Μπορεί σε κάτι λιγότερο από δέκα ημέρες και πιο συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου, να λήγει το lockdown, ωστόσο όπως όλα δείχνουν θα πάρει παράταση για μία ή δύο εβδομάδες ακόμα.
Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η αύξηση των αριθμών των διασωληνωμένων και των εισαγωγών ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία φέρνει παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Ειδικά, στην Αττική αναμένεται να παραταθεί το αυστηρό lockdown, ενώ ενδέχεται να μπουν και άλλες περιοχές της χώρας στο ίδιο καθεστώς, όπως τα Ιωάννινα, η Κάλυμνο και η Θάσος.
Το σκληρό lockdown στην Αττική φαίνεται να αποδίδει αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση.
Αυτό, γιατί οι λοιμωξιολόγοι θέλουν να έχουν όλα τα δεδομένα στα χέρια τους: την πορεία των ημερησίων κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τις αντοχές του ΕΣΥ και τις πιθανές επιπτώσεις της οποιασδήποτε χαλάρωσης στην επιδημιολογική εικόνα.
Το σενάριο που θέλει παράταση μιλάει για επέκταση των περιοριστικών μέτρων για μία με δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου προκειμένου σε κάθε περίπτωση να δοθεί χρόνος έτσι ώστε όπως έχουν τονίσει αρκετοί επιστήμονες, να διασφαλίσουμε ότι με την σταδιακή άρση του μπαίνουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την κανονικότητα. Από την άλλη, υπάρχει η -δικαιολογημένη- επιθυμία της κυβέρνησης να άρει -έστω κάποια- μέτρα προκειμένου να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως πιθανότατα ο εγκλεισμός των πολιτών από την κακοκαιρία, ο οποίος λειτούργησε σαν ένα επιπρόσθετο μέτρο πιθανότατα θα βοηθήσει.
«Σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε δεδομένα από τώρα, αλλά ο κόσμος έμεινε στα σπίτια του και εκμηδενίστηκε η κινητικότητα κάτι που πιθανό είναι να έχει θετικό αποτύπωμα», ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Η παραπάνω τοποθέτηση βάζει στο κάδρο και μία πιθανή μέση λύση που από την μία δεν θα αφορά σε παράταση και από την άλλη θα επαναφέρει κάποιες από τις δραστηριότητες πάντα με γνώμονα την τήρηση των μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η κατακόρυφη αύξηση της κινητικότητας των πολιτών. Εάν ένα τέτοιο σενάριο τεθεί σε εφαρμογή, τότε θα μπορούσαμε να δούμε το λιανεμπόριο να επαναλειτουργεί από την 1η Μαρτίου, μόνο με click away.
Βεβαίως οι επιστήμονες χρειάζονται περαιτέρω εικόνα κρουσμάτων όπως και λοιπών δεικτών της επιδημίας για να αποφανθούν για την πορεία της επιδημίας και την παράταση ή όχι των τοπικών αυστηρών lockdown που ολοκληρώνονται στο τέλος Φεβρουαρίου.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προσανατολίζεται προς τη χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης Covid-19.
Όπως προκύπτει από νεότερα διεθνή δεδομένα, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα στον συγχρωτισμό τους προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορωνοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας.
Ύψιστης σημασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, κάτι που επιτυγχάνεται με την πίεση που ασκεί η υφασμάτινη μάσκα στα πλάγια της χειρουργικής που από μόνη της δημιουργεί ένα “κενό”. Ανάλογες οδηγίες εξέδωσε πρόσφατα και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)
Τα δεδομένα, που αφορούν στην περίοδο 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου 2021, ανέδειξαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις, εκ των οποίων τα 269 αφορούσαν στην βρετανική μετάλλαξη, ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική.
Παρά τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, πάντως, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι εκείνη που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα σημερινά στοιχεία προέρχονται από δείγματα στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.
Από την άλλη, τα περισσότερα σε όγκο δεδομένα για τη βρετανική μετάλλαξη δείχνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ωστόσο τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα στελέχη.