Θεοχάρης: «Εισάγουμε ένα σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, με μέτρα πολυεπίπεδα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Θεοχάρης σχολίασε τις παρεμβάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. «Αν σας άκουγε κανείς όλες αυτές τις ώρες θα νόμιζε ότι ερχόμαστε να σφάξουμε κόσμο, να καταστρέψουμε επαγγελματίες, αναξιοπαθούντες και το παράδοξο είναι, πως είναι δυνατόν οι δημοσκοπήσεις να μας λένε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης», σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.
Ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι με την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ελεύθεροι επαγγελματίες ανεβάζουν ισόποσα έσοδα και έξοδα. «Από το 2020 και μετά και λόγω των ηλεκτρονικών πληρωμών, βλέπουμε το τζίρο να ανεβαίνει. Αρχίζει ο τζίρος να μην είναι τόσο εύκολο να κρυφτεί, γιατί όλοι μας χρησιμοποιούμε τις κάρτες. Τι βλέπουμε, όμως, να συμβαίνει; Ανεβαίνουν, ισόποσα και τα έξοδα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες λοιπόν, αυξάνουν τα έξοδά τους όσο χρειάζεται ώστε, να μένουν τα κέρδη τους σταθερά και να μην πληρωθεί παρά ο ίδιος φόρος. Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις τη φοροδιαφυγή, δεν μπορεί να κλείνεις τα μάτια σε αυτά», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Αν επιμένουμε και συνεχίζουμε να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτά. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Όσοι λοιπόν έχουμε συνείδηση, συναίσθηση ότι στην πολιτική είμαστε εδώ, για να φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα, αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να συνεχίζονται στο διηνεκές».
«Ας μην υποτιμούμε και το γεγονός, ότι πολλοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες έπαιρναν επιδόματα που δεν τα δικαιούνταν, γιατί ακριβώς υποδήλωναν τα εισοδήματά τους. Αυτό θα θεραπευτεί με αυτές τις διατάξεις και θα επιτρέψει αυτά τα ίδια χρήματα να δοθούν πίσω στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής ώστε στοχευμένα να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τη φτώχεια, την παιδική φτώχεια, την ανέχεια, τους κοινωνικούς δείκτες ανισότητας», είπε ο κ. Θεοχάρης.
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι με τις προωθούμενες διατάξεις δίνεται και ώθηση στον επαγγελματισμό, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Ζητάμε από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όταν έχουνε πάνω από δύο ακίνητα ή τρία και πάνω, να ανοίξουν βιβλία, να το δούνε πιο επαγγελματικά, να μπορέσουν να φορολογηθούνε καλύτερα. Διότι μπορούν να περάσουν τα έξοδά τους και να φορολογούνται με 22% οριζόντια και έτσι δεν φτάνουνε σε φορολόγηση του 45% που είναι η φορολόγηση των μισθωμάτων», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.
«Το νομοσχέδιο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή με μέτρα που είναι πολυεπίπεδα, μελετημένα και αποφασιστικά. Πρώτα από όλα με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, με διορία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Επεκτείνουμε τα κίνητρα για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ώστε κάποιος να τα επιλέξει, και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρουμε την ειδική άδεια από την Κομισιόν, ώστε να γίνουν υποχρεωτικά», δήλωσε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών.
Σημαντικές χαρακτήρισε ο Χάρης Θεοχάρης και τις διατάξεις για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων. «Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση τολμά να απαγορεύσει στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων να συνεργάζονται είτε με πρατήριο, στο οποίο έχει γίνει λαθρεμπορία, νοθεία ή και ελλειμματική παράδοση, δηλαδή κλοπή πάνω στην αντλία, είτε με τα φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες αυτών των πρατηρίων καυσίμων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο επιβάλλεται περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές για τα ακίνητα.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Τακτική ενοχοποίησης της κοινωνίας
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επέκρινε τις προωθούμενες διατάξεις. «Είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο, ότι εδώ και αρκετό καιρό, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ουσιαστικά, μαθημένη από την περίοδο των μνημονίων, επιχειρεί την τακτική της αντιμετάθεσης των ευθυνών στους πολίτες, της ενοχοποίησης της κοινωνίας και της ενεργοποίησης των κοινωνικών αυτοματισμών», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Δεν σας επιτρέπω κύριε Θεοχάρη και στον κύριο Χατζηδάκη – που έχει απλήρωτες τις εισφορές του στο Δικηγορικό Σύλλογο και δηλώνει ανύπαρκτη έδρα, όπως κατήγγειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών – να ονειδίζετε τους δικηγόρους. Αυτά κάνατε και το 2010 και παρασιωπάτε πώς οι δικηγόροι, αδυνατώντας να πληρώσουν τις δυσθεώρητες ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλατε, έφυγαν από το επάγγελμα, κατέθεσαν τα χαρτιά τους, πόσοι αυτοκτόνησαν πηδώντας από ταράτσες και από γέφυρες. Δικηγόροι, ναι. Αυτοί τους οποίους αμαυρώνετε και στιγματίζετε, σε τέτοια απελπισία τους οδηγήσατε».
Οι φορείς
Την προσεχή Δευτέρα, στη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχουν προσκληθεί:
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η ΕΣΑμεΑ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Εκπρόσωπος Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών και Μέσων Πληρωμών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΟΔΥ), η ΑΑΔΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών -Πειραιώς- Αιγαίου & Δωδεκανήσου, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος Ελλάδος.