Όλα είναι έτοιμα με το Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά το νέο κυβερνητικό σχήμα στα χέρια του ενώ η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει χρονικά για την ανακοίνωσή του. Όλοι περιμένουν τον πρωθυπουργό μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ να ανακατέψει το κυβερνητικό σχήμα με περισσότερους γαλάζιους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει στην κοινωνία ότι το επιτελικό κράτος λειτουργεί και μετα τις καταστροφικές πυρκαγιές με τις αλλαγές είναι δίπλα στον πολίτη.
Η δημιουργία υπηρεσία ανάγκης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες είναι μέσα στο νέο σχήμα,
Τώρα πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι όπως η είσοδος του κ Ρουσόπουλου και Θεοδωρικάκου,
Το βέβαιο είναι, όπως λένε συγκλίνουσες πληροφορίες, πως οι αλλαγές που θα γίνουν στην κυβέρνηση θα είναι ευρύτερες σε σχέση με τους δύο προηγούμενους ανασχηματισμούς.
Θα υπάρξουν δε κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι είτε θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο είτε θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε ευρείες και δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος το οποίο με λίγες εξαιρέσεις έχει την ίδια μορφή από τον Ιούλιο του 2019.
Οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο μήνα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και στην Εύβοια απετέλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το έναυσμα του πρωθυπουργού να κάνει τώρα τις αλλαγές που αρχικώς σχεδίαζε για το τέλος του χρόνου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης δηλώσει σε συνομιλητές του ότι έχει αντιληφθεί πλήρως τις όποιες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και σκοπεύει να τις διορθώσει, χωρίς να λάβει υπόψη του ισορροπίες που έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα τα οποία θα επιλέξει να μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ή θα κρίνει ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν ή να βρεθούν σε άλλα πόστα.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το πρωί της Δευτέρας από τις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να συνοδεύσει την κόρη του που ξεκίνησε σπουδές στο Yale. Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τ
Υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί αφενός με τον ανασχηματισμό και αφετέρου με τις εξαγγελίες που σχεδιάζει στη ΔΕΘ, την οποία θα εγκαινιάσει στις 11 Σεπτεμβρίου, να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης.
Στόχος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν τακτικοί συνομιλητές του, είναι να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, οι οποίες «θα στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά τον πήχη και κάθε φορά που περνάει από κάτω, όπως ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε στη Βουλή ότι έγινε με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις και θα ακολουθούν διορθωτικές κινήσεις που θα πείθουν ότι δεν θα επαναλαμβάνονται εσαεί τα ίδια λάθη».
Από τους 20 υπουργούς, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του κ. Σκέρτσου, αμετακίνητοι θεωρούνται, σύμφωνα με πηγές, ο Αδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας και ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο γκρουπ τοποθετείται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς πιστεύεται ότι δεν θα αλλάξει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου
Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ.Μητσοτάκης εμφανίζεται ικανοποιημένος από το επιτελικό κράτος, για το οποίο θεωρεί ότι εκπλήρωσε τον ρόλο του. Από εκεί και πέρα, όλες οι αλλαγές είναι πιθανές και «κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του αμετακίνητο».
Η αγωνία κορυφώνετε