Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Χατζηδάκης: Στην κοινοπραξία Fraport – Delta – Πηλέας το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Newsroom από Newsroom
04/12/2024 18:00
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
59
SHARES
125
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Χατζηδάκης: «Είναι ένα θετικό βήμα για το Υπερταμείο και την περιφερειακή ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών

Αποδεκτή έγινε η προσφορά της κοινοπραξίας Fraport- Delta- Πηλέας για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα του «2ο Growthfund Summit» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι είναι κάτι που αποτελεί άλλο ένα θετικό βήμα για το Υπερταμείο και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Όπως είπε ο υπουργός, η προσφορά είναι κατά πολύ υψηλότερη από την αρχική αποτίμηση και τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο θα ανέλθουν σε 71,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ είναι προκαταβολή παραχώρησης. Ενώ η κοινοπραξία δεσμεύεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 28,3 εκατ. ευρώ την πρώτη τριετία, με άμεση προτεραιότητα την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών. Παράλληλα, για το άμεσο μέλλον προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου αεροσταθμού και η επέκταση των υποδομών, που θα επιτρέψουν την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Στην κεντρική ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι έχει ήδη ψηφιστεί το νέο νομικό πλαίσιο για το Υπερταμείο, και τις πέντε βασικές παραμέτρους για αυτό:

Την απορρόφηση από το Υπερταμείο του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αποστολής τους. Υπήρξαν κατά τη λειτουργία τους 13 ιδιωτικοποιήσεις ή συμβάσεις παραχώρησης και οι εισπράξεις για το Δημόσιο ήταν περίπου 8 δισ. ευρώ.
Τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου, με το Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης να αντικαθιστά το Εποπτικό Συμβούλιο, την αλλαγή στο τρόπο επιλογής μελών και τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής του Δημοσίου.
Τον εξορθολογισμό των θυγατρικών του Υπερταμείου, κατά το παράδειγμα της ΔΕΗ. Όπως, με την προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με 4ετή συμβόλαια και αυξημένες αποδοχές, την επιτάχυνση των διαδικασιών προμηθειών και την κατάργηση της συμμετοχής των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια.
Τη διαφορετική χρήση των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ από τις συμβάσεις αξιοποίησης των λιμανιών. Αντί να οδεύουν κατά 100% για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, πλέον το 50% διατίθεται για την αναβάθμιση των υπόλοιπων λιμανιών.
Τη δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Όπως είπε ο υπουργός, με τις πέντε αυτές αλλαγές:

Βελτιώνεται η λειτουργία του Υπερταμείου ως ενεργού διαχειριστή της δημόσιας περιουσίας και των εταιρειών του Δημοσίου, με μεγαλύτερες ταχύτητες και αποτελεσματικότητα.
Μεγεθύνεται η συνεισφορά του στην εθνική οικονομία, αξιοποιώντας πιο αποτελεσματικά τη δημόσια περιουσία και κινητοποιώντας χρηματοδοτικούς πόρους για την κάλυψη του επενδυτικού κενού.
Βελτιώνεται η καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, με τον μετασχηματισμό των θυγατρικών του Υπερταμείου σε «μικρές ΔΕΗ». Σήμερα, είπε ο υπουργός, οι υπηρεσίες θυγατρικών του Υπερταμείου δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, όπως π.χ. με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και τα ΕΛΤΑ. Συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «λέμε όχι στην προσκόλληση στο άγιο Δημόσιο».
Καταλήγοντας ο κ. Χατζηδάκης, είπε ότι την τελευταία τριετία το Υπερταμείο δημιούργησε αξία άνω του μισού δισ. ευρώ, αυξάνοντας τα έσοδα κατά 14%.

Από το ίδιο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Υπερταμείο γίνεται πλέον μεταρρυθμιστικό ταμείο και ενεργός μέτοχος στις θυγατρικές του, αφήνοντας πίσω τον έως τώρα απλώς εποπτικό ρόλο.

Ανέφερε ότι όπου χρειάστηκε τοποθετήθηκε προσωρινή διοίκηση, όπως π.χ. με τα ΕΛΤΑ, ενώ προσελκύονται στελέχη και από την αγορά. Ενώ, προβλέπεται έως το 2027 υπερδιπλασιασμός της αξίας του ενεργητικού της ΕΤΑΔ, στα περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από μερίσματα ανέρχονται σε περίπου 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 200 εκατ. ευρώ διατίθενται για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τέλος, η οργανική αξία του Υπερταμείου αποτιμάται σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε αύξηση κατά 2,6% της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων του.

Τέλος, ο πρόεδρος του Υπερταμείου Στέφανος Θεοδωρίδης, είπε στον χαιρετισμό του ότι σήμερα το Υπερταμείο εισέρχεται στην 3η φάση της λειτουργίας του. Κατά την 1η φάση υπήρξε χαρτογράφηση και κατά τη 2η φάση (2022- 2024) σημειώθηκε αύξηση της αξίας της περιουσίας κατά 700 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2019 έως και το 2023 ποσό 113,4 εκατ. ευρώ δόθηκε στο Δημόσιο. Στόχος είναι να λειτουργήσει το Υπερταμείο ως επιταχυντής των θυγατρικών εταιρειών του σε σύγχρονες και μοντέρνες, ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: χατζηδάκης

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Χατζηδάκης για Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό: Περιμένουμε να συμφωνήσουν σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο

04/06/2025 | 07:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ 100.3 για την εκλογή του στο ΕΛΚ: «Η αλλαγή στην εικόνα της χώρας, συνετέλεσε και στην δική μου εκλογή»

01/05/2025 | 18:00
Featured

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξελέγη αντιπρόεδρος του ΕΛΚ

30/04/2025 | 16:37
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Χατζηδάκης: Μειώσεις φόρων για μεσαία τάξη και συνεπείς φορολογούμενους τον Σεπτέμβριο

23/04/2025 | 17:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Reuters: Το σχέδιο Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πέθανε η ηθοποιός Πόπη Χριστοδούλου – Η αξέχαστη «Ρίτσα-Μάρθα» του «Στο Παρά Πέντε»

    576 shares
    Share 230 Tweet 144
  • Κλιμακώνει ο Ερντογάν: Τουρκικές παρεμβάσεις απειλούν να «κόψουν» την ενεργειακή και ψηφιακή ραχοκοκαλιά της Ανατολικής Μεσογείου

    242 shares
    Share 97 Tweet 61
  • Καταγγελίες Κεφαλογιάννη: «5 fake news μέσα σε 24 ώρες- Εγκληματικό και επικίνδυνο αυτό που είπε ο Πελετίδης για το 112»

    225 shares
    Share 90 Tweet 56
  • ΦΩΤΙΑ ΠΑΤΡΑ: Ομολόγησε 19χρονος για τον εμπρησμό στα Συχαινά – Νέα στοιχεία και τρεις συλλήψεις για τις φωτιές στην Αχαΐα

    213 shares
    Share 85 Tweet 53
  • Παρέμβαση Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία: Τα σύνορα δεν αλλάζουν δια της βίας

    200 shares
    Share 80 Tweet 50
  • Καίγεται μοναστήρι -Εκκενώνονται το Καραμανδάνειο νοσοκομείο και το Κωνσταντοπούλειο γηροκομείο στην Πάτρα – Μάχη με τις φλόγες σε Πρέβεζα, Ζάκυνθο και Χίο

    1453 shares
    Share 581 Tweet 363
  • Ενίσχυση κινήτρων για υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία – Πότε δεν ασκείται ποινική δίωξη

    141 shares
    Share 56 Tweet 35
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch