ΕΟΠΥΥ: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διορισμός της Θεανούς Καρποδίνη στη θέση της προέδρου και διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ…
και της Βασιλικής-Κωνσταντίνας Γκογκοζώτου, στη θέση της μη εκτελεστικής προέδρου του Οργανισμού. Υπέρ του διορισμού τους, μετά από πρόταση του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη, τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όλα τα κόμματα δήλωσαν «παρών», πλην του ΜεΡΑ25 που εξέφρασε την διαφωνία του.
Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης εξήρε τα βιογραφικά των δύο υποψηφίων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει το έργο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος έχει μία πετυχημένη πορεία» ενώ ανακοίνωσε την κατάθεση, πολύ σύντομα, του νομοσχεδίου για το νέο οργανόγραμμά του.
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να λειτουργεί αυτός ο μεγάλος ασφαλιστικός Οργανισμός με καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας και παράλληλα να υπάρχει “real time” στον έλεγχο. Από δω και πέρα θα λειτουργεί για τους ασφαλισμένους ασθενείς και όχι για τους παρόχους. Άρα θα υπάρχει αξιολόγηση των παρόχων και παραβατικές συμπεριφορές θα σταματήσουν να υπάρχουν.
Τελικός μας στόχος είναι να αυξηθεί η παροχή υπηρεσιών στον ασφαλισμένο, με ποιοτικότερη και καλύτερη φροντίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
«Όποιος συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥ δεν θα είναι μόνο για να πληρώνεται από το Δημόσιο, αλλά θα είναι υποχρεωμένος σε έκτακτες συνθήκες, να παρέχει και τις υπηρεσίες του για τις οποίες και θα πληρώνεται.
Το θέμα δεν είναι να βγάζουμε επιτάξεις, αλλά όταν του ζητηθεί, να συμμετέχει επί πληρωμή», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας στις επικρίσεις σχετικά με το clawback και την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατά την περίοδο της πανδημίας.
«Δεν ήταν για τα διαγνωστικά κέντρα τα 50 εκ. ευρώ που δόθηκαν, αλλά για τις παραπάνω υπηρεσίες που πήραμε, όπως οι μονάδες ακτινοθεραπείας και αιμοκάθαρσης. Την περίοδο της πανδημίας, κάναμε ανακατανομή του προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τις παροχές υγείας, με πλήρη μελέτη και εισηγήσεις του ΕΟΠΥΥ και χωρίς να επιβαρύνουμε κανέναν Έλληνα ασφαλισμένο.
Πολλές δημόσιες δομές δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και αναγκαστικά υπήρξε μεταφορά ασθενών και στον ιδιωτικό τομέα. Σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους και με όλα τα όργανα σε όλους τους κλάδους, καταφέραμε να κάνουμε ανακατανομή του προϋπολογισμού, χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων και με το clawback να έχει φτάσει στο επίπεδο του προηγούμενου χρόνου για να υπάρξει ισορροπία στην αγορά και να ανακουφίσουμε τους Έλληνες πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς 10 χρόνια δεν υπήρχε πραγματικός έλεγχος. Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε θα γίνεται έλεγχος σε real time. Ο υπουργός Υγείας δεν θα κρύβεται πίσω από το clawback. Έντιμα θα γίνεται, ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομούνται, να γυρνάνε πίσω σε παροχές υγείας στους ασφαλισμένους».
Η νέα ηγεσία του ΕΟΠΥΥ
«Γίναμε γέφυρα του υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Το έργο του ΕΟΠΥΥ είχε μεγάλη επιτυχία, ανταποκρίθηκε άμεσα αποτελεσματικά και χωρίς καθυστερήσεις, παρέχοντας σε όλους ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονταν», τόνισε από την πλευρά της, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη.
«Πράγματι – συνέχισε η κ. Καρποδίνη – η ανακατανομή πόρων έγινε με πλήρη τεκμηρίωση, βάσει της επιβάρυνσης που είχαν ορισμένες παροχές υγείας.
Λόγω πανδημίας υπήρξε σημαντική μετακίνηση πολιτών από δημόσιες σε ιδιωτικές υπηρεσίες. Ο ΕΟΠΥΥ έκανε τεράστιο αγώνα, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν ισότιμη φροντίδα και περίθαλψη. Δεν ισχύει ότι κατά την περίοδο του covid πληρώθηκαν κατά κόρον ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η υπουργική απόφαση είναι ρητή. Κάναμε όλες τις κανονιστικές πράξεις, και ούτε ένα ευρώ δεν πλήρωσε ασθενής που πήγε σε ιδιωτική δομή.
Ο Οργανισμός αγωνίστηκε για να μην επιβαρυνθεί κανένας ασφαλισμένος. Πράγματι έγινε πολύ δουλειά και ενισχύσαμε τον προϋπολογισμό του φαρμάκου και των παροχών και φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε την ρευστότητα του Οργανισμού με 120 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα καταφέραμε να λύσουμε όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν για να μην συσσωρεύονται καινούργιες.
Εξασφαλίσαμε σημαντική ρευστότητα στον Οργανισμό ώστε να μην χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι».
«Στόχος όλων είναι να γίνει ο Οργανισμός στρατηγικός αγοραστής με αποτελεσματικότερο τρόπο», επεσήμανε, ενώ αναφερόμενη στα σχόλια που ακούστηκαν σχετικά με τις θέσεις που κατείχε, τόνισε: «Όλοι διαθέτουμε μια επαγγελματική και πολιτική πορεία, η οποία δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την καταλληλότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι, ότι στα 30 χρόνια της δικής μου πορείας, από όποια θέση βρισκόμουν, άσχετα με το ποιος υπουργός ή κυβέρνηση ήταν, οι επαγγελματικές μου προτάσεις, εισηγήσεις και αναλύσεις, είχαν τον χαρακτήρα της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου και της ισοτιμίας και ισονομίας των πολιτών. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με τεχνοκρατικά κριτήρια».
«Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση και στελέχωση του Οργανισμού και για να γίνει αυτό, εξασφαλίσαμε τις θέσεις των εργαζομένων. Με στήριξη του υπουργού, άμεσα θα παρθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες για εξορθολογισμό της δομής του Οργανισμού. Είναι απαράδεκτο να μην έχει διεύθυνση εσόδων ο Οργανισμός. Θέλουμε να βάλουμε την ποιότητα στον Οργανισμό και να συμβαλλόμαστε με αυτούς που θα τηρούν τα κριτήρια για την ασφάλεια και την φροντίδα των ασφαλισμένων.
Αυτό κάνουμε και δεν ισχύει ότι θα κλείσουμε τους μικρούς παρόχους υγείας. Αντίθετα, δίνονται κίνητρα σε όλους και τους ανταμείβουμε ανάλογα με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Στόχος μας είναι η ενίσχυση και των μικρών και των μεγάλων, ώστε όλοι, εφόσον το επιθυμούν, να παρέχουν στους ασφαλισμένους ένα επίπεδο που τους αξίζει.
Έχουμε προτεραιότητα για μόνιμο προσωπικό και στόχος μας είναι να μετατραπεί ο ΕΟΠΠΥ σε στρατηγικό αγοραστή», κατέληξε.
Από την πλευρά της, η μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, διαβεβαίωσε ότι στόχος της είναι να καταστεί ο ΕΟΠΠΥ ένας σύγχρονος ασφαλιστικός φορέας με καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, εξέφρασε την επιφύλαξή του ως προς την εισήγηση της κ. Γκογκοζώτου προς τον υπουργό Υγείας, για την πληρωμή 60 εκ. ευρώ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Ωστόσο διευκρίνισε, ότι παρά τις παρατηρήσεις που έκανε, συντάσσεται πλήρως με την κυβερνητική πρόταση.
Τα κόμματα
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, εξέφρασε την πολιτική του ένσταση για την κατεύθυνση στην οποία οδεύει ο ΕΟΠΥΥ, δηλώνοντας «παρών», και τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να δώσει θετική ψήφο στα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν τις συνειδητές κυβερνητικές πολιτικές απαξίωσης, αποδυνάμωσης, υπονόμευσης και σταδιακής ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού».
«Παρών» δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, διευκρινίζοντας ότι οι επιφυλάξεις δεν εκφράζονται ως προς τα πρόσωπα, αλλά ως προς τις κυβερνητικές πολιτικές που καλούνται να υπηρετήσουν, καθώς δεν θα μπορούν να κινηθούν αυτοβούλως.
«Η στάση μας με το «παρών» έχει να κάνει με τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές που καλούνται να προωθήσουν και να υλοποιήσουν και οι οποίες χαράζονται στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου στο πλαίσιο του ΕΟΠΠΥ», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.
Επιφυλάξεις για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν, εξέφρασε και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, ενώ ο βουλευτής του ΜεΡΑ 25, Κλέων Γεωργιάδης, δήλωσε ότι καταψηφίζει διότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ν.Θ.