ΕΣΑμεΑ – Δήμος Αθηναίων: Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, υπέγραψαν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)…
Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο Δημαρχείο της Αθήνας, παρουσία των στελεχών της Ενωσης Μαρίλυ Χριστοφή και Δημήτρη Λογαρά.
«Συνεργασία – πυξίδα», χαρακτήρισε ο κ. Βαρδακαστάνης τη συμφωνία. Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα προσβασιμότητας, όπου οι δήμοι -σε συνεργασία με τις οργανώσεις μας- μπορούν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο». Χαρακτήρισε την προσβασιμότητα «κλειδί», λέγοντας πως το Πρωτόκολλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε να σχεδιαστούν παρεμβάσεις που μπορούν να διεκδικηθούν, ακόμα κι από τους νέους πόρους που θα έρθουν στη χώρα, ενώ αυτά που «έχουν συμπεριληφθεί στο μνημόνιο μπορούν ν΄ αναδείξουν την Αθήνα, όχι μόνο ως σημαντική πόλη για όλη την Ευρώπη».
«Η προσβασιμότητα είναι αυτοτελές δικαίωμα από μόνη της, αλλά είναι και μέσο άσκησης σχεδόν όλων των δικαιωμάτων» είπε ο κ. Βαρδακαστάνης, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση για το θέμα αυτό στη Βουλή μεταξύ ΕΣΑμεΑ, υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννη, σχετικά με τη δημοσίευση της απόφασης για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στα υφιστάμενα κτίρια.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί συμπολίτες μας αισθάνονται «αόρατοι και ξεχασμένοι», επεσήμανε: «Από τα λόγια, περνάμε στην πράξη. Με την υπογραφή της συμφωνίας για μία διαρκή και στενή συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, κάνουμε μία επιχειρησιακή αρχή και την κάνουμε μαζί. Σχεδιάζουμε και παρεμβαίνουμε για την αποκατάσταση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλη την πόλη και δημιουργούμε τις συνθήκες για την πρόσβασή τους παντού. Χωρίς εμπόδια, σε μία Αθήνα που τους σέβεται και το δείχνει».
Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι αισθάνεται σιγουριά και εμπιστοσύνη με την υπογραφή του πρωτοκόλλου επειδή με τον τρόπο αυτό «ο σχεδιασμός με μια σαφή στοχοθεσία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων».
Στόχοι του μνημονίου είναι:
α. η διάχυση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας στις πολιτικές, δράσεις, μέτρα και προγράμματα του Δήμου Αθηναίων μέσω: i) εφαρμογής των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού», ii) παροχής ενημέρωσης και κατάρτισης στο στελεχιακό δυναμικό του Δήμου και των υπηρεσιών του καθώς και μέσω της ευαισθητοποίησης των τοπικών επιχειρηματιών και εν γένει των δημοτών στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, iii) της εκ των προτέρων και εκ των υστέρων αξιολόγησης των πολιτικών, δράσεων, μέτρων προγραμμάτων κ.λπ. στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους,