Αγρίνιο: Σοκ στο Αγρίνιο: Δολοφονία 43χρονης από τον πρώην σύντροφό της – Η τραγωδία που ξεδιπλώνει μια ιστορία ενδοοικογενειακής βίας
Του Παντελή Χαριτάκη
Η τοπική κοινωνία του Αγρινίου συγκλονίζεται από τη φρικτή δολοφονία μιας 43χρονης γυναίκας, της Δώρας, από τον 30χρονο πρώην σύντροφό της, ο οποίος την πυροβόλησε εξ επαφής το απόγευμα της Δευτέρας. Η τραγωδία δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα ενός εγκλήματος, αλλά αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της ενδοοικογενειακής βίας και την αποτυχία του συστήματος να προστατεύσει τα θύματα.
Η Δώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταγγείλει επανειλημμένα τον δράστη για κακοποιητική συμπεριφορά και ενδοοικογενειακή βία. Παρά τις καταγγελίες, την κατάθεση μήνυσης και τις περιοριστικές διαταγές που εκδόθηκαν σε βάρος του 30χρονου για να μην την πλησιάζει, η γυναίκα δεν κατάφερε να προστατευθεί από την κτηνώδη αντίδραση του δράστη. Λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία, μάλιστα, ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστεί η μήνυση που είχε καταθέσει η Δώρα κατά του πρώην συντρόφου της.
Η τραγική ιστορία της Δώρας φαίνεται να αποτελεί μια θλιβερή επανάληψη ενός συχνά επαναλαμβανόμενου φαινομένου στη χώρα μας: τη μη αποτελεσματική προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας από το κράτος και τις αρμόδιες αρχές. Παρά τις διαρκείς καταγγελίες, οι περιοριστικοί όροι που εκδόθηκαν για τον δράστη δεν ήταν αρκετοί για να αποτρέψουν τη φονική πράξη. Οι Αρχές τον αναζητούσαν από την προηγούμενη ημέρα, μετά την εξαφάνιση του 30χρονου, με το αυτοκίνητό του να εντοπίζεται κοντά στο σημείο της τελευταίας του εμφάνισης και το κινητό του κλειστό. Τελικά, η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, όπου βρέθηκε ένοπλος και σε κατάσταση άμυνας.
Η Δώρα, πριν ξεψυχήσει από τα τραύματα της, πρόλαβε να κατονομάσει τον δράστη, ο οποίος όχι μόνο είχε καταστήσει τη ζωή της κόλαση, αλλά επιπλέον είχε προαναγγείλει την τραγωδία μέσω της συμπεριφοράς του. Οι αρχές, αν και είχαν κατασχέσει τα όπλα του, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επόμενη φονική ενέργεια του.
Η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει τις ελλείψεις του συστήματος και των δομών προστασίας των θυμάτων κακοποίησης. Παρά την ύπαρξη περιοριστικών όρων και την έκδοση εντολών για να μην πλησιάζει την 43χρονη, το σύστημα δεν κατάφερε να της παρέχει την απαιτούμενη προστασία. Η γυναίκα αρνήθηκε τη χρήση του “panic button”, που θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε περιορίσει την τραγωδία, αφήνοντας έτσι αναπάντητα ερωτήματα για το πόσο αποτελεσματική είναι η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καθημερινά τον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας.
Επιπλέον, η απουσία ουσιαστικής κοινωνικής και νομικής στήριξης φαίνεται να αναδεικνύει τις αδυναμίες του κράτους στο να προσφέρει πραγματική προστασία στις γυναίκες θύματα βίας. Η Δώρα είχε καταθέσει μήνυση και είχε ζητήσει νομική βοήθεια, όμως η τραγωδία δεν αποφεύχθηκε. Το κοινωνικό σύστημα, σε πολλές περιπτώσεις, αποτυγχάνει να δημιουργήσει ασφαλή δίκτυα στήριξης για τα θύματα και τα ίδια τα θύματα δεν έχουν πάντα τα εργαλεία να προστατευθούν αποτελεσματικά.
Η τοπική κοινωνία του Αγρινίου βρίσκεται σε σοκ, καθώς το έγκλημα αυτό αποκαλύπτει τη σφοδρότητα της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία συχνά συγκαλύπτεται από την κοινωνία ή υποτιμάται, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε τέτοιες τραγικές καταστάσεις. Η Δώρα, όπως και πολλά άλλα θύματα βίας, έπεσε θύμα ενός αδίστακτου ανθρώπου που είχε ήδη αποδείξει τη βίαιη φύση του, αλλά το σύστημα δεν κατάφερε να την προστατεύσει.
Αυτή η τραγωδία πρέπει να κινητοποιήσει όλους μας και να καταδείξει την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές πολιτικές και κοινωνικές δράσεις για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Τα θύματα πρέπει να μπορούν να νιώθουν ασφαλή και υποστηριγμένα από το κράτος, και οι δράστες να λογοδοτούν άμεσα για τις πράξεις τους, πριν να είναι αργά.