ΔΕΘ: Ανοικτό παραμένει το μισθολογικό τοπίο για Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας – Οι πιέσεις, τα επιδόματα και η υπόσχεση για βελτιώσεις από τον Σεπτέμβριο
Πίεση στη βάση, προσδοκία στην κορυφή
Στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου βρίσκονται ξανά οι μισθολογικές απολαβές των ενστόλων – Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό – με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την οριζόντια αύξηση των 30 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλά και να προετοιμάζει περαιτέρω παρεμβάσεις που θα παρουσιαστούν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.
Η πίεση προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι εμφανής, καθώς οι αντιδράσεις μετά τις στοχευμένες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις οδήγησαν το Μέγαρο Μαξίμου να δεσμευτεί ότι κανένας ένστολος δεν θα μείνει εκτός ενίσχυσης. Η αύξηση των 30 ευρώ σχετίζεται με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά απέχει πολύ από το να καλύψει τα αιτήματα των υπηρετούντων σε δύσκολες και επικίνδυνες θέσεις.
Μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων και αποκλίσεων
Το ειδικό ενιαίο μισθολόγιο, που ισχύει από το 2017, προβλέπει συγκεκριμένους βασικούς μισθούς και επιδόματα, όμως στην πράξη η απόδοση κάθε θέσης εξαρτάται από πληθώρα παραμέτρων: βαθμός, οικογενειακή κατάσταση, τόπος υπηρεσίας, φύση αποστολής, συμμετοχή σε ειδικές μονάδες, ακόμα και το… ασφαλιστικό ταμείο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι δύο αστυφύλακες με τα ίδια προσόντα και ημερομηνία κατάταξης μπορεί να λαμβάνουν διαφορετικό μισθό ανάλογα με το αν είναι ασφαλισμένοι στην πρώην Αστυνομία Πόλεων ή στην τέως Χωροφυλακή. Παρόμοιες διαφοροποιήσεις συναντώνται και στο Στρατό Ξηράς, με τις παροχές να διαμορφώνονται ανά κλάδο και μονάδα.
Από 859 ευρώ έως 1.848 ευρώ
Ο πρώτος καθαρός μισθός κυμαίνεται από 859 ευρώ για έναν ΕΠΟΠ στον Στρατό, έως και 990 ευρώ για νέο αστυφύλακα. Για τους ίδιους εργαζομένους μετά από 25ετή υπηρεσία και με δύο ανήλικα παιδιά, οι αποδοχές ανεβαίνουν σημαντικά – ο ανθυπολοχαγός φτάνει τα 1.638 ευρώ, ενώ ο ανθυπαστυνόμος στα 1.848 ευρώ. Τα ποσά αυτά, ωστόσο, εξανεμίζονται συχνά από μεταθέσεις, οικογενειακά βάρη και αυξημένες απαιτήσεις διαβίωσης.
Επιδόματα που σώζουν τους προϋπολογισμούς
Μεγάλο μέρος των αποδοχών καλύπτεται από ειδικά επιδόματα. Από 1ης Ιουλίου, οι ένστολοι θα λάβουν και το επίδομα επικινδυνότητας ύψους 100 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου 60 ευρώ καθαρά. Παράλληλα, όσοι υπηρετούν σε Πολεμικά Πλοία, σε παραμεθόριο, ή συμμετέχουν σε πτητικές επιχειρήσεις και ειδικές δυνάμεις (π.χ. ΜΥΚ, ΕΚΑΜ), δικαιούνται πρόσθετες παροχές.
Αξιοσημείωτο είναι και το επίδομα Στόλου που θεσμοθετήθηκε το 2024 για να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία στελεχών στο Πολεμικό Ναυτικό. Για έναν αντιπλοίαρχο κυβερνήτη φρεγάτας, το ποσό φτάνει τα 460 ευρώ επιπλέον τον μήνα. Ομοίως, οι πτητικές αποζημιώσεις στην Πολεμική Αεροπορία κυμαίνονται από 548 έως 13.000 ευρώ ανά εξάμηνο.
Δεύτερη δουλειά και παραιτήσεις
Η οικονομική πίεση έχει οδηγήσει πολλούς ένστολους να αναζητήσουν και δεύτερη πηγή εισοδήματος – παρά τον θεσμικό περιορισμό. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος τονίζουν ότι χωρίς δεύτερη εργασία, η κάλυψη βασικών αναγκών είναι ανέφικτη, ειδικά για όσους διαμένουν σε ακριβές περιοχές ή μεγαλώνουν οικογένειες.
Την ίδια ώρα, στις Ένοπλες Δυνάμεις καταγράφονται μαζικές παραιτήσεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να πλήττεται περισσότερο. Η ελκυστικότητα της ιδιωτικής ναυτιλίας, οι σκληρές συνθήκες και η συχνή απουσία από το σπίτι ωθούν πολλούς καταρτισμένους αξιωματικούς εκτός Σώματος, προκαλώντας ανησυχία στο ΓΕΕΘΑ.
Όλα θα κριθούν τον Σεπτέμβριο
Οι τελικές αποφάσεις για τις γενικές αυξήσεις, πέραν των οριζόντιων 30 ευρώ και των στοχευμένων επιδομάτων, θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εφόσον οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις το επιτρέψουν, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνολική αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου για όλους τους ένστολους, κάτι που ήδη επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.