«Γιατί σπεύδουμε να δίνουμε κέρδη σε μη αναγνωρισμένη περιουσία;» διερωτήθηκε για το Ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.
Αρχικά, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι το προσχέδιο που ανακοινώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου εδράζεται στην παραδοχή ότι το κράτος χρωστάει στην Εκκλησία. «Αυτό πρέπει να εξηγηθεί γιατί μέχρι τώρα έλεγε ότι δεν χρωστάει. Αν δεν διευκρινιστεί αυτό προχωράμε λάθος. Αβλεπεί δεν μπορεί να πληρώνει το κράτος.». «Και δεύτερο ερώτημα, μέχρι πότε; Αν δεν χρωστάει το κράτος θα πρέπει να δει με ποιο τρόπο η Εκκλησία σε συνεργασία με το κράτος θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά της» συνέχισε ο πρώην υπουργός Παιδείας.
Μιλώντας ειδικά για τη μισθοδοσία των ιερέων χαρακτήρισε «περίεργο και παράδοξο» να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς αλλά να τους πληρώνει το κράτος. «Έχουν δικαιώματα κι αυτοί να μη θιγούν. Δε λέω ξαφνικά 10.000 οικογένειες να αποκτήσουν προβλήματα, αλλά με μέτρο».
Όσον αφορά το Ταμείο που θα γίνει για την εκκλησιαστική περιουσία με τη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας, ανέφερε:
«Στο Ταμείο θα εισφέρει η Εκκλησία όλη την περιουσία της. Να μπω λοιπόν και εγώ εκεί με αμφισβητούμενη περιουσία; Να μπουν όλοι οι πολίτες; Τι σημαίνει αμφισβητούμενη; Σημαίνει ότι δεν έχει περιουσία. Δεν έχει αναγνωρισμένη περιουσία. Γιατί σπεύδουμε να της δίνουμε κέρδη σε μη αναγνωρισμένη περιουσία; Είμαστε στην παραμονή να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, να περιμένουμε, να γίνουν συζητήσεις. Τώρα που είμαστε κοντά στο Κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί, μας πιάνει πρεμούρα να πούμε ότι μη αναγνωριζόμενες περιουσίες, αμφισβητούμενες, θα έχουν κέρδη;»
Επέμεινε, ακόμα, ότι είναι «κοινωνικά ώριμο το αίτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας» υποστηρίζοντας ότι «μια αριστερή κυβέρνηση σε μια άλλη τετραετία θα το κάνει». «Ενώ είναι κοινωνικά ώριμο δεν προχωράει στη μορφή που θα θέλαμε. Αυτά τα βήματα δεν μπορεί να είναι ούτε μετέωρα ούτε υποθηκευμένα». Όσον αφορά το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 3 του Συντάγματος είπε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «απέχει από το θέμα του πλήρους διαχωρισμού. Θα μπορούσε να είναι περισσότερο τολμηρή γιατί ο κόσμος το θέλει».
Για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, o Νίκος Φίλης αρχικά καταδίκασε την επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας που κατέληξε στη δολοφονία του ανθρώπου. «Είχε καλάσνικοφ, να τον συλλάμβαναν, να του ρίξουν δακρυγόνα. Πουθενά η αστυνομία δεν πρέπει να εκτελεί, ακόμα και κάποιον κακοποιό». «Ήταν κάτι κατανοητό να πάρει κάποιος καλάσνικοφ και να πυροβολεί όταν την ίδια ημέρα γιόρταζαν επίσημα από την αλβανική κυβέρνηση; Τι νόημα έχει να διεκδικεί να κάνει άλλη εξωτερική πολιτική;» αναρωτήθηκε για τις πράξεις του 35χρονου ομογενούς. «Ένας πολίτης με καλάσνικοφ αρχίζει και πυροβολεί, Τι θέλετε να πω, ότι καλώς έκανε; Ούτε ήρωας είναι. Δήθεν την υποστήριζε τη σημαία, δεν κινδύνευε η σημαία εκεί, υπήρχαν 300 σημαίες την ημέρα αυτή».
Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει τα όσα είπε περί νότιας Αλβανίας για τη Βόρεια Ήπειρο ο Νίκος Φίλης είπε ότι «στις επίσημες διακρατικές σχέσεις είναι νότια Αλβανία. Δεν πρέπει να αφήνουμε υπόνοια ότι είναι ελληνικό έδαφος. Είναι αλβανικό έδαφος με ελληνική μειονότητα» κάνοντας λόγο για σεβασμό των συνόρων.