Στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες περιελάμβαναν φορολογικές περικοπές και υψηλότερα κοινωνικά οφέλη αναφέρεται το σημερινό σχόλιο της Citigroup, στο οποίο αναφέρει ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα ξοδεύει το υπερπλεόνασμα με την ελπίδα να τα πάει καλύτερα στις προσεχείς εκλογές.
Όπως αναφέρει, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ένα πακέτο φορολογικών περικοπών και αυξημένων κοινωνικών παροχών πριν από τις προσεχείς τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές και τις γενικές εκλογές το φθινόπωρο.
Οι υποσχέσεις περιλαμβάνουν περικοπές του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια, αλλά και μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών σε 25% μέχρι το 2021 από 28% σήμερα.
Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης σε εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ και την αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά περίπου 0,8 δισ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ).
Συνολικά, τα μέτρα ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) το 2019 και 3,2 δισ. ευρώ το 2020 (1,7% του ΑΕΠ), σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ μέρος της συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές είναι να διαθέσει 5,5 δισ. ευρώ σε λογαριασμό μεσεγγύησης για τις τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο, φτάνοντας στο 4,4% του ΑΕΠ το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει πάνω από 4% φέτος εάν δεν υιοθετηθούν νέα φορολογικά μέτρα.
Έτσι, σύμφωνα με τη Citigroup, η διεύρυνση της ανάκαμψης και η βελτίωση της είσπραξης των φόρων συνεχίζουν να αποδίδουν καλύτερα από τα αναμενόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να ξοδέψει αυτό το απροσδόκητο πλεόνασμα για να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και το κόμμα του Τσίπρα εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, κατά περίπου 10 πόντους.
Βέβαια, αυτά τα μέτρα είναι πιθανό να ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, καταλήγει η Citigroup.