Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, με στόχο να αναχαιτιστεί η διασπορά του.

«Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε επιλογή. Είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας τη δυσκολία της διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως από τις 06.00 το πρωί της Τρίτης η χώρα θα χωριστεί σε δύο ζώνες, τη ζώνη επιτήρησης (τις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές του χάρτη) και τη ζώνη αυξημένου κινδυνου (τις «πορτοκαλι» και «κόκκινες» περιοχές του χάρτη).

Σε όλη την επικράτεια θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους. ενώ θα ισχύει για ολόκληρη τη χώρα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00.00 έως τις 05.00, εφαρμογή της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 50% και πλήρη τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Ανακοίνωσε, επίσης, την αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης, εκτός των take away και των Delivery, για τις περιοχές στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, αλλά και οι χώροι εκδηλώσεων και τα γυμναστήρια. Ωστόσο, δε θα απαγορευτεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.