Τα πάντα γύρω μας ακριβαίνουν κι έτσι το ίδιο θα συμβεί και με τα προϊόντα που χρειαζόμαστε για το .

:Όπως προκύπτει από τους ελέγχους του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 14 έως 19 Δεκεμβρίου 2016, το φετινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 2,42% σε σχέση με το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μεγάλο ποσοστό, η ετήσια αυξητική τάση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, προέρχεται από την άνοδο των τιμών της κατηγορίας των γλυκών/εδεσμάτων.

Η εκτιμώμενη μεσοσταθμική αύξηση, εξαιτίας και της μετάταξης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24% στα και στους κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, η ανοδική τάση του κόστους του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σύγκριση με το 2015, αποτελεί συνέπεια των συνεχών φορολογικών βαρών άμεσου και έμμεσου χαρακτήρα αλλά και των συρρικνωμένων τζίρων των καταστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει 150,96 ευρώ έναντι 147,39 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, μικρή αύξηση των 3,57 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 2,42%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανοδική τάση των τιμών των γλυκισμάτων (κουραμπιέδες και μελομακάρονα), ενώ οι τιμές των κρεατικών παρουσίασαν οριακή αύξηση (1,52%), η οποία οφείλεται στην αύξηση της τιμής του αρνιού (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά).

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των κρεατικών η μικρή άνοδος αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της τιμής του αρνιού κατά 0,2 ευρώ/κιλό, καθώς οι τιμές τόσο της γαλοπούλας όσο και του χοιρινού αναμένεται να κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα. Ανάμικτη, με αυξητικό όμως πρόσημο, είναι η διακύμανση των τιμών των προϊόντων που προμηθεύονται οι καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, για τα αναψυκτικά, τις μπύρες και τα κρασιά καταγράφεται άνοδος του κόστους, λόγω και της μετάταξης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ πτωτικά κινούνται οι τιμές της φέτας και του ελαιόλαδου.

Αναφορικά με τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών το κόστος προμήθειάς τους κινείται σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (4,62% σε μεσοσταθμική βάση), με την τιμή των πορτοκαλιών να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (22,64%), σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής του λάχανου (-16,67%) που σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια πτωτική πορεία.