ΕΠΑΛ ΕΚΘΕΣΗ 2018: Σε απόσπασμα του βιβλίου «Υπεραστικά» του Κωστή Παπαγιώργη (διασκευή, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2014) που αφορά στον άνθρωπο, τα απορρίμματα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και το σύγχρονο βιομηχανοποιημένο κόσμο εξετάστηκαν οι περίπου 1.083 υποψήφιοι από τα Εσπερινά ΕΠΑΛ, ενώ οι 15.742 υποψήφιοι από τα Ημερήσια ΕΠΑΛ κλήθηκαν να αναλύσουν και να επεξεργαστούν γλωσσολογικές και συντακτικές ασκήσεις από τον επίλογο του βιβλίου Sapiens του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Hebrew της Ιερουσαλήμ Yuval Noah Harari σχετικά με τη «Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου» (το ζώο που έγινε Θεός).
Οι δύο κατηγορίες υποψηφίων άνοιξαν την «αυλαία» των Πανελληνίων για φέτος στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Έκθεση).
Το Δ’ ζητούμενο και η ανάπτυξη θέματος για τη Δ’ τάξη Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων ήταν η μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι υποψήφιοι έπρεπε σε κείμενο 400-500 λέξεων να αναφερθούν στα αίτια που προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή του. Το κείμενο δημοσιεύεται σε σχολική εφημερίδα, αναφέρει το news247.gr.
Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι των Ημερήσιων ΕΠΑΛ, κλήθηκαν να αναπτύξουν ως Δ’ θέμα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, με αφορμή το κείμενο του καθηγητή Χαράρι και κυρίως το τελευταίο απόσπασμα που υπαγόρευε τα εξής: «Σπέρνουμε τον όλεθρο στα ζώα και το οικοσύστημα γύρω μας, με στόχο κυρίως την άνεση και τη διασκέδασή μας, χωρίς ποτέ να είμαστε ικανοποιημένοι. Υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από δυσαρεστημένους και ανεύθυνους θεούς που δεν ξέρουν τι θέλουν;»
Σε κάθε περίπτωση, τα ζητούμενα για τα Εσπερινά ΕΠΑΛ κρίνονται ως πιο βατά από το απαιτητικό κείμενο του καθηγητή Χαράρι που αφορούσε σε υποψηφίους από τα Ημερήσια ΕΠΑΛ.
Το βιβλίο Sapiens αποτελεί άλλωστε, μια σαρωτική ιστορία του πολιτισμού από την καταγωγή των ειδών μέχρι τους υπερανθρώπους, γεμάτη απροσδόκητα δεδομένα, αιρετικές σκέψεις, παράξενες θεωρίες και αφηγήσεις.
Ο καθηγητής Χαράρι επιχειρεί με το κείμενό του να διατρέξει όλη την ανθρώπινη ιστορία, από τους πρώτους ανθρώπους που περπάτησαν στη γη μέχρι τις ριζοσπαστικές – και ενίοτε καταστροφικές – καινοτομίες της Γνωστικής, της Αγροτικής και της Επιστημονικής Επανάστασης. Αντλώντας από ένα τεράστιο φάσμα επιστημών (βιολογία και γενετική, παλαιοντολογία και ιστορία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία και οικονομικά), προσφέρει πρωτότυπες, αναπάντεχες και συχνά διασκεδαστικές απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα, όπως: «Γιατί μπόρεσαν οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν σε εκπληκτικά μεγάλους πληθυσμούς, ενώ οι άλλες ομάδες πρωτευόντων δεν ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα άτομα;».
«Μολονότι οι έννοιες είναι ασυνήθιστες και περίπλοκες, η επιδέξια πρόζα και το πικρό, ανατρεπτικό χιούμορ του Χαράρι τα βγάζουν πέρα με ένα υλικό που μπορεί να προσφερόταν για ακαδημαϊκή πλήξη», εξηγούν αναλυτές και σχολιαστές του βιβλίου Sapiens.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2018: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ