Διαζύγια – Συμβολαιογράφοι: Γεγονός είναι πλέον τα διαζύγια – εξπρές μόνο μέσω συμβολαιογράφου. Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο σχετικός νόμος (4509/2017) που κάνει πιο εύκολη την ζωή των ζευγαριών που έχουν αποφασίσει συναινετικά να βάλουν τέλος στην κοινή τους πορεία και έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τα θέματα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών του.
Με το νέο νόμο οι διαδικασίες απλοποιούνται και δίνεται η δυνατότητα, ακόμη και με εξουσιοδότηση των ενδιαφερομένων σε δικηγόρο, να λυθεί ο γάμος χωρίς να χρειαστούν δικαστήρια και πολύμηνη ταλαιπωρία.
Απαραίτητο στοιχείο είναι καλή συνεννόηση μεταξύ των πρώην συζύγων και τελικά η κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος νόμος προβλέπει φυλάκιση μέχρι ένα έτος στην περίπτωση που παραβιαστεί η υποχρέωση διατροφής αλλά και φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών σε όποιον με πρόθεση δεν συμμορφώνεται στη συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τον συμβολαιογράφο στο θέμα της επικοινωνίας με τα ανήλικα παιδιά.
Με τις αλλαγές στο συναινετικό διαζύγιο και ορίζεται ότι ο γάμος μπορεί να λυθεί και με συμφωνία μεταξύ των συζύγων. Η λύση του γάμου βεβαιώνεται με τη σύνταξη σχετικής συμβαιολογραφικής πράξης.
Κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο, η ανταίτηση μπορεί να ασκηθεί και προφορικά.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο (4509/2017):
Η πληρεξουσιότητα στους δικηγόρους πρέπει να δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.
Η έγγραφη συμφωνία των δύο μερών για την λύση του γάμου και την ρύθμιση της επιμέλειας υποβάλλονται στον συμβολαιογράφο τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την συμφωνία.
Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Ακολουθούν οι απαιτούμενες υπογραφές από τους συζύγους ή μόνο τους δικηγόρους τους (εάν έχουν πληρεξούσιο).
Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα μπορεί να ρυθμιστεί με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία.
Ο επίλογος γράφεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος.
Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, η λύση του παραγγέλλεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, η οποία συνοδεύεται από την συμβολαιογραφική πράξη. Η αίτηση με την παραγγελία του εισαγγελέα συνυποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη, στην οποία ανήκει η εκκλησία που τελέστηκε ο γάμος. Το στάδιο αυτό είναι υποχρεωτικό για την πνευματική λύση του γάμου.
newsbeast.gr