AstraZeneca: Επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει την αιτία που προκαλεί τους εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca.
Όπως σημειώνει το BBC, η ομάδα αμερικανών και βρετανών επιστημόνων έχειδείξει με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μια πρωτεΐνη στο αίμα προσελκύεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό το συστατικό προκαλεί την αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους θρόμβους.
Το εμβόλιο εκτιμάται ότι έχει σώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές από την Covid-19, σημειώνει το δημοσίευμα. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις σπάνιες θρομβώσεις επηρέασαν τη χρήση του εμβολίου σε ολόκληρο τον κόσμο, με αρκετές χώρες να προσφέρουν εναλλακτική για κάποιες ηλικιακές ομάδες.
Στους επιστήμονες από το Κάρντιφ χορηγήθηκαν έκτακτα κυβερνητικά κεφάλαια για να βρουν την απάντηση στο μυστήριο με το εμβόλιο της AstraZeneca και μάλιστα ερευνητές της ίδιας της εταιρείας συμμετείχαν στο ερευνητικό πρότζεκ μετά τη δημοσίευση των αρχικών αποτελεσμάτων από την ομάδα.
Scientists find trigger for rare AstraZeneca clots https://t.co/PZoVeeXxAG
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 2, 2021
Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε πως οι θρόμβοι είναι πιο πιθανό να προκύψουν εξαιτίας μιας νόσησης από τον κορονοϊό παρά από το εμβόλιο και πως η πλήρης εξήγηση για το γιατί εμφανίζονται δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
«Παρόλο που η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και η AstraZeneca εξερευνά τρόπους να χρησιμοποιήσει αυτά τα ευρήματα στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να αφαιρέσουμε αυτή την εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια», πρόσθεσε η ίδια.
Γράφημα που εξηγεί τη δημιουργία θρόμβων μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Advances, αποκαλύπτει ότι η εξωτερική επιφάνεια ενός αδενοϊού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του εμβολίου τραβάει μια πρωτεΐνη σαν μαγνήτης.
«Καταφέραμε να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στο ένοχο σημείο του αδενοϊού και την πρωτεΐνη», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άλαν Πάρκερ του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ένας από τους ερευνητές που συμμετέχουν στην επιστημονική ομάδα.
«Αυτό που έχουμε είναι το στοιχείο που προκαλεί την αντίδραση, αλλά υπάρχουν πολλά βήματα που είναι απαραίτητα στη συνέχεια», συμπλήρωσε ο ίδιος.
newsbeast.gr