“Φρένο” στις βιαιοπραγίες εντός πανεπιστημιακών χώρων θέλει να βάλει η κυβέρνηση που αναζητεί δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια, επαναφέροντας το σενάριο για την είσοδο με κάρτα, το οποίο συζητείται τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα έχουν ανοίξει κυβερνητικά στελέχη που δηλώνουν οτι θα συζητούσαν το ενδεχόμενο κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, ξεκαθαρίζοντας οτι πρέπει πρώτα οι πρυτανικές αρχές να τοποθετηθούν επ ‘αυτού.

Οπως δήλωσε στο protothema.gr ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης: “Είμαι υπέρ της αυτορύθμισης των Πανεπιστημίων. Σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου ελεύθερη πρόσβαση έχουν μόνο οι ακαδημαικοί”.

Κύριο μέλημα των πανεπιστημιακών είναι να μην μετατραπούν σε εστίες ανομίας τα Πανεπιστήμια και να μην αποθαρρύνονται οι φοιτητές να προσέρχονται στα μαθήματα λόγω ανεξέλεγκτης παρουσίας ατόμων που αμαυρώνουν την πανεπιστημιακή ζωή.

Οι προτεραιότητες εξάλλου της εκπαιδευτικής πολιτικής περιλαμβάνουν κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που ήδη έχει ψηφισθεί και επέμβαση των Αρχών όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις, με ταυτόχρονη εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου όπως ήδη συζητείται.

Μέτρα για τη διασφάλιση των χώρων του Πανεπιστημίου είχε εξαγγείλλει αρχικά ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ως πρύτανης του ΕΚΠΑ συζητώντας εφαρμογή σύστημα εισόδου στο Πανεπιστήμιο μόνο με επίδειξη ταυτότητας σε κάποιους χώρους του ιδρύματος.

Σε οτι αφορά στην κατάργηση του ασύλου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε “Θέλουμε να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα εν συνόλω, τους φοιτητές, τους καθηγητές, το προσωπικό προκειμένου να μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται, να κάνει έρευνα. Δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών όσο δεν τιμωρούνται αξιόποινες πράξεις.

Εξομοιώνουμε τον πανεπιστημιακό χώρο με τους κοινούς δημόσιους όσον αφορά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχουν από το νόμο η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές» είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων , αποτελεσματικότερος έλεγχος εργαστηρίων η άλλων χώρων των Πανεπιστημίων είναι κάποιες από τις λύσεις που συζητά το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπου φύλαξης των Πανεπιστημίων ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο θέσπισης εισόδου με κάρτα στα ΑΕΙ.