Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το θρίλερ της άφιξης και στάσης κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ το αεροπλάνο από το Καράκας όπως έγινε τελικά γνωστό προσγειώθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, ενώ νωρίτερα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες του είχαν αρνηθεί την προσέγγιση. Οι πρώτες πληροφορίες για την πτήση-μυστήριο ανέφεραν ότι το θρίλερ ξεκίνησε όταν το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το Καράκας. Προορισμός του ήταν ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς της Βενεζουέλας, το νησί Μαργαρίτα. Ωστόσο στη διαδρομή πολλά άλλαξαν και το αεροσκάφους της Βενεζουέλας με τα διακριτικά YV2486 κατέληξε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αθήνα, γράφει το iefimerida.gr.
Αρχική σιγή από το Μαξίμου και σφοδρή επίθεση από τη ΝΔ
Από το Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε σιγή ιχθύος παρά τη διαρροή και τη δημοσιοποίηση της πληροφορίες για την άφιξη του αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα και τη μυστική παραμονή του στο ελληνικό έδαφος. Ωστόσο η πίεση της ΝΔ για απαντήσεις, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να παραδεχθεί τουλάχιστον το γεγονός.
ΝΔ: Να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση
Απαντήσεις για την μυστηριώδη πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στο Ελ. Βενιζέλος ζητά η ΝΔ από την κυβέρνηση.
«Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, και παρέμεινε στην Αθήνα για 4 ώρες στη διάρκεια των οποίων ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μαδούρο έκανε κάποιες συναντήσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Προσθέτει μάλιστα: «Οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση είναι προφανείς: Γιατί ποιον ακριβώς λόγο έδωσε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν, και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του κ. Μαδούρο;».
Η παραδοχή Μαξίμου, ο εκνευρισμός και η επίθεση σε ΣΚΑΪ και ΝΔ
Το Μέγαρο Μαξίμου τελικά μετά την έκταση που πήρε το θέμα υποχρεώθηκε ουσιαστικά να παραδεχθεί την άφιξη και στάση του αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα στο αεροδρόμια της Αθήνας. Χωρίς να δώσει βέβαια διευκρινήσεις, επιτέθηκε στον ΣΚΑΪ που έφερε στο φως το θέμα και για το αεροσκάφος είπε πως προσγειώθηκε στη χώρα μας για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια τα έβαλε και με τη ΝΔ. Απαντήσεις πάντως απέφυγε να δώσει.
Το non paper
«Τα λαγωνικά του ΣΚΑΪ μας ανακάλυψαν ξανά. Από την προσγείωση ενός αεροσκάφους, το οποίο ερχόταν από την Ασία, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με σκοπό τον ανεφοδιασμό, ο ΣΚΑΙ κατασκεύασε μια θεωρία συνωμοσίας, την οποία θα ζήλευε ακόμη και ο Άρτεμης Σώρρας.
Η ΝΔ προφανώς έσπευσε να την υιοθετήσει, όπως προφανώς αναμέναμε.
Το ερώτημα είναι εάν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει κανείς με την κατάντια ενός πάλαι ποτέ σοβαρού κόμματος».
Η ανακοίνωση της ΝΔ
Νωρίτερα ανακοίνωση για την πτήση – μυστήριο του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα είχε εκδώσει η ΝΔ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: «Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και παρέμεινε στην Αθήνα για 4 ώρες στη διάρκεια των οποίων ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μαδούρο έκανε κάποιες συναντήσεις. Οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση είναι προφανείς: Για ποιον ακριβώς λόγο έδωσε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν, και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του κ. Μαδούρο;».
Το κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο που έφτασε κρυφά στην Αθήνα και παρέμεινε για 4 ώρες Το κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο που έφτασε κρυφά στην Αθήνα και παρέμεινε για 4 ώρες
Η μία ώρα στάση έγιναν τέσσερις -Πουθενά το σχέδιο πτήσης
Το θρίλερ με την πτήση-μυστήριο του Falcon της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ξεκίνησε από το Καράκας στις 24 Φεβρουαρίου όταν και απογειώθηκε. Αρχικός προορισμός του ήταν το νησί Μαργαρίτα στην Καραϊβική. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το νησί που είχε ταξιδέψει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του Λιβανο–βενεζουελάνικης καταγωγής επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ.
Την ίδια ημέρα, το πλήρωμα του αεροσκάφους απειλώντας ουσιαστικά την Πορτογαλία, το προσγείωσε εκεί για ανεφοδιασμό. Δεν του έδιναν άδεια προσέγγισης και ο πιλότος είπε πως θα έπεφταν γιατί είχαν τελειώσει τα καύσιμα. Στη συνέχεια, δύο ημέρες αργότερα, το αεροσκάφος βρέθηκε στην Ελβετία και προσγειώθηκε στη Γενεύη. Νωρίτερα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν του επέτρεψαν να προσεγγίσει.
Τελικά το Σάββατο 2 Μαρτίου το αεροσκάφος εντοπίστηκε να έχει προσγειώθηκε στην Αθήνα, στις 14:06. Το πλήρωμα φέρεται να ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ότι δεν πρόκειται για επίσημη κυβερνητική πτήση. Μάλιστα δήλωσαν ότι θα μείνουν 1 ώρα για ανεφοδιασμό, αλλά τελικά η παραμονή του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας κράτησε πολύ περισσότερο, περίπου 4 ώρες. Υπενθυμίζεται πως δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.
Επέβαινε ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας -Ποιον συνάντησε στην Αθήνα
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στο αεροσκάφος επέβαινε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος αποβιβάστηκε, πήγε στην αίθουσα VIP του «Ελ. Βενιζέλος» και έκανε συνάντηση με κάποιο πρόσωπο για τουλάχιστον δύο ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αρεάσα ήταν στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα- όταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ το εν λόγω κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας είχε προσγειωθεί εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο- γαμπρός του Ούγκο Τσάβες, καθώς έχει παντρευτεί τη μεγαλύτερη κόρη του- ήθελε να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της κυβέρνησης ενώπιον του ΟΗΕ, αναφέρει το Bloomberg. Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει ότι ο στενός κύκλος του Μαδούρο ταξιδεύει στους συμμάχους που έχουν απομείνει στο καθεστώς, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο.
Σε τι δεν απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ότι το αεροσκάφος βρέθηκε στην Αθήνα για ανεφοδιασμό, ωστόσο πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Γιατί ενώ άλλες ευρωπαϊκές πόλεις δεν έδωσαν το «πράσινο φως» στο αεροσκάφος για την προσγείωση, η Αθήνα δέχθηκε.
Γιατί αντί για μία ώρα, παρέμεινε 4 στο Ελευθέριος Βενιζέλος
Επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα;
Και αν ισχύουν οι πληροφορίες με ποιον συναντήθηκε;
Ποιοι άλλοι επέβαιναν στην καμπίνα του αεροσκάφους;
Τι μετέφερε στους χώρους των αποσκευών;
Ισχύει η πληροφορία ότι απογειώθηκε την ημέρα που έβγαιναν από τη Βενεζουέλα τη χώρα 8 τόνοι χρυσού με απόφαση Μαδούρο;