«Έχω δοκιμάσει τα πάντα για να χάσω κιλά, αλλά ακόμα και να τα χάσω, πάντα τα παίρνω πίσω». Αυτή είναι η φράση που ακούει πιο συχνά ο διατροφολόγος και personal trainer Jay Nixon στο πρώτο ραντεβού με κάθε νέο πελάτη που απευθύνεται σε εκείνον για να χάσει βάρος. Ίσως αυτή η φράση να χτυπάει καμπανάκι στους περισσότερους από εμάς. Βλέπετε η υπόθεση «αδυνάτισμα» έχει δύο σκέλη.
Δεν είναι μόνο η περίοδος που θα κάνουμε αλλαγές στον τρόπο διατροφής μας και θα ασκηθούμε προκειμένου να χάσουμε αυτά τα 3,5 10, 30 επιπλέον κιλά που βαραίνουν τον καθένα.Αφού τα καταφέρουμε χρειάζεται να μείνουμε πιστοί σε ένα διατροφικό πρόγραμμα που εξυπηρετεί τις ανάγκες του οργανισμού χωρίς να τον φορτώνει. Τι κάνουμε αντί γι’ αυτό; Τρώμε παστίτσιο (οκ, το παστίτσιο είναι συμβολικό, μπορεί να είναι οποιοδήποτε φαγητό λαχταράτε). Και εκτός του ότι τρώμε πατσίτσιο σε καθημερινή βάση, σιγά-σιγά, κόβουμε και τους δεσμούς με τη γυμναστική. Αποτέλεσμα; Όσο επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες, τόσο επιστρέφουμε και στα παλιά μας κιλά.
Οπως λέει, ο Jay Nixon, σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που παίρνουμε πίσω τα χαμένα κιλά είναι σχεδόν πάντα ο ίδιος: «Δεν έχουμε αλλάξει τίποτα σε ψυχολογικό επίπεδο».
Στο πρόσφατο βιβλίο του The Overweight Mind, ο Nixon υποστηρίζει ότι μόνο το 20% της επιτυχημένης απώλειας βάρους εξαρτάται από το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης, δηλαδή τι τρώτε, αλλά και πόσο συχνά (και έντονα) ασκείστε. Το υπόλοιπο 80%, όπως πιστεύει, έχει να κάνει με το μυαλό, την ψυχολογία και τη νοοτροπία μας: «Η ουσιαστική αλλαγή στη νοοτροπία είναι το κλειδί για να έχετε αποτελέσματα με διάρκεια στο χρόνο».
Κι ενώ κάτι τέτοιο, σε θεωρητικό επίπεδο, μπορεί να μοιάζει εύκολο, το να αλλάξει κανείς τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης όσον αφορά το φαγητό μπορεί, στην πραγματικότητα, μπορει να είναι πιο δύσκολο κι από να καταναλώσουμε όντως 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Παρόλα αυτά, ο Νίξον εγγυάται ότι είναι πιο εφικτό από όσο νομίζουμε. Τόσο απλό, όσο μια το να κάνουμε μια αλλαγή στο λεξιλόγιο μας.
Σύμφωνα με τον Nixon, υπάρχει μια λέξη που θα πρέπει να απαγορεύσετε στον εαυτό σας όταν μιλάμε με όρους άσκησης και διατροφής: Η λέξη «δεν». Και για την ακρίβεια η λέξη «δεν» όταν συμπληρώνει τρεις εκφράσεις «δεν μπορώ», «δεν θα» και «δεν πρόκειται να».
Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα: «Δεν μου αρέσουν τα περισσότερα λαχανικά», «δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω 25 push-ups», «δεν πρόκειται να ξυπνήσω νωρίς για να κάνω γυμναστική».
«Αυτή η λέξη αναστέλλει ο,τι έχει να κάνει με τη φυσική κατάσταση και γίνεται ένα με την ψυχολογία σας σε βαθμό που παύετε να συνειδητοποιείτε πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε». Αρχίζοντας να την συμπεριλαμβάνετε λιγότερο συχνά στο λεξιλόγιο σας, όπως υποστηρίζει ο διατροφολόγος και personal trainer, μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην προσπάθεια σας τόσο να χάσετε βάρος, όσο και να το διατηρήσετε. Μη ξεχνάτε πως η αρνητική διάθεση δεν βοήθησε ποτέ κανένα σχέδιο να φτάσει επιτυχώς στο τέλος του.
bovary.gr