ΕΝΦΙΑ: Τρέχει να προλάβει ένα ναυάγιο με τις αντικειμενικές αξίες, που θα οδηγούσε ακόμη και σε εκλογική συντριβή, το οικονομικό επιτελείο. Οι προτάσεις – σοκ που κατέθεσαν οι διαπιστευμένοι εκτιμητές, οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις στους 21 φόρους που συνδέονται με το αντικειμενικό σύστημα αξιών.
Με το 60% των ζωνών να αναμένει ανατιμήσεις στις αξίες, επομένως και υψηλότερους φόρους, η κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει στις περιοχές εκείνες όπου μπορεί να υποστεί πολιτική ήττα, όχι μόνο επικοινωνιακή αλλά και ουσιαστική.
Σε μια χρονική περίοδο που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζεται προεκλογική, αυτό που δεν θα ήθελε με τίποτε η κυβέρνηση είναι μια αύξηση στους φόρους στις λαϊκές συνοικίες.
Στην Αττική για παράδειγμα, έχουν γίνει εισηγήσεις για αυξήσεις στις χαμηλές αντικειμενικές αξίες. Οσες δηλαδή είναι στα επίπεδα των 650 – 700 ευρώ να ξεπεράσουν τα 900 – 1000 ευρώ το τετραγωνικό.
Τι θα γίνει π.χ. στις δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου όπου οι τιμές είναι χαμηλές; Θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες υψηλότερο ΕΝΦΙΑ και πλήθος άλλων φόρων την ίδια ώρα που θα πρέπει να υπάρξει μείωση στις αντικειμενικές, επομένως και στον ΕΝΦΙΑ, σε γειτονιές των βορείων προαστίων;
Κι αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει ανατιμήσεις σε τουριστικές περιοχές οι οποίες έχουν χαμηλές αντικειμενικές αξίες και πρέπει να αυξηθούν, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί πολιτικά να αντέξει την μήνι των ιδιοκτητών στις λαϊκές συνοικίες, αναφέρει το in.gr.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να γλιτώσει το Βατερλό.Το πρώτο είναι να καθυστερήσει η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να πάει προς τον Μάιο ώστε το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει ότι και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες τιμές κι όχι τις νέες.
Ετσι, θα βεβαιωθούν και πάλι 3,2 δις ευρώ για να εισπραχθούν τα 2,65 δις που προβλέπει ο προϋπολογισμός και οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Ουσιαστικά ο «μουτζούρης» των τσιμπημένων αντικειμενικών αξιών θα μεταφερθεί στο 2019.
Το δεύτερο είναι η παρέμβαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Να πάρουν στα χέρια τους οι ειδικοί τις νέες τιμές ζώνης κι όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις και οι φόροι αυξάνονται υπερβολικά, να παρεμβαίνει αφού πρώτα κάνει τους υπολογισμούς της. Την απόφαση θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος το πιθανότερο είναι να καθορίσει τη διαφορά μεταξύ προτεινόμενων αντικειμενικών αξιών από πλευράς εκτιμητών και αυτών που ισχύουν σήμερα στο 20%. Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη από το 20%, θα παρεμβαίνει η δευτεροβάθμια επιτροπή.
[irp posts=”178795″ name=”Αφορολόγητο και αποδείξεις -Φορολογικές δηλώσεις 2017-2018″]
Σε κάθε περίπτωση, παρεμβάσεις θα γίνονται και στους συντελεστές που υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ ώστε να μην είναι «φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά, εφόσον βεβαίως προλάβουν να τα εκδώσουν με βάση τις νέες τιμές ζώνης.
Η συγκεκριμένη επιτροπή, που θα αποτελείται από τρία άτομα, θα έχει συνεργασία με άλλη επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από εκτιμητές, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, επιμελητηρίων κ.τ.λ., ώστε να καταλήξει στο τελικό ύψος των νέων τιμών ζώνης.
Οι φόροι που υπολογίζονται βάσει αντικειμενικών
1. Κύριος ΕΝΦΙΑ.
2. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.
3. Τεκμήριο κατοικίας.
4. Τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης.
5. ΤΑΠ.
6. ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα.
7. Φόρος μεταβίβασης.
8. Φόρος γονικής παροχής ακινήτου.
9. Φόρος δωρεάς ακινήτου.
10. Φόρος κληρονομιάς ακινήτου.
11. Φόρος χρησικτησίας.
12. Φόρος ανταλλαγής.
13. Φόρος διανομής.
14. Δημοτικός φόρος.
15. Τέλη Νομικών.
16. Τέλος Μεταγραφής.
17. Τέλος εγγραφής.
18. Πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου.
19. Πρόστιμο νέου αυθαιρέτου.
20. Εισφορά σε γη και χρήμα.
21. Φόρος ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες (Offshore).