Την ισχυροποίηση της χώρας και την μετατροπή της σε ένα ισχυρό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές συμμαχίες που έχει αναπτύξει τον τελευταίο χρόνο.
Η δυνατή παρουσία του Πρωθυπουργού στα ευρωπαϊκά φόρα και οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με χώρες-κλειδιά στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και έχουν αναδείξει τον πολυσχιδή ρόλο τη Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι.
Η παρούσα ένταση με τον τουρκικό παράγοντα έχει φωτίσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχε δημιουργήσει ένα αρραγές ευρωπαϊκό μέτωπο που φάνηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο με τις εξελίξεις με το μεταναστευτικό στον Έβρο.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν.
Ταυτόχρονα, η τελευταία επίσκεψη του στο Ισραήλ επιβεβαίωσε την ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας με έναν ισχυρό παίκτη στην περιοχή, ενώ σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύονται οι ουσιαστικές διπλωματικές επαφές με τον αμερικανικό παράγοντα. Μέσα σ΄ αυτό πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών, εντάσσεται και η Γάλλια.
Ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και για κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.
Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλάσσιων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.
Οι δύο ηγέτες επίσης συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες.