργία και Β’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας με την ταυτόχρονη πρόσληψη και ενός γιατρού ογκολόγου.
Διεκδίκηση ξεχωριστής ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας
Την ίδια στιγμή πάντως, εκτός από τη διεκδίκηση Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Δράμας, αναδείχθηκε και μια ακόμη διεκδίκηση στον ίδιο τομέα, αυτή τη φορά από τη γειτονική Καβάλα. Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας (ΓΝΚ) ζητά τη δημιουργία ξεχωριστής Ογκολογικής Κλινικής.
Σε δηλώσεις του, ο διοικητής του νοσοκομείου, Τάσος Καρασαββόγλου, υπογραμμίζει ότι «στο ΓΝΚ έρχονται πολλοί καρκινοπαθείς από τη Δράμα, την Ξάνθη και τις Σέρρες και αυτό γιατί έχει ένα πολύ καλό Ογκολογικό Τμήμα το νοσοκομείο μας. Αυτό που σκεφτόμαστε στο πλαίσιο της πρότασής μας για το νέο οργανισμό του νοσοκομείου είναι η ανάπτυξη του Ογκολογικού Τμήματος σε Ογκολογική Κλινική, προκειμένου να μπορούν και οι ακτινοθεραπείες να γίνονται εδώ, αφού οι ασθενείς γι’ αυτό μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη ή την Αλεξανδρούπολη. Άρα εμείς θέλουμε την πλήρη ανάπτυξη του Ογκολογικού Τμήματος σε μια κλινική κι αυτό το ζήτημα θα το θέσουμε στο επόμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που θα γίνει τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή σε συνεργασία με την κυβέρνηση».
«Το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας», συνέχισε ο κ. Καρασαββόγλου, «δέχτηκε την τελευταία διετία για θεραπεία πάνω από 10.000 ασθενείς και περιστατικά που αγκαλιάσαμε και προστατέψαμε. Έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ζήτημα πολύ σημαντικό και θέλουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους να προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερα, ακόμη και χωροταξική άνεση. Γιατί στο Ογκολογικό Τμήμα οι άνθρωποι δεν εξυπηρετούνται, όπως θα έπρεπε. Χρειάζεται ο καθένας να έχει το κρεβάτι του, να αναπαυθεί λίγο μετά από τη δύσκολη χημειοθεραπεία. Επιπλέον, περίπου 150 άτομα το 2016 έφυγαν από τον ΓΝΚ για άλλου είδους θεραπεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη. Είναι λοιπόν ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε στην ολότητά του. Θεωρώ ότι έχουμε πολλές πιθανότητες αν το παλέψουμε».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr