Υπερβολικές και δυσανάλογες επιβαρύνσεις για μία μεγάλη μερίδα κατοίκων της περιφέρειας φέρνει ο «τυφλός» τρόπος με τον οποίο το σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αντιμετωπίζει τα ακίνητα ως προς την παλαιότητά τους.
Η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε περιπτώσεις ακινήτων, όπου υπάρχουν τμήματα κτίσματος με διαφορετική παλαιότητα, η εγγραφή στο E9 γίνεται σε ενιαίο κωδικό και ως έτος κατασκευής αναγράφεται αυτό της νεότερης οικονομικής άδειας (ή το έτος στο οποίο συντελέστηκε η τακτοποίηση ή η νομιμοποίηση τυχόν αυθαίρετου κτίσματος).
Αυτό έχει ως συνέπεια, για παράδειγμα, μια αποθήκη πέντε ετών να «συμπαρασύρει» ένα σπίτι που οικοδομήθηκε πριν από 70 χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα και τον τελικό λογαριασμό. Το ζήτημα αυτό αφορά και αρκετούς αγρότες, οι οποίοι, πέραν αυτού, συχνά καλούνται να πληρώσουν και έξτρα φόρο για αποθήκες που, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται για αγροτικές δραστηριότητες (π.χ. για την αποθήκευση τροφών για πουλερικά), δηλαδή δεν έχουν αμιγώς οικιακή χρήση, δεν αναγνωρίζονται από τη φορολογική διοίκηση ως «αγροτικά οικήματα», με αποτέλεσμα να μην εξαιρούνται από τον κύριο φόρο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κυβερνητικού βουλευτή Δωδεκανήσου, Ηλία Καματερού, στη Βουλή, η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, προανήγγειλε ότι θα επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού της παλαιότητας των κτισμάτων στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι «τρέχει» και η διαδικασία εξίσωσης των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι όπου υπάρχουν στοιχεία για την ηλικία του ακινήτου, θα πρέπει να κατατίθενται από τον ιδιοκτήτη, όπως συμβόλαια, άδειες οικοδομές κ.ά.
Πλήθος στρεβλώσεων
Πληροφορίες από λογιστές, αλλά και κυβερνητικές πηγές μιλούν για τεράστιες στρεβλώσεις σε πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας: «Τυχαίνει ένα ακίνητο που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας να πληρώνει λιγότερο ΕΝΦΙΑ απ’ ό,τι ενός αγρότης π.χ. στο Συκούριο, διότι μέρος των χρημάτων για την αγορά του έχει δοθεί κάτω από το τραπέζι», ανέφεραν στην «ΥΧ» χαρακτηριστικά.
Η υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, ακόμα, ότι στρεβλώσεις που σχετίζονται με τις αυθαίρετες κατασκευές και αφορούν, μεταξύ άλλων, και αρκετούς κτηνοτρόφους, πρόκειται να επιλυθούν με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.
[irp posts=”149807″ name=”Προσλήψεις – Θέσεις εργασίας σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΑΕΔ, Φυλακές και Μουσεία”]
Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά κάτω των 300 κατοίκων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρο παρά το γεγονός ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας τους αμφισβητούνται από το Δημόσιο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα που δεν είναι άρτια προς οικοδόμηση, βρίσκονται όμως εντός πολεοδομικού ιστού (συμβαίνει συχνά και με αγροκτήματα), με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο χωρίς να έχουν κάποιο αντίκρισμα.
H κα Παπανάτσιου επιφυλάχθηκε, τέλος, να εξετάσει μειώσεις στις επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα περιοχών, που επλήγησαν από τους σεισμούς.