Τις εντυπώσεις επιχειρεί να διασκεδάσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζοντας ότι δεν είναι στην πρόθεσή της να πάρει τις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα αφού εξέδωσε ολόκληρο Προεδρικό Διάταγμα που διήρκεσε αρκετούς μήνες τώρα το υπουργείο Υγείας ισχυρφίζεται ότι δεν υποβαθμίζει τον οργανισμό.
Διαβάστε ΕΔΩ τι υποστηρίζει για το Προεδρικό Διάταγμα ο Στ.Βαρδαρός στο HealthReport.gr: «Δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ»!
Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έσπευσε να προχωρήσει σε μια ανακοίνωση…αποκατάστασης του ονόματος του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι ασκήθηκαν πιέσεις από Προέδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, (έφθασαν σε σημείο να απειλούν ακόμη και με παραίτηση), να δηλώσει σε ανακοίνωση της πως δεν επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή με το Προεδρικό Διάταγμα.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «επί της ουσίας, λοιπόν η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεν επηρεάζεται, καθώς η Διοίκησή του εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης ενώ το υπουργείο Υγείας διατηρεί το ρόλο της πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του».
Μετά το σάλο, που προκλήθηκε αλλά και τις έντονες διαμάχες για την μεταφορά της αρμοδιότητας του ΕΟΠΥΥ στον Αν.Ξανθό το υπ. υγείας διευκρινίζει ότι η συλλογική πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή Υπουργό, όπως μέχρι σήμερα.
Ωστόσο τα μέλη του ΔΣ καθώς και οι εργαζόμενοι είναι στα κάγκελα αφού γνωρίζουν ότι οι αλλαγές θα είναι ριζικές.
Τι λένε οι εργαζόμενοι
Έντονη αναστάτωση προκάλεσε στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ η συρρίκνωση του ΕΟΠΥΥ από του υπ. Υγείας.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Οργανισμό, θα αντισταθούμε με κάθε μέσο στις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις»
Παράλληλα επισημάνουν ότι «σαν εργαζόμενοι αλλά και ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αφαίρεσης και κατάργησης αρμοδιοτήτων που αμφισβητούν και υπονομεύουν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού».
Και συνεχίζουν:«Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 30 και όλων των υπολοίπων σχετικών διατάξεων του ανωτέρω Π.Δ. με τις οποίες αφαιρούνται κρίσιμες αρμοδιότητες από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και μεταφέρονται σε αυτοτελές τμήμα του Υπουργείου, υπονομεύοντας το θεσμικό ρόλο του μοναδικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας και ανοίγουν την «κερκόπορτα» για σταδιακή υποβάθμιση της συνολικής του υπόστασης».
Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον 3ο πυλώνα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει σύμφωνα και με τις πολιτικές της δεσμεύσεις να αναβαθμίσει τον Φορέα και να διασφαλίσει την αυτόνομη και εύρυθμη λειτουργία του σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο.