Ελληνοτουρκικά: Οι ρητορικές εξαλλοσύνες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως τμήμα του σχεδίου υπονόμευσης των διερευνητικών συνομιλιών που εξυφαίνεται με αφοσίωση από την τουρκική ηγεσία, δεν περνούν απαρατήρητες από την Αθήνα.
Από την άλλη, η ελληνική διπλωματία αδιατάρακτα προωθεί την ατζέντα της χτίζοντας ή αναβαθμίζοντας συμμαχίες, εκπέμποντας ταυτόχρονα με ευκρίνεια το μήνυμα, ότι δεν θα πέσει στην παγίδα του «μουτζούρη» που η απέναντι πλευρά επιχειρεί να στήσει.
Ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να φορτίσει περαιτέρω το κλίμα που μονομερώς η Άγκυρα καλλιεργεί, με μια φράση του προσδιόρισε και τις πιθανές συντεταγμένες στην πορεία των άτυπων συζητήσεων με την Τουρκία.
«[…] Yπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Στο κάτω-κάτω υπήρχαν περίοδοι τα τελευταία 40 χρόνια, μεγάλες περίοδοι, που αυτό συνέβαινε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να φιλοτεχνήσει στον καμβά των διερευνητικών συνομιλιών τις ελληνικές σταθερές: «Αλλά τώρα για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να συζητάμε, έστω κι αν αυτές οι συζητήσεις μπορεί να πάρουν καιρό. Να υπάρχει βασικά μια καλή διάθεση. Από εμένα υπάρχει, αλλά έχω την αυτοπεποίθηση να ξέρω ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ότι έχουμε ισχυρούς συμμάχους και ότι έχουμε και μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, που μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα, γίνεται όπως βλέπετε πολύ ισχυρότερη».
Για την Αθήνα είναι ξεκάθαρο ότι ημέρα με την ημέρα διευρύνεται η εμβέλεια εκπομπής και το κυριότερο η απήχηση των ελληνικών θέσεων. Παράλληλα μεγεθύνεται το κεφάλαιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην κρίσιμη λεκάνη της Μεσογείου αλλά και στον αραβικό κόσμο ειδικά. Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας, ειρήνης και συνεργασίας αντανακλάται στη σύγκληση της πρώτης συνάντησης του «Φόρουμ Φιλίας» σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή σε υπουργικό επίπεδο της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του «Philia Forum», στο οποίο θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ λε Ντριάν. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες αφενός για να αναπτυχθεί συνεργασία με χώρες με τις οποίες ακόμα και πριν από λίγα χρόνια οι επαφές με την Ελλάδα ήταν περιορισμένες έως ανύπαρκτες και αφετέρου για να ενισχυθεί η ιδιαίτερη σχέση με χώρες της περιοχής, παραδοσιακά φίλα προσκείμενες προς τη χώρα μας.
Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
Όπως επισημαίνεται από διπλωματικές πηγές το «Philia Forum» αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν σε διάφορους τομείς, αρχίζοντας από την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά καλύπτοντας και την οικονομία, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία και την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Στην παρούσα συγκυρία αποκτούν, όπως υπογραμμίζεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ιδιαίτερη σημασία από γεωπολιτικής σκοπιάς τρία σημεία. Κατ’ αρχάς, το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει και το όνομα του, το «Philia Forum» δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ούτε αποτελεί αμυντική συμμαχία. Αντιθέτως, είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται βασικές αρχές όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
Εξίσου σημαντική είναι η συμμετοχή Αραβικών χώρων της Μεσογείου, αλλά και του Κόλπου για πρώτη φορά στο ίδιο σχήμα μαζί με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν διάφορα περιφερειακά σχήματα, τα οποία ωστόσο κάνουν μια διαφοροποίηση μεταξύ των Μεσογειακών χωρών και των χωρών του Κόλπου.
Η πρωτοβουλία της Ελλάδας σπάει αυτόν τον τεχνητό διαχωρισμό και προωθεί τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία της πολυπληθέστερης Αραβικής χώρας (Αίγυπτος), καθώς και των Αραβικών χωρών με πολύ υψηλό ΑΕΠ (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) προσδίδουν από μόνες τους ιδιαίτερο βάρος στη συνάντηση της Αθήνας.
Τέλος με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας, το σύνολο των συμμετεχόντων Αραβικών κρατών έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει προνομιακές σχέσεις, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. στο οποίο μετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών.
Το μεσημέρι, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου – cnn.gr