Αποφυλακίστηκε το μεσημέρι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, καθώς του χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι το Εφετείο.
Χθες ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη για βιασμούς δύο ανηλίκων, ενώ αθωώθηκε για τις κατηγορίες για άλλους δύο βιασμούς.
«Ενάμιση χρόνο παίζανε μόνοι τους μπάλα, τώρα δικαιούμαι να μιλάω κι εγώ», δήλωσε έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την καταβολή της εγγύησης 30.000 ευρώ, που ήταν ένας από τους όρους που του επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για να του χορηγηθεί αναστολή μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο Δημήτρης Λιγνάδης αποχώρησε, με τον δικηγόρο του, Αλέξη Κούγια, να βρίσκεται μαζί του.
«Ποτέ δεν πίστευα ότι η Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί, όπως και δεν παρασύρθηκε για όλες αυτές τις κατηγορίες που αντιμετώπιζα, όπως ίσως παρασύρθηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας», είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης.
«Πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της περιπέτειας, στο Εφετείο, θα δικαιωθώ πλήρως και θα αποκατασταθεί η αλήθεια», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.
Ακόμα, μίλησε με θερμά λόγια για τον δικηγόρο του. «Θέλω, και τον παρακαλώ πολύ να μην το θεωρήσει ούτε φιλοφρόνηση, ούτε διαφήμιση, ούτε τίποτα, να ευχαριστήσω απ’ την ψυχή μου τον Αλέξη τον Κούγια και τους συνεργάτες του, ο οποίος με μεγάλη αυταπάρνηση και παίρνοντας μια στάση απέναντι σε πολλούς με βοήθησε και με βοηθάει σ’ αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Είμαι πολύ τυχερός που τον γνώρισα και ως άνθρωπο και ως δικηγόρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κούγιας: «Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να σιωπούμε»
Δηλώσεις έκανε και ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας, ο οποίος υποστήριξε ότι «το τελευταίο προπύργιο για την εμπέδωση του συναισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών είναι η Δικαιοσύνη. Αν κι αυτή καταρρεύσει και γίνει υποχείριο πολιτικής εκμετάλλευσεως και ταπεινών ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων, δεν θα υπάρχει κράτος» και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις βαθμοί ποινικής δικαιοδοσίας.
«Η άσκηση μιας ποινικής διώξεως δεν σημαίνει τίποτα, σημαινει μόνο την έναρξη διαρευνήσεως μιας υποθέσεως. Ακόμη και μια καταδικαστική πρώτη υπόθεση δεν σημαίνει τίποτα» τόνισε ο γνωστός ποινικολόγος, προσθέτοντας: «Θα πρέπει λοιπόν όλοι να μάθουν να περιμένουν την ολοκληρωτική κρίση της Δικαιοσύνης».
H εισαγγελία Εφετών εξετάζει να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης στην απόφαση που εξέδωσε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τον Δημήτρη Λιγνάδη, θα εξετάσει σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία Εφετών.
Ήδη, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Μαρία Γκανέ, μια ημέρα μετά την, κατά πλειοψηφία, καταδίκη του σκηνοθέτη για δυο βιασμούς ανηλίκων, την επιβολή συνολικής κάθειρξης 12 ετών αλλά και την χορήγηση αναστολής μέχρι την Έφεση υπό όρους με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του, έδωσε παραγγελία ώστε να λάβει γνώση των εγγράφων της αποδεικτικής διαδικασίας και της απόφασης που εκδόθηκε.
Ειδικότερα, η Μαρία Γκανέ ζήτησε να της διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η χθεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Σκοπός είναι να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης. Ακόμη η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών φέρεται να ζήτησε από τον εισαγγελέα της έδρας του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, Κωνσταντίνο Κούντρια να της διαβιβάσει άμεσα την αναφορά του, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του.
Πληροφορίες η εισαγγελία Εφετών αφού λάβει το συγκεκριμένο υλικό, θα εξετάσει εάν σωστά αξιολογήθηκαν από το δικαστήριο τα αποδεικτικά στοιχεία της δίκης και εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών τόσο για την αθώωση του σκηνοθέτη για τον ένα από τους δυο βιασμούς, για τις ποινές που του επιβλήθηκαν για τους δυο βιασμούς που καταδικάστηκε καθώς και για την αποφυλάκιση του μετά την καταδίκη του, με την χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο.