: Κουπόνια τεχνολογίας για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία θα είναι διαθέσιμα μέσω του ΕΣΠΑ το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η σχετική πρόσκληση έχει ήδη ανοίξει.

Η πρόσκληση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 5 Ιουλίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης, προκειμένου οι ωφελούμενες επιχειρήσεις να μπορέσουν μέσα στο 2019 να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στην 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε και διασφαλίσαμε πόρους για να προκηρύξουμε μια δράση με 100% επιδότηση. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν προτάσεις από 5.000 έως 15.000 ευρώ, για να αναβαθμίσουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους και να παρέχουν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πελάτες τους» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Νέες προσκλήσεις το επόμενο διάστημα

Ανακοίνωσε, άλλωστε, τον προγραμματισμό των επόμενων προσκλήσεων σε τρεις άξονες ειδικά για τον τομέα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, εντός του 2019. Συγκεκριμένα, θα προκηρυχθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2019 οι δράσεις Κουπόνια Καινοτομίας με 5 εκατ. ευρώ και τα Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης με 6 εκατ. ευρώ. Επίσης θα προκηρυχθεί η δράση που αφορά στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων από επιχειρήσεις πληροφορικής με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Προετοιμάζεται, τέλος, μια μεγάλη δράση για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων με 100% επιδότηση και συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μία στοχευμένη δράση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών, η οποία θα αφορά την ενίσχυση των εμπόρων και των παραγωγών λαϊκών αγορών με 5 εκατ. ευρώ επίσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Η πρόοδος του ΕΣΠΑ

Για την πρόοδο του της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι έχουν εξειδικευθεί δράσεις ύψους 1,086 δισ. ευρώ, έχουν εκδοθεί 166 προσκλήσεις συνολικού ύψους 1,028 δισ. ευρώ και εντάχθηκαν 656 έργα συνολικού προϋπολογισμού 893,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί συμβάσεις ύψους 449 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στις πράξεις που χρηματοδοτούνται για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού (πρόσκληση ανοιχτή μέχρι το τέλος Αυγούστου), τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών (πρόσκληση που κλείνει στις 15 Ιουλίου), τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών, των λεγόμενων “Clusters” για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα (πρόσκληση που είναι στη φάση αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν).

Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δράσεις που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας και επανέλαβε ότι βασικός πυλώνας της πολιτικής της Περιφέρειας είναι η στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας. Υπογράμμισε ότι οι πολίτες αναγνώρισαν το έργο που γίνεται και έδωσαν στον συνδυασμό του το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής και εμπιστοσύνης σε όλη την Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι με το ίδιο ζήλο και την ίδια αποφασιστικότητα θα συνεχίσει την προσπάθεια και τα επόμενα χρόνια.

Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ακόμη έξι στελέχη, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, υπό τον Κριστόφ Ρουιγιόν (Christophe Rouillon), μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Η εν λόγω αντιπροσωπεία, τις τελευταίες μέρες παρακολούθησε τους τομείς εφαρμογής της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία φέρει τον τίτλο της επιχειρηματικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2018. Ο ίδιος δήλωσε ότι παρουσιάζονται πολύ σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στους τομείς του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας και τόνισε ότι η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από την επιχειρηματική στρατηγική της Περιφέρειας που φαίνεται να αντανακλά τις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής. Επισήμανε, παράλληλα, ότι η αντιπροσωπεία θα παρέχει στη συνέχεια σχετικές συμβουλές προς την Περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λογοθέτης προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού εφαρμογής του ΕΣΠΑ, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι κατ’ εξακολούθηση και σταθερά στην πρώτη θέση της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων. Χαιρετισμό στη συνεδρίαση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.