Εισφορές: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας – Από 200 έως 4.690 ευρώ το όφελος από τις μειώσεις στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Δείτε πίνακα με τις μειώσεις για κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο.
Ειδοποιητήρια με νέα μειωμένα ποσά εισφορών θα δουν τον Ιανουάριο του 2019 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Το σχετικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, στη Βουλή, θα «ελαφρύνει» το χαράτσι από 200 έως 4.690 ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, με τα 37 άρθρα του νομοσχεδίου ρυθμίζονται και άλλα θέματα, όπως η εξόφληση των οφειλών των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Δείτε εδώ το νομοσχέδιο
Η ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ξεκινά από τους ασφαλισμένους µε ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ. Η μείωση της εισφοράς υπέρ της κύριας σύνταξης από 20% σε 13,33% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος δίνει μια ανάσα στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, καθώς κερδίζουν ποσοστιαία από 12,45% έως και 33,35%. Η κατώτατη εισφορά υπέρ του κλάδου σύνταξης θα υπολογίζεται στα 117,2 ευρώ το μήνα. Το σχετικό λογισμικό είναι ήδη έτοιμο και θα ξεκινήσει να καταλογίζει τις νέες εισφορές από τις πρώτες μέρες του 2019.
Περισσότερο ευνοημένοι θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια μεικτά εισοδήματα (καθαρά κέρδη + εισφορές) μεταξύ 7.033 – 9.346 ευρώ, καθώς με το νέο καθεστώς θα πληρώνουν την κατώτατη εισφορά των 157,9 ευρώ το μήνα ( 117,2 υπέρ σύνταξης και 40.7 υπέρ υγείας) και όχι το νέο συνολικό συντελεστή 20,28%.
Αντίθετα, για μεικτά κέρδη μεταξύ 70.331 – 93.462 ευρώ, θα εφαρμόζεται πλέον αναλογικός συντελεστής (20,28%), ενώ πριν θα επιβαλλόταν η ανώτατη ετήσια εισφορά των 18.953,4 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνεται πιο πολύ όποιος κερδίζει περισσότερα.
Να σημειωθεί πως η προβλεπόμενη αύξηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού από 1/1/2019, θα αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το ύψος της κατώτατης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς μη μισθωτών/ελεύθερων επαγγελματιών. Το ύψος της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της μισθολογικής αύξησης που θα αποφασιστεί.
Παράλληλα, για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς , δικηγόρους και γιατρούς, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μείωση των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, οι οποίες θα υπολογίζονται ως ποσοστό (7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ) επί του βασικού μεικτού μισθού, δηλαδή επί των 586 ευρώ.
Οι ελάχιστες εισφορές για το επικουρικό θα ανέλθουν σε 41 ευρώ/μήνα (7% Χ 586 ευρώ), ενώ οι ελάχιστες εισφορές για το εφάπαξ θα ανέλθουν σε 23,4 ευρώ/μήνα (4% Χ 586 ευρώ).
Για παράδειγμα, ένας αυτοαπασχολούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.032 ευρώ, τον Ιανουάριο 2019 θα πληρώσει: 173 ευρώ ασφάλιστρο υπέρ της κύριας σύνταξης, 115 ευρώ υπέρ ΕΟΠΠΥ και 64,5 ευρώ υπέρ επικούρησης και εφάπαξ. Σύνολο 352,5 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς, που θα ίσχυε το 2019, θα πλήρωνε 469 ευρώ.
Ωστόσο, κάθε ασφαλισμένος αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα, πέρα από τις τρέχουσες εισφορές υπέρ της κύριας σύνταξης και υγείας (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ), επικουρικό και εφάπαξ και τα αναδρομικά από τις εισφορές των δύο προηγούμενων ετών, οι οποίες ίσχυαν από την 1η/1/2017, αλλά δεν είχαν ουδέποτε καταλογισθεί.
Για να μην… πνιγούν στις οφειλές οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την εξόφληση των αναδρομικών σε 36 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή, το όφελός του από την έκπτωση για τα επόμενα τρία χρόνια (36 δόσεις) θα περιοριστεί κατά πολύ.
Οι κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές ΕΦΚΑ – ΕΟΠΥΥ, για όσους έχουν εισόδημα 7.032 – 58.000 ευρώ, θα συνεχίζουν να ισχύουν και για το 2019. Δεν θα ισχύουν, όμως, για τις εισφορές επικουρικού – εφάπαξ.
Η διάταξη για οφειλές των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ορίζει την διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής από τον ΕΦΚΑ έως τις 31/12/2019 ληξιπρόθεσμων οφειλών από το 2006 και εντεύθεν για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά προς τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού κ.λπ., καθώς και προς ασφαλισμένους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι οφειλές στους ασφαλισμένους θα καταβληθούν στο 100% . Για τους παρόχους υγείας όμως σχεδιάζεται σημαντικό κούρεμα των οφειλών. Παράλληλα, προβλέπεται η διενέργεια πρόχειρου λογιστικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξόφλησης των υποχρεώσεων αυτών.
Το ποσοστό έκπτωσης που αφορά τις οφειλές, προ ΦΠΑ, προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας καθορίζεται ως ακολούθως:
α. Διαγνωστικά Κέντρα – Εργαστήρια:
αα) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%.
ββ) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%.
β. Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης για δαπάνες Νοσηλείας ποσοστό έκπτωσης 10%.
γ. Συμβεβλημένοι Ιδιώτες Ιατροί:
αα) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%.
ββ) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%.
δ. Προμηθευτές Υγειονομικού και λοιπού υλικού ποσοστό έκπτωσης 25%, για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών (υλικά λαπαροτομίας, ορθοπεδικά υλικά, καρδιοεπεμβατικά, ενδοφακοί, επιθέματα μαστού, υλικά αγγειοπλαστικής κ.ά.).
ε. Συμβεβλημένοι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ,λπ.) ποσοστό έκπτωσης 5%.
στ. Φαρμακευτικές εταιρείες ποσοστό έκπτωσης 8%.
ζ. Φαρμακεία ποσοστό 3,5%.
Οι λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που προκύπτουν από τυχόν υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής, εξοφλούνται για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ με έκπτωση 20% και για οφειλές πάνω από 15.000 ευρώ με έκπτωση 45% επί της συναλλακτικής αξίας (αξίας του παραστατικού προ Φ.Π.Α.), του απομένοντος, μετά την αφαίρεση της προκαταβολής, υπολοίπου.
Επίσης με άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου, ρυθμίζονται θέματα διοικητικού χαρακτήρα, προβλέπεται η αύξηση των τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και εξομοιώνονται οι εργαζόμενοι στα δύο ελεγκτικά σώματα του υπουργείου Εργασίας, το ΣΕΠΕ και τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), όπως γράφει το protothema.gr