Το γιατί ο σεισμός στο Γαλαξίδι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μιλώντας στον Θέμα 104,6, δήλωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν μετασεισμοί, προκειμένου να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση. Οι μετασεισμοί αυτοί, όμως, θα φτάσουν μέχρι τα 4,8 Ρίχτερ και πιθανόν να μη γίνουν καν αισθητοί».
Όσο για τον λόγο που ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα, ο κ. Λέκκας είπε ότι αυτό έγινε εξαιτίας της «κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων», εξηγώντας ότι τα ρήγματα στον Κορινθιακό Κόλπο έχουν μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή.
«Συνεπώς, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο», τόνισε. Έσπευσε, πάντως, να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να δούμε ακριβώς τι προοπτικές διαγράφονται πάνω στο θέμα αυτό».
Σε άλλες δηλώσεις του νωρίτερα το Σάββατο, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στο ΑΠΕ ότι «θα χρειαστεί να παρέλθουν δύο 24ωρα για να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό», ενώ επανέλαβε ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
«Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ ισχυρός. Κυριολεκτικά χορέψαμε στον αέρα. Είχαμε και χθες (σ.σ.: ξημερώματα Σαββάτου) στις 2 το βράδυ μία δόνηση», ανέφερε, από την πλευρά του ο πρόεδρος της δημοτικής κοινοτικής κοινότητας Γαλαξιδίου, Γ. Μηνάς, μιλώντας στην «Καθημερινή».
Επίσης, ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο dete.gr, ευχήθηκε να ήταν ο κύριος σεισμός, όμως, όπως είπε, οφείλει επιστημονικά να παρακολουθήσει το φαινόμενο για τις επόμενες ώρες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσελέντης είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι περιμένει σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα, και μάλιστα είχε παρουσιάσει και τις σχετικές ενδείξεις από την ομάδα ΒΑΝ.
Την προσοχή των κατοίκων στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο του σεισμού συνέστησε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το σεισμικό ιστορικό της περιοχής είναι βεβαρημένο και στο παρελθόν έχουμε δει πολύ μεγάλους σεισμούς. Είπε επίσης ότι είναι πολύ κρίσιμο το γεγονός ότι το σημείο που έγινε ο σεισμός γειτνιάζει με σημαντικότατες υποδομές για την Ελλάδα και γι’ αυτό στρέφουν όλη τους την προσοχή εκεί.
«Ένας τέτοιος σεισμός σε αυτό το σημείο πάντα μας θέτει σε παρακολούθηση και σε μεγάλη εγρήγορση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι ασυνήθιστο», είπε ο Βασίλης Καραστάθης. Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν χρειάζεται να ανησυχεί, αλλά να έχει μία προσοχή για τα κτίρια και τις υποδομές».
Όπως και να ‘χει, οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες έγινε αισθητός ο σεισμός ήταν ανάστατοι. Όπως στο Ξυλόκαστρο:
Ο σεισμός, εντάσεως 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 12:46 το μεσημέρι του Σαββάτου. Η ισχυρή σεισμική δόνηση, με επίκεντρο κοντά στην Ιτέα, 8 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά του Γαλαξιδίου, έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ… ταρακούνησε και την Αθήνα, παρότι έγινε σε απόσταση 131 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Γαλαξιδίου, που πετάχτηκαν από τα σπίτια τους. Πάντως, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε κάποια περιοχή.