– Όλα τα ΝΕΑ – ΙΚΥ Αποτελέσματα για το φοιτητικό επίδομα – Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νέο ασφαλιστικό.

– Ενα «πάρα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπροστά» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο χθες, και ύστερα από μια μαραθώνια, τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας συγκέντρωσε μαζικά τα πυρά της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία από 158 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 128 βουλευτές.

«Είναι ένα ελκυστικό και ανταποδοτικό νομοσχέδιο που καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση, είναι βιώσιμο και διασφαλίζει τις συντάξεις για τα επόμενα πενήντα χρόνια», είπε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα «αφήνουμε πίσω τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου που λειτούργησε αρνητικά σε κοινωνία, οικονομία και ανάπτυξη».

Η σχέση του τωρινού νομοσχεδίου με το αντίστοιχο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε ακριβώς και το σημείο αιχμής στην κριτική της αντιπολίτευσης. Η κριτική αυτή, ωστόσο, κινήθηκε σε δύο άξονες: αφενός το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπεραμυνόμενο του νόμου Κατρούγκαλου, επέκρινε την κυβέρνηση για τις επιλογές της, αφετέρου τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υποστήριζαν πως τα δύο νομοθετήματα μοιάζουν και το ένα αποτελεί συνέχεια του άλλου.

«Δεν καταργείτε τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνετε μακιγιάζ. Ζει και βασιλεύει. Απλά αλλάζει όνομα και τώρα ονομάζεται νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση. Καταψηφίσαμε τον νόμο Κατρούγκαλου. Καταψηφίζουμε τον νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Αφού υπενθύμισε ότι το κόμμα της έχει ήδη καταθέσει προτάσεις που μεταξύ άλλων προβλέπουν επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους, καθώς και το νέο ΕΚΑΣ, πρόσθεσε: «Είμαστε ανοικτοί σε νέες αλλαγές που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών. Ενα δεν διαπραγματευόμαστε: την ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει ένα δημόσιο, κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους του πολίτες».

Ο κ. Δημ. Κουτσούμπας επισήμανε με τη σειρά του ότι ο «στόχος της Ν.Δ. είναι να εφαρμόσει τον νόμο Κατρούγκαλου και όχι να τον καταργήσει. Θέλει να τον βελτιώσει ακόμα και από νομικά κενά και να τον βάλει στη ζωή για να παραδοθούν τα αποθεματικά των Ταμείων στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των περίφημων “επενδυτών της κεφαλαιαγοράς”. Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελεί τη βάση της νέας πρότασης της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που εισηγείται δεν βρίσκει λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η λύση του προβλήματος είναι να παράγει πλούτο ο τόπος, να εκκινηθεί η οικονομία». Παράλληλα μίλησε εκ νέου απαξιωτικά για τους αλλοδαπούς που έχουν έρθει στη χώρα, ενώ εκτενή αναφορά έκανε και στα τελευταία γεγονότα στα νησιά.

Μία ημέρα πριν, από του βήματος της Ολομέλειας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης έλεγε μεταξύ άλλων: «Ο νόμος Βρούτση είναι μια επέκταση του νόμου Κατρούγκαλου. Η μνημονιακή διαδικασία συρρίκνωσης του ασφαλιστικού συστήματος συνεχίζεται».

Σε παρέμβασή του, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Πραγματοποιείται ένα κρίσιμο βήμα προς τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και οι όποιες πολιτικές προτάσεις μελλοντικά κατατεθούν, ιδιαίτερα σε δυναμικά μεγέθη όπως είναι οι παράμετροι του ασφαλιστικού συστήματος, πρέπει να έχουν το βλέμμα τους “μπροστά” και στο καλύτερο, ακολουθώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – Όλα τα ΝΕΑ – ΙΚΥ Αποτελέσματα για το φοιτητικό επίδομα – Ποιοι θα πάρουν το επίδομα

Από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών () ανακοινώθηκε ο Πίνακας Κατάταξης των υποψηφίων, κατά φθίνουσα σειρά μοριοδότησης, στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών Φοιτητών/τριών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες- ακαδ. έτος 2018/19». Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να λάβουν και εξατομικευμένη πληροφόρηση για την αίτησή τους, εισάγοντας Αρ. Πρωτ. Αίτησης (χωρίς την ημερομηνία) και ΑΦΜ, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στον σύνδεσμο: http://portal.iky.gr:8080/eko/pages/search.xhtml.

Επισημαίνεται ότι ο πίνακας καταρτίστηκε βάσει των μορίων που αναγράφονται στην ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση αυτομάτως από την ίδια διαδικτυακή εφαρμογή. Παρά ταύτα, εάν διαπιστωθεί αναντιστοιχία μορίων του πίνακα κατάταξης με την οριστικοποιημένη ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση του, ο υποψήφιος οφείλει να ενημερώσει αμέσως το ΙΚΥ -μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής: https://www.iky.gr/support/– το αργότερο έως και 5/3/2020, επισυνάπτοντας και την εκτυπωμένη ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να διορθωθεί/θεραπευτεί τυχόν τεχνικό σφάλμα.

Καλούνται οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν 76 μόρια και άνω (σειρά κατάταξης μικρότερη ή ίση με 5.730), να υποβάλλουν (ιδιοχείρως ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά– courier), στο (Τμήμα Υποτροφιών Προπτυχιακών Σπουδών, Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234 Νέα Ιωνία), την ηλεκτρονική τους αίτηση (οριστικοποιημένη αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου) εκτυπωμένη, υπογεγραμμένη και συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με την με αριθμ. 22127/25-10-2019 Πρόσκληση, το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου), προκειμένου να διενεργηθεί ο σχετικός έλεγχος επιλεξιμότητας. Δεν θα εξεταστούν αιτήσεις που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα ή με οποιονδήποτε άλλον από τον προαναφερόμενο τρόπο (π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ κ.λπ.)