Την επιθυμία της Τουρκικής κυβέρνησης για εισβολή στον Έβρο, αποκάλυψαν δημοσιογράφοι της γειτονικής χώρας και τώρα κατηγορούνται ως τρομοκράτες!
Πρόκειται για 5 δημοσιογράφους, από τους οποίους έγιναν γνωστά τα ονόματα των Αχμέτ Aλτάν, Γιασεμίν Τσογκάρ και Μεχμέτ Μπαρανσού. Πρόκειται για τα άτομα που αποκάλυψαν τον πραγματικό σκοπό του Σχεδίου δράσης «Βαριοπούλα» και πλέον κατηγορούνται για:
«σύσταση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης»,
«κατοχή απόρρητων εγγράφων που σχετίζονται με την ασφάλεια του κράτους»
«διενέργεια τρομοκρατικής προπαγάνδας»
«κοινοποίηση πληροφοριών που για χάρη της κρατικής ασφάλειας και των πολιτικών συμφερόντων θα έπρεπε να μείνουν απόρρητες» και
«καταστροφή ή νόθευση εγγράφων σχετιζομένων με την κρατική ασφάλεια».
Προφανώς και δεν έχουν διαρρεύσει αναλυτικά τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, διατηρεί την πολιτική στάση «αποφασίζουμε και διατάζουμε» ωστόσο, όσα έχουν αποκαλύψει οι εν λόγω δημοσιογράφοι σοκάρουν!
Η «Επιχείρηση Βαριοπούλα» λοιπόν, αποκαλύφτηκε το 2010 ενώ η μελέτη και σχεδίαση του, άρχισε από το 2003.
Βασικός σκοπός της επιχείρησης, ήταν η τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα.
Θα ακολουθούσε εν συνεχεία η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επέμβει ο στρατός!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο τότε διοικητής της Α’ Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, ταξίαρχος Γιουρνταέρ Ολτζάν πρότεινε «μικρής εμβέλειας συγκρούσεις» με την Ελλάδα με σκοπό την «τόνωση του εθνικού αισθήματος».
«Παρότι σκεφτόμαστε ότι η εσωτερική απειλή είναι απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο, προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ενότητας και συμπαράστασης μεταξύ των πολιτών, σκέφτομαι ότι θα ήταν κατάλληλο, με σκοπό τη διασφάλιση της ψυχολογικής υποστήριξης, να υπάρξουν μικρής εμβέλειας συγκρούσεις με την Ελλάδα.
Η επίλυση του θέματος των μιλίων είναι δύσκολο ζήτημα και προϋποθέτει μεγάλης εμβέλειας επιχείρηση και πολιτική προεργασία. Για το λόγο αυτό, σκέφτομαι ότι θα προσέφεραν όφελος επεισόδια μικρής εμβέλειας από την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό, ή ακόμη και στα σύνορα, στην ανάγκη χρησιμοποιώντας και τον Τύπο» φέρεται να λέει ο ταξίαρχος, κατά τον σχεδιασμό της «Βαριοπούλας».
Ωστόσο, παρά τα στοιχεία για επιχείρηση ανατροπής του Ταγίπ Ερντογαν και στην συνέχεια εισβολή στον Έβρο, οι δικαστές το 2012 αποφάσισαν να ελευθερώσουν όσους στρατιωτικούς εμπλέκονταν στην υπόθεση και πλέον φέρονται ως κατηγορούμενοι οι δημοσιογράφοι που προχώρησαν στην αποκάλυψη των στοιχείων!
Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν έχει σχολιάσει το γεγονός, ωστόσο αναμένονται εξελίξεις καθώς το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια.