– Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις – Για fake news έκανε λόγο σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

– Ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας τόνισε πως δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες άνω των 65 ετών, ενώ δεν ισχύει ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

«Σήμερα αφήσαμε πίσω μας 42 μέρες πρωτόγνωρης προσπάθειας. Η νέα φάση έχει νέες προκλήσεις. Η νέα διαδικασία θα αξιολογείται καθημερινά. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Θα έχουμε και νέα κρούσματα και νέες απώλειες», είπε ο κ. . «Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε μέχρι τώρα», τόνισε ο ίδιος, δηλώνοντας «μπήκαμε σε νέο στάδιο, κάναμε το επόμενο βήμα, αλλά ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμη».

Απαγόρευση κυκλοφορίας βράδυ – Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις – Διορία για τις αιτήσεις

Έως τις 15 Μαΐου θα μπορούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις να καταθέσουν αιτήσεις για φόρων στην πλατφόρμα της myBusinessSupport, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Η απόφαση αφήνει παράθυρο επιστροφής μόνο ποσοστού 60-70% της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ορίζεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν μόνο ποσοστό 70% της ενίσχυσης εφόσον ο κύκλος εργασιών τους ένα χρόνο μετά τη λήξη της ενίσχυσης είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς, στη βάση των οποίων εγκρίθηκε η ενίσχυση.

Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής ποσού μόνο 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν 31/3/2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 31/3/2020, βάση των στοιχείων της Εργάνη, έως και την 31/3/2021. Οσοι λάβουν ενισχύσεις δεν θα πληρώσουν τόκους ούτε κεφάλαιο έως 31/12/2021.

Από τον Ιανουάριο του 2022 το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλητικές μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα.

Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο taxis ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αναφέρει το skai.gr.