Θέμα ωρών θα πρέπει να θεωρείται ο μίνι -κατά πληροφορίες- ανασχηματισμός που θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας για να πληρώσει τις θέσεις που θα προκύψουν από τις αντικαταστάσεις στελεχών που θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, αλλά και τις θέσεις όσων αποχώρησαν από την κυβέρνηση.
Οι φήμες περί άμεσης ανακοίνωσης των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα άρχισαν να διακινούνται μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η χθεσινή συζήτηση στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στον απόηχο της ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου καταγράφηκαν απώλειες στις προτάσεις της πλειοψηφίας. Κατά την 4ωρη συνεδρίαση της ΠΓ, κομματικές πηγές επιμένουν ότι δεν έγινε καμία συζήτηση περί ανασχηματισμού, ωστόσο, το ενδεχόμενο το νέο κυβερνητικό σχήμα να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα, είναι εξαιρετικά ισχυρό.
Στόχος του ανασχηματισμού είναι να αντικατασταθούν όσοι θα πρέπει να αποχωρήσουν (Νοτοπούλου, Ηλιόπουλος) το επόμενο διάστημα λόγω της καθόδου τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να πληρωθούν τα κενά που ήδη υπάρχουν. Παράλληλα, αναμένεται να ορισθεί νέος υπουργός Εξωτερικών, χαρτοφυλάκιο που κρατά ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για «μικρής κλίμακας ανασχηματισμό».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επιλογές του θα είναι τέτοιες που σηματοδοτούν και το άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο από τον οποίο προσδοκά να αλιεύσει ψήφους ενόψει εκλογών.
Τα ονόματα που ακούγονται
Αν και τις προηγούμενες ημέρες κορυφώθηκαν σενάρια που μιλούσαν για επιστροφή του Νίκου Κοτζιά (εν όψει και του νέου κύκλου συζητήσεων που φαίνεται πως θα ανοίξει για το Κυπριακό) ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει κατά πληροφορίες στην επιλογή να αφήσει πίσω την εποχή Κοτζιά.
Αν και η παρουσία του επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη με επιστέγασμα της Συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Τσίπρας θέλει να σηματοδοτήσει ένα νέο κύκλο, παραδίδοντας τη σκυτάλη πιθανότατα στον νυν αναπληρωτή Γιώργο Κατρούγκαλο.
Για το ΥΠΕΞ και το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων ακούγεται έντονα το όνομα του Σωτήρη Βαλντέν, με αναφορά στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ο κ.Βαλντέν, προέρχεται από το παλαιό ΚΚΕ Εσωτερικού, που στηρίζει την ιδέα της σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και Ανανεωτικής Αριστεράς και έχει αρθρογραφήσει για την εξωτερική πολιτική και τα Βαλκάνια στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.
Πρώην πράσινα στελέχη;
Πληροφορίες θέλουν το πρωθυπουργικό επιτελείο να βρίσκεται σε επαφή με στελέχη που έχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ και έχουν σταθερή αναφορά στον Παπανδρεϊκό χώρο, παραμένοντας αποστασιοποιημένα από την «πολιτική στροφή» του Κινήματος, όπως ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επιλογές Γεννηματά.
Μένει να επιβεβαιωθεί το αν ισχύουν οι πληροφορίες που μιλούν για πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι βρίσκονται σε συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, και είναι πιθανόν να μπουν στην κυβέρνηση.
Εντονα ακούγονται, πάντως, τις τελευταίες ημέρες και τα ονόματα του Νίκου Μπίστη και του Γιάννη Ραγκούση για να πληρωθεί η θέση του αναπληρωτή υπ. Εργασίας που χηρεύει, λόγω της αποχώρησης του Νάσου Ηλιόπουλου (κατεβαίνει για δήμαρχος Αθηναίων). Δεν αποκλείεται ωστόσο, το χαρτοφυλάκιο να περάει απλά στον έλεγχο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.
Πρόσωπο το όνομα του οποίου έχει επίσης συζητηθεί είναι αυτό του Λευτέρη Παπαγιαννάκη (γιός του Μιχάλη Παπαγιαννάκη) αντιδήμαρχου Αθηναίων, για ζητήματα μεταναστών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον οποίο είχε προτείνει ως υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων η ΔΗΜΑΡ.
Στη Θεσσαλονίκη όλα δείχνουν ότι τη θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου που θα διεκδικήσει το Δήμο θα αναλάβει νυν Βορειοελλαδίτης βουλευτής. Εντονα ακούγεται το όνομα του Κώστα Ζουράρι. Ηδη από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ακουγόταν το όνομά του καθώς ήταν ένας εκ των προθύμων.
Στα οικονομικά υπουργεία θεωρείται έως και απίθανο να υπάρξουν αλλαγές.
Στον Σολτς η Φώφη, στη βάση ο Τσίπρας
Την ίδια ώρα, Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά, έχουν ξεκινήσει ιδιότυπο αγώνα δρόμου, με στόχο τη δεξαμενή των ψηφοφόρων που τοποθετούν τον εαυτό τους στον προοδευτικό χώρο και δεν θέλουν να ψηφίσουν Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος έχει επιλέξει και θέλει να κερδίσει ως ακροατήριο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει το iefimerida.gr θέτοντας συνεχώς διλήμματα προοδευτικού χαρακτήρα στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, επιδιώκοντας είτε να την τραβήξει αριστερότερα είτε να την εκθέσει κατηγορώντας την για πολιτική συμφωνία συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις εκλογές.
Αφορμή για την τελευταία επίθεση του πρωθυπουργού αποτέλεσε η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας κατά το 2020, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ότι είναι έτοιμη να συμπράξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογή προέδρου.
Στον αντίποδα, η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκινήσει πρωτοβουλίες προκειμένου να δείξει στους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες (τους οποίους έχει εξασφαλίσει ως συνομιλητές ο Αλέξης Τσίπρας) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική δύναμη αλλά πολιτεύεται με βασικό στοιχείο το λαϊκισμό.
Αυτό το σκοπό, την απόδοση της εικόνας που εισπράττουν στη Χαριλάου Τρικούπη για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε άλλωστε να μεταφέρει στο Βερολίνο η Φώφη Γεννηματά προκειμένου να συναντήσει τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό οικονομικών και την ηγεσία του Γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, στο συνέδριο του οποίου πάντως είχε μιλήσει καταχειροκροτούμενος ο Αλέξης Τσίπρας.