Προσφυγική κρίση και λιτότητα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την Αθήνα, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των πλέον επικίνδυνων πόλεων της Ευρώπης, βάσει έρευνας της εταιρείας Mercer και του δείκτη Quality of Living Index, τον οποίο καταρτίζει κάθε έτος.
Η εταιρεία εξέτασε 450 πόλεις ανά την υφήλιο σε περισσότερες από 200 χώρες, ας δούμε, όμως, την αρκούντως δυσάρεστη πρώτη πεντάδα.
5. Βουδαπέστη, Ουγγαρία: Η ένταση που προκλήθηκε με σειρά διαδηλώσεων, λόγω της προσφυγικής κρίσης στοίχισε υπερβολικά στην πόλη, η οποία βούλιαξε στην κατάταξη. Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, διαδηλώσεις, αλλά και επιθετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα.
4. Σόφια, Βουλγαρία: Η διαρκής κοινωνική αναταραχή αποτελεί τη βασική αιτία για τη θέση που κατέχει η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, του φτωχότερου κράτους-μέλους της Ε.Ε. Η Σόφια «γεμίζει» σχεδόν καθημερινά από διαδηλωτές, οι οποίες διαμαρτύρονται για τη λιτότητα αλλά και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος.
3. Αθήνα, Ελλάδα: Μετά από την παρατεταμένη περίοδο λιτότητας η φτώχεια και η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με τη Mercer «η πρόσφατη οικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί την αιτία εκδήλωσης βίαιων φαινομένων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, κάτι που αποδυναμώνει πλήρως την ασφάλεια της πόλης». Την ίδια στιγμή η προσφυγική καταιγίδα διαλύει την αίσθηση ασφαλούς διαβίωσης σε πολίτες αλλά και επισκέπτες της πρωτεύουσας.
2. Βελιγράδι, Σερβία: Τα βίαια εγκλήματα αποτελούν «νόμο» στο Βελιγράδι. Εκτεταμένη διαφθορά, ληστείες και βανδαλισμοί είναι καθημερινά φαινόμενα.
1. Κίεβο, Ουκρανία: Η συνεχιζόμενη κοινωνική αναταραχή και η κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία αποτελούν τις βασικές αιτίες που το Κίεβο θεωρείται η πλέον επικίνδυνη πόλη της Ευρώπης.