Ορισμός νέας στρατιωτικής ηγεσίας από το ΚΥΣΕΑ και αναπλήρωση των κενών στο κυβερνητικό σχήμα αναμένονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κι αν τα στρατιωτικά θέματα έχουν τη δική τους -σχετική- αυτοτέλεια, οι επιλογές προσώπων που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να καλύψει το κενό των υπουργών που αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ πιθανότατα θα αποτελέσουν μέρος του πολιτικού σχεδίου που ξεδιπλώνει το Μαξίμου στη «μετά Καμμένο» εποχή, για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ.
Ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε «βαθύ» ανασχηματισμό για ένα κυβερνητικό σχήμα «εκλογικής μάχης» ή απλά θα επιλέξει να αξιοποιήσει πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που δεν θέλουν συμπόρευση με τη ΝΔ, ή ακόμα και από τον συντηρητικό χώρο, που διαφωνούν με τις επιλογές Μητσοτάκη.
Πληροφορίες θέλουν πάντως τον κ. Τσίπρα να προχωρά σε τέτοια ανοίγματα. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του Νίκου Παππά, ότι δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλά με όλους, με στόχο τη συγκρότηση νέων προοδευτικών πλειοψηφιών. Εκτίμησε μάλιστα -όταν ερωτήθηκε για τα πιθανά ανοίγματα- ότι ο κάθε ανασχηματισμός έχει πολιτικό πρόσημο.
Πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ
Το πολιτικό φλερτ με τον υπουργό των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση, παραμένει σταθερό τον τελευταίο χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί έσπευσαν πριν από τον προηγούμενο ανασχηματισμό να πουν ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα μπει στην κυβέρνηση. Μπήκε τελικά η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Αξιόπιστες πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι το πιθανότερο είναι να δούμε τον Γ. Ραγκούση να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και όχι να αναλαμβάνει τώρα υπουργείο.
Άλλο πρόσωπο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το όνομα του οποίου συνδέουν με τις αλλαγές το κυβερνητικό σχήμα, που θα σηματοδοτήσουν άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, είναι ο καθηγητής Χάρης Παμπούκης, επίσης υπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Για την ώρα ο κ. Παμπούκης (πρώην γ.γ του υπ. Εξωτερικών, υπουργός Επικρατείας, καθηγητής του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου Διεθνών Συναλλαγών) μετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών και έχει υπερασπιστεί τα κέρδη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πρόσωπα, πάντως, που οι πληροφορίες τα θέλουν να αξιοποιούνται σε ενδεχόμενο ευρέος ανασχηματισμού θα πρέπει να τα αναζητήσει κανείς στην εκδήλωση για την προοδευτική συμπαράταξη με αφορμή τις Πρέσπες, που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής και είχε κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Νίκος Μπίστης, που είχε χαρτοφυλάκιο επί διακυβέρνησης Σημίτη, μετέχει ενεργά σε συζητήσεις για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου, ενώ έχει τοποθετηθεί και δημόσια.
Η αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση, για μια σειρά από πρόσωπα όπως ο κ. Μπίστης, άρει τα εμπόδια και ανοίγει τον δρόμο για τη σύγκλιση των σοσιαλιστών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε στο επόμενο διάστημα να αξιοποιηθεί με τοποθέτησή του στη κυβέρνηση.
Το μυστήριο με Αντώναρο
Και ενώ όλοι αναζητούν με ενδιαφέρον τα στελέχη που πιθανότατα θα βολιδοσκοπήσει ο Αλέξης Τσίπρας για να σηματοδοτήσει το άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, μια νυχτερινή βόλτα στο Μέγαρο Μαξίμου του κυβερνητικού εκπροσώπου επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή τροφοδότησε κι άλλα σενάρια.
Ο νυχτερινός επισκέπτης στο Μαξίμου Ευάγγελος Αντώναρος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ποιον συνάντησε. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κόκκος αληθείας» στα σενάρια που τον θέλουν είτε να υπουργοποιείται είτε να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ερωτήθηκε, όμως, αν συνάντησε τον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι «οι πολιτικοί μπορούν να κάνουν συναντήσεις» και επανέλαβε ότι προχωρά με νέα πολιτική κίνηση.
Ήδη, πάντως όπως αναφέρει το iefimerida.gr, στην κυβέρνηση υπάρχει συντηρητική συνιστώσα, που αποτυπώνεται στα πρόσωπα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Κατερίνας Παπακώστα.