Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Αθόρυβος εποικισμός μέσω real estate: Τούρκοι αποκτούν σπίτια και επιχειρήσεις σε Θράκη και νησιά

Παντελής Χαριτάκης από Παντελής Χαριτάκης
01/04/2025 06:00
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
478
SHARES
1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ: Ραγδαία αύξηση στις αγορές ακινήτων από Τούρκους επενδυτές παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ευαίσθητες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. 

Του Παντελή Χαριτάκη 

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που καταγγέλλουν τοπικοί άρχοντες και βουλευτές: ένας σιωπηρός αλλά οργανωμένος εποικισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσω Golden Visa, εξαγορών εταιρειών και εκμετάλλευσης νομικών «παραθύρων».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μόνο την περίοδο 2020-2023 χορηγήθηκαν 2.666 άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή (Golden Visa) σε Τούρκους πολίτες. Για το 2024, εκκρεμούν άλλες 11.670 αιτήσεις, αριθμός που προκαλεί σοβαρό προβληματισμό σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.

«Σπίτια με 10.000 ευρώ, χωριά υπό αλλαγή ταυτότητας»

Στον Έβρο και ειδικά στην Ξυλαγανή, στο Φανάρι και σε άλλους οικισμούς, σπίτια πωλούνται από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, η μαζική εγκατάσταση μουσουλμάνων επενδυτών από Τουρκία και Βουλγαρία συνιστά «έναν αθόρυβο εποικισμό». Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου δείχνουν μαζικές μεταβιβάσεις σε νομικά πρόσωπα με έδρα τη Βουλγαρία, αλλά με διαχειριστές τουρκικής καταγωγής.

Βουλευτική ερώτηση-καμπανάκι

Έντεκα βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση ζητώντας επίσημη καταγραφή των επιθετικών αγορών ακινήτων σε Θράκη, Λέσβο, Χίο, Λήμνο και Δωδεκάνησα. Τόνισαν ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει την απόκτηση ακινήτων από εταιρείες που έχουν έδρα σε χώρες της Ε.Ε., χωρίς έλεγχο ιθαγένειας ή εθνικότητας των πραγματικών δικαιούχων, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε τουρκικά συμφέροντα.

Η σχετική ερώτηση βασίστηκε σε παρατηρήσεις τοπικών αρχών και στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών, που δείχνουν υψηλό ενδιαφέρον από Τούρκους πολίτες κυρίως για παραμεθόριες και παραθαλάσσιες περιοχές.

ΕΥΠ και παρακολούθηση των συναλλαγών

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει την παρακολούθηση συγκεκριμένων δομών και προσώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις αγοραπωλησίες, με στόχο την αξιολόγηση πιθανών κινδύνων. Το θεσμικό κενό που δημιουργήθηκε το 2011, όταν η πώληση ακινήτων επιτράπηκε σε νομικά πρόσωπα της Ε.Ε. χωρίς εθνικό περιορισμό, έχει πλέον μετατραπεί σε εργαλείο διείσδυσης.

Απόβαση στα Δωδεκάνησα – Πρώτη στη ζήτηση η Λέρος

Σύμφωνα με το Enterprise Greece, αυξημένο είναι και το τουρκικό επενδυτικό ενδιαφέρον στα Δωδεκάνησα. Η Λέρος κατέχει την πρώτη θέση σε εξαγορές γης και παραθεριστικών κατοικιών, ενώ παρόμοιο σκηνικό παρατηρείται στην Πάτμο και την Κω. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί – από 600 ευρώ το στρέμμα πριν από λίγα χρόνια, σήμερα ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.

Εκτός από Τούρκους, καταγράφονται αγορές από Λίβυους, Ρώσους και Κινέζους μέσω τρίτων χωρών, ακόμα και μέσω fund με έδρα στην Κύπρο ή την Ελβετία.

Χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις Golden Visa

Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025, έχουν υποβληθεί 14.924 αιτήσεις για Golden Visa, εκ των οποίων μόλις 3.222 έχουν εγκριθεί. Οι υπόλοιπες, σε μεγάλο βαθμό, παραμένουν σε εκκρεμότητα, με το τουρκικό ενδιαφέρον να υπερισχύει στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Η δημογραφική αλλοίωση στον Έβρο

Εκτός από την οικονομική διάσταση, η δημογραφική μεταβολή στον Βόρειο Έβρο και στη Ροδόπη προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Σε πολλές περιπτώσεις, το μουσουλμανικό στοιχείο εγκαθίσταται σε χωριά όπου το χριστιανικό στοιχείο φθίνει λόγω αστυφιλίας και γήρανσης του πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι στο Σουφλί λειτουργούν πλέον πέντε μειονοτικά δημοτικά σχολεία, έναντι τεσσάρων δημόσιων ελληνικών.

Ζητείται εθνική στρατηγική

Όπως σημειώνει σε επιστολή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), «το επενδυτικό real estate δεν μπορεί να αγνοεί τις εθνικές προτεραιότητες». Ζητείται άμεση παρέμβαση με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τις παραμεθόριες περιοχές, με υποχρεωτικό έλεγχο τελικών δικαιούχων και σκοπού χρήσης των ακινήτων.

Το φαινόμενο έχει ξεφύγει από τα όρια της αγοράς και έχει εισέλθει σε ζώνη γεωπολιτικής επικινδυνότητας. Η Πολιτεία καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για επενδύσεις και της διασφάλισης της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής. Οι αρμόδιοι φορείς, από την ΑΑΔΕ έως την ΕΥΠ και τα υπουργεία, οφείλουν να διαμορφώσουν άμεσα κοινή γραμμή άμυνας.

Γιατί αν χαθεί η Θράκη και το Αιγαίο από την οικονομία και τη γη, θα αργήσει να φανεί, αλλά θα είναι ήδη πολύ αργά.

Ετικέτες: ΕλλάδαΤΟΥΡΚΙΑ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Θετικές χαρακτήρισε ο Παύλος Μαρινάκης τις εξελίξεις στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

20/08/2025 | 14:29
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία-Συρία (στρατιωτική) συμμαχία

16/08/2025 | 15:00
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Δήμαρχος της αντιπολίτευσης εντάσσεται στο κόμμα του Ερντογάν εν μέσω καταστολής

15/08/2025 | 14:00
ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 410.000 Σύροι που βρίσκονταν στην Τουρκία επέστρεψαν στη χώρα τους μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ

15/08/2025 | 11:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Καιρός: Προ των πυλών μεγάλα ύψη βροχής και θυελλώδεις άνεμοι – Έπεσε χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • 41χρονη Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η μάχη με τον καρκίνο και ο βράχος στο πλευρό της, Ντέμης Νικολαΐδης

    389 shares
    Share 156 Tweet 97
  • Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε την σύζυγό του στον Βόλο – Κρυβόταν σε πάρκινγκ

    334 shares
    Share 134 Tweet 84
  • Λένα Σαμαρά: «Τίποτα δεν είναι ίδιο χωρίς εσένα» – Η σπαρακτική ανάρτηση του αδελφού της Κώστα για τα γενέθλιά του

    256 shares
    Share 102 Tweet 64
  • Βεσυρόπουλος – Το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που πάλεψε με ήθος για την πατρίδα και τον τόπο του

    234 shares
    Share 94 Tweet 59
  • Απογοητευμένος ο Τραμπ με τον Πούτιν: «Διορία δύο εβδομάδων για ειρήνη, αλλιώς κυρώσεις»

    188 shares
    Share 75 Tweet 47
  • ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ! Συντάξεις 2025–2026: Αναδρομικά έως 2.620€, κατάργηση προσωπικής διαφοράς και νέα μέτρα για την ΕΑΣ – Όλα τα τελευταία νέα

    171 shares
    Share 68 Tweet 43
  • Γάμος – έκπληξη στην Κεφαλονιά και πολιτική αναγνώριση στις ΗΠΑ για τον Άρη Κουρκουμέλη

    100 shares
    Share 40 Tweet 25
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch