«Πριονοκορδέλλα» αποφάσισαν οι «53+» στον ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν τον Παύλο Πολάκη και τις απόψεις που ο ιδιόρρυθμος αυτόκλητος εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα διακονεί στο διαδίκτυο και το έπραξαν, όπως οι κανόνες του αριστερού διαλόγου «επιβάλλουν», μέσα από το ιδεολογικό τους όργανο, το communality.gr.
Του Χρήστου Υφαντή
Σε ένα κείμενο με τίτλο «Ας συνεννοηθούμε λοιπόν … δημοσίως» οι σύντροφοι του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας και μεγάλου θαυμαστή του Άρη Βελουχιώτη, Κώστας Καλλιωνάτης, Δημήτρης Καρέλλας και Βασίλης Σκλιάς «πετσόκοψαν» τον Πολάκη και τις απόψεις του κι έδωσαν σήμα στην ηγετική ομάδα των «προεδρικών» ότι « οι 53+ είναι παρόντες, είναι δυνατοί, δεν θα αφήσουν τίποτε να πέσει κάτω και δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το κόμμα και την αριστερά στα χέρια κανενός συνοδοιπόρου του Τσίπρα».
Το κείμενο, υπερασπιστικό έως λατρείας του κ. Τσακαλώτου για τη θητεία του ως Υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος στο δρόμο προς το Συνέδριο (οψέποτε και αν συγκληθεί) και περιγράφει, ευκρινέστατα, τα ιδεολογικά και πολιτικά πεδία στα οποία θα δοθεί η μάχη για την επικράτηση.
Οι υπερασπιστές της περιόδου Τσακαλώτου (και του ίδιου) καταγράφουν με όση ευκρίνεια επιτρέπει το αριστερό savoirvivre (ευρωπαϊστές γαρ) τις κάθετες διαφωνίες τους με την πολιτική πρόταση Πολάκη, στην οποία θεωρούν ότι ενοποιούνται όλες οι σχετικές απόψεις των παλιών και νέων της προεδρικής φρουράς και δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να αποφανθούν ακόμη και για την πνευματική επάρκεια των μελών των Υπουργικών συμβουλίων της περιόδου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υπονοώντας σαφώς ότι «υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι που μετείχαν στα υπουργικά συμβούλια υπό τον κ. Τσίπρα δεν καταλάβαιναν γρι από όσα παρουσιάζονταν σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Το σχετικό απόσπασμα είναι θανατηφόρο: « Αν στο Υπουργικό Συμβούλιο ουδείς/μία καταλάβαιναν τι πρότεινε ο πρωθυπουργός επί της οικονομικής πολιτικής, είναι πρωτίστως πρόβλημα όσων συμμετείχαν. Ομοίως πρόβλημα τους είναι εάν καταλάβαιναν και δεν σήκωναν το χέρι τους για κατάθεση αντιρρήσεων. Εξάλλου, οι περισσότεροι/ες εξ αυτών δεν είχαν πρόβλημα απευθείας επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, ώστε «να τα πουν» έστω και κατ’ιδίαν και «υπογείως».
Η εικόνα που προκύπτει είναι καταστροφική για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο κάδρο εμπλέκεται ευθέως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είτε απευθυνόμενος σε ανθρώπους που δεν καταλάβαιναν τίποτε από όσα εισηγούνταν, είτε (όπως υπονοείται) μη αντιλαμβανόμενος και ο ίδιος επακριβώς όσα εισηγείται προς έγκριση.
Από την περιγραφή σαφώς προκύπτει ότι η μοναδική ενοποιητική ουσία της κυβέρνησης ήταν η «καρέκλα», καθώς «κάποιοι καταλάβαιναν και διαφωνούσαν, αλλά δεν σήκωναν το χεράκι να καταθέσουν αντιρρήσεις», ενώ «καταγγέλλονται» σχέσεις μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου και του πρωθυπουργού, οι οποίες διαμορφώνονταν από προσωπικές προτιμήσεις και από υπόγειες διαδρομές, με τη σαφή ένδειξη ότι αυτές ήταν εκτός πολιτικής ορθότητας και ίσως κόντρα στις αποφάσεις που πριν λίγο είχαν ληφθεί συλλογικά.
Η μπάλα παίρνει και τον ίδιο τον κ. Πολάκη, αλλά για τους «53+» το πρόβλημα δεν είναι η γραφική παρουσία του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Τον θεωρούν άλλωστε «τον καλύτερο παίκτη τους» στον αγώνα για να καταλάβουν το κόμμα και να το «επανιδρύσουν» στην ουσία.
Η περιγραφή μιας κυβέρνησης τα μέλη της οποίας ενέκριναν πολιτικές ή προτάσεις τις οποίες δεν κατανοούσαν, χωρίς να έχει το θάρρος να ρωτήσουν ή ψήφιζαν θετικά υπέρ προτάσεων με τις οποίες διαφωνούσαν μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την καρέκλα και στη συνέχεια τα ίδια μέλη «υπογείως» συνομιλούσαν ή συναγελάζονταν με τον πρωθυπουργό σε άλλου χώρους και με άλλους όρους φωτογραφίζει ένα γενικευμένο μπάχαλο, ένα σύνολο αγράμματων, άσχετων, άβουλων πλασμάτων με μοναδική ικανότητα την ίντριγκα και τη διαβολή του αντιπάλου, τον φατριασμό και τη φράξια.
Το απόσπασμα του κειμένου συμπληρώνεται από τη διαπίστωση πως « δεν υπήρχε υιοθέτηση/εφαρμογή εισήγησης υπουργού δίχως τη σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου», αποκάλυψη που τοποθετεί στο κάδρο των ευθυνών για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τον ίδιο τον Τσίπρα και τους συμβούλους του (ίσως μεταξύ τους περιλαμβάνεται και ο περιβόητος Καρανίκας) καταλογίζοντας τους τι βασικές πολιτικές ευθύνες.
Λογικά, μετά το κείμενο των «τριών» στο communality.gr υπέρ του κ. Τσακαλώτου θα πρέπει να αναμένεται απάντηση ή απαντήσεις από την πλευρά των προεδρικών, καθώς οι κατηγορίες εναντίον τους είναι σημαντικότατες και εξόχως αποκαλυπτικές ακόμη και για την ικανότητα τους να αντιλαμβάνονται ορθά και πλήρως την πραγματικότητα μιας κυβερνητικής θητείας.
Αποκάλυψη πάντως ανάλογη για μέλη κυβέρνησης δεν έχει συμβεί ποτέ στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας…lykavitos.gr