ΕΚΤΑΚΤΑ ΝΕΑ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)
Του Γιώργου Θεοχάρη- tilegrafimanews.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει μια νέα ρύθμιση για τον υπολογισμό και την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, με στόχο την αναβάθμιση της παροχής και την ενίσχυση της σύνδεσης της επιδότησης με την προηγούμενη εργασιακή πορεία του δικαιούχου.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να ανακοινωθεί το Φθινόπωρο και να εφαρμοστεί πιλοτικά για νέους δικαιούχους, χωρίς αναδρομική εφαρμογή για ήδη επιδοτούμενους ανέργους.
Η νέα μορφή του επιδόματος ανεργίας θα περιλαμβάνει δύο μέρη: το σταθερό και το ανταποδοτικό. Το σταθερό μέρος θα είναι ενιαίο για όλους τους δικαιούχους, ενώ το ανταποδοτικό θα υπολογίζεται με βάση την προηγούμενη εργασιακή πορεία, δηλαδή τα έτη ασφάλισης και το ύψος του μισθού. Το συνολικό ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό, προσδιοριζόμενο από την εργασιακή ιστορία του ανέργου. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, το επίδομα θα κυμαίνεται ανάλογα με την προϋπηρεσία και το μισθό που είχε ο δικαιούχος προτού βγει εκτός αγοράς εργασίας.
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ 1100 ΕΩΣ 4.000 ΕΥΡΩ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ – ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, το επίδομα ανεργίας, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 509 ευρώ το μήνα, θα μειώνεται για άτομα που εργάζονταν με μερική απασχόληση ή ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Παράλληλα, δεν θα αυξάνεται για νέους εργαζόμενους με μικρότερη προϋπηρεσία, ενώ η αυξημένη παροχή θα μειώνεται σταδιακά, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η αναζήτηση εργασίας.
Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος θα επεκταθεί και μπορεί να φτάσει έως και 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης, αντί των 5 έως 12 μηνών που ισχύει σήμερα. Επίσης, το νέο μοντέλο θα ενσωματώσει το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών), το οποίο θα συγχωνευτεί με το γενικό επίδομα ανεργίας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τον Ιούλιο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 849.000, με τους δικαιούχους επιδόματος να περιορίζονται στις 139.000, δηλαδή μόλις το 20% του συνόλου των ανέργων. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για αναβάθμιση του συστήματος προκειμένου να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες των ανέργων και να βελτιώσει τη σύνδεση της επιδότησης με την προηγούμενη εργασιακή τους πορεία.