ΔΥΠΑ: Δύο σημαντικά προγράμματα απασχόλησης με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω της ΔΥΠΑ, δίνοντας ευκαιρίες εργασίας σε ανέργους άνω των 55 ετών και σε άτομα με αναπηρία, σε μια περίοδο κατά την οποία η επανένταξη στην αγορά εργασίας παραμένει δύσκολη για χιλιάδες πολίτες.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Θεοχάρη – tilegrafimanews
ΔΥΠΑ: Ως τις 10 Ιουλίου η επικαιροποίηση των στοιχείων των μελών του μητρώου εκπαιδευτικών
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στα δύο προγράμματα, τονίζοντας ότι στόχος είναι να στηριχθούν ομάδες που αντιμετωπίζουν αυξημένα εμπόδια στην απασχόληση, αλλά διαθέτουν εμπειρία, δεξιότητες και διάθεση να προσφέρουν.
Πρόγραμμα για ανέργους άνω των 55 ετών
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά ανέργους ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι δυσκολεύονται να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας μετά την απώλεια της δουλειάς τους.
Πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα που συχνά βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς πολλοί έχουν μπροστά τους λίγα χρόνια μέχρι τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά αδυνατούν να βρουν νέα απασχόληση.
Μέσω του προγράμματος, επιδοτείται η εργασία τους σε δημόσιους φορείς, δήμους, περιφέρειες, νοσοκομεία και άλλους οργανισμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το πρόγραμμα έχει ήδη ωφελήσει περισσότερους από 30.000 πολίτες, ενώ προγραμματίζεται νέα επέκτασή του.
Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑμεΑ
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά άτομα με αναπηρία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν κυρίως σε δήμους και περιφέρειες.
Η παρέμβαση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πολλοί συμπολίτες μας με αναπηρία διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Η επιδότηση της απασχόλησης λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στους ανέργους και τους φορείς που έχουν ανάγκη από προσωπικό, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική ένταξη.
Τι χρειάζεται για την κάρτα ανεργίας
Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε προγράμματα της ΔΥΠΑ είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι εγγεγραμμένος άνεργος.
Η κάρτα ανεργίας πρέπει να είναι ενεργή και να ανανεώνεται εγκαίρως. Η ανανέωση γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, με χρήση κωδικών Taxisnet.
Οι άνεργοι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τις ημερομηνίες ανανέωσης, καθώς αν η κάρτα λήξει, μπορεί να χαθεί η συνεχόμενη ανεργία και να υπάρξει πρόβλημα στη συμμετοχή σε προγράμματα ή παροχές.
Ίση αμοιβή για ίδια εργασία
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί νομοσχέδιο για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών για ίδια εργασία.
Η ρύθμιση ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία και προβλέπει μεγαλύτερη διαφάνεια στις αμοιβές, ουδέτερες ως προς το φύλο προκηρύξεις εργασίας και υποχρέωση των εργοδοτών να γνωστοποιούν το εύρος μισθού πριν από τη συνέντευξη.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το μισθολογικό χάσμα, το οποίο στην Ελλάδα παραμένει σημαντικό, με τις γυναίκες να αμείβονται κατά μέσο όρο λιγότερο από τους άνδρες.

Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις
Η υπουργός αναφέρθηκε και στην Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος της εστίασης, όπου η νέα συλλογική σύμβαση οδήγησε σε αυξήσεις μισθών έως 20% για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Το μήνυμα προς τους ανέργους
Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ για άνω των 55 και ΑμεΑ επιχειρούν να δώσουν ουσιαστική απάντηση σε δύο κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών.
Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανέργους, προσφέρουν μια δεύτερη ευκαιρία απασχόλησης και ασφαλιστικής συνέχειας.
Για τα άτομα με αναπηρία, ανοίγουν δρόμο για μεγαλύτερη συμμετοχή στην εργασία και στην κοινωνική ζωή.
Το κρίσιμο για τους ενδιαφερόμενους είναι να έχουν ενεργή κάρτα ανεργίας, να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της ΔΥΠΑ και να υποβάλλουν έγκαιρα αιτήσεις όταν ανοίγουν οι σχετικές πλατφόρμες.





