Με θετικές εκτιμήσεις, θερμά λόγια και επαίνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχθηκε ο διεθνής οικονομικός Τύπος τη μείωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1% για πρώτη φορά, σε μια δραματική μεταστροφή την οποία είχαν δει ως υπερβολικά ριψοκίνδυνη οι επενδυτές εδώ και λιγότερο από 15 μήνες, γράφει η Wall Street Journal, η οποία υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει και επανέρχονται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τον Απρίλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία μια φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να αναλάβει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, βοήθησε τον δείκτη του χρηματιστηρίου να ανέβει κατά σχεδόν 50% πέρσι και τονίζει πως η απόφαση της Fitch Ratings τον περασμένο μήνα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά ένα βαθμό, ενώ την διατήρησε στο επίπεδο της κερδοσκοπικής βαθμολόγησης, βοήθησε να επιστρέψουν περισσότεροι επενδυτές στην αγορά.


Η ελληνική οικονομία διέρχεται περίοδο σταθερής ανάπτυξης την ώρα που η πλειοψηφία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, ενώ η εκλογή μιας επιχειρηματικά φιλικής κυβέρνησης το 2019 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, γράφει η Financial Times.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού, ολοκληρώνει τη δραματική στροφή από την εποχή, που η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 30%.

Η Αθήνα τον περασμένο μήνα προσέλκυσε επιπλέον ζήτηση για το 15ετές της ομόλογο, το πιο μακροχρόνιο, μετά από μια σειρά διασώσεων και μια αναδιάρθρωση του χρέους της, πριν από οκτώ χρόνια.

«Η πορεία θα έχει αναβάθμιση και κατάταξη στη πρώτη επενδυτική βαθμίδα, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου», δήλωσε ο Mark Dowding, της BlueBay Asset Management και συμπλήρωσε ότι θεωρεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν περισσότερο φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές στις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας, γράφει η FT.


Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σπάσει ένα φράγμα που κάποτε, κατά την οικονομική κρίση, θα έφερνε ειρωνικά μειδιάματα: απόδοση κάτω από 1%. Σηματοδοτεί μια γρήγορη αναστροφή εδώ και λιγότερο από μία δεκαετία, γράφει το Bloomberg

«Η επιστροφή της Μεσογειακής αυτής χώρας απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση πέρσι, μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα κατάφερε να πουλήσει 15ετές χρέος για την πρώτη φορά μετά από πάνω από δεκαετία, τον περασμένο μήνα.

Έχει επίσης καθιερώσει ένα σχέδιο να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα αρνητικά δάνειά τους, που φτάνουν συνολικά τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει επίσης το Bloomberg.

«Όπλο» το ιστορικό χαμηλό στο ελληνικό ομόλογο
Στις 12.00 το μεσημέρι –ακριβώς ένα εικοσιτετράωρο μετά την κατάρριψη του φράγματος του 1% στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου– η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις Χειμερινές Προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν θα βάλουν πιο ψηλά τον πήχη για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας και θα κινούνται κοντά στις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περίπου 2,2% πέρυσι και θα επιτύχει περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και το 2021.

Εάν η Κομισιόν ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της ΤτΕ, θα πρόκειται για σημαντική ανοδική αναθεώρηση –και μάλιστα μέσα σε αντίξοες για την οικονομία της ευρωζώνης συνθήκες– σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου.

Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,8% το 2019 και προέβλεπε ανάπτυξη 2,3% το 2020 και 2% το 2021.

Η επίτευξη ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις των θεσμών αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επομένως, η επί τα βελτίω αναθεώρηση που αναμένεται σήμερα ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση.

Μάλιστα, η κυβέρνηση δηλώνει πεπεισμένη ότι θα καταγραφεί μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,8% εάν εγκριθεί από το Eurogroup της 11ης Ιουνίου η αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις.