ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η αρχή του συμβάντος και η δημόσια καταγγελία-Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται η Θάσος, μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού μεταφοράς παιδιού με αναπηρία σε χώρο γκαράζ πλοίου εν μέσω ακραίου καύσωνα.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Το περιστατικό σημειώθηκε κατά το δρομολόγιο από τον Λιμένα Θάσου προς την Κεραμωτή, όταν επιβάτιδα κατήγγειλε μέσω διαδικτύου ότι παιδί ΑμεΑ δεν μετακινήθηκε ποτέ από τον χώρο στάθμευσης του ferry boat, ταξιδεύοντας υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πλήρους ακαταλληλότητας.
Άμεση αντίδραση από το Υπουργείο Ναυτιλίας
Η καταγγελία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος διέταξε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και την έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Πλοιάρχου και των υπευθύνων φόρτωσης, βάσει του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αριθμ. 14.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι διαπιστώθηκε έλλειψη φροντίδας για την ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση του ανήλικου με αναπηρία, παρά τις υπάρχουσες προβλέψεις για τη φιλοξενία ΑμεΑ σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του πλοίου.
❖ Επιβολή κυρώσεων και εντατικοποίηση ελέγχων
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κινείται ήδη διοικητική διαδικασία επιβολής κυρώσεων στο πλήρωμα και τον Πλοίαρχο. Παράλληλα, δόθηκε εντολή από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου για εντατικοποίηση των ελέγχων σε επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία ανοικτού τύπου, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις υποχρεώσεις του πληρώματος να ενημερώνεται, να εξυπηρετεί και να συνοδεύει ΑμεΑ σε θέσεις επιβατών και όχι να τα αφήνει σε γκαράζ ή ακατάλληλους χώρους.
❖ Δεύτερη υπόθεση – καρδιοπαθής ταξίδεψε σε καρέκλα στο γκαράζ
Το θέμα έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν, μόλις ένα 24ωρο πριν, έγινε δεύτερη δημόσια καταγγελία για παρόμοιο περιστατικό στο ίδιο πλοίο. Καρδιοπαθής και νεφροπαθής γυναίκα ταξίδεψε σε πλαστική καρέκλα στο γκαράζ χωρίς καμία βοήθεια από το πλήρωμα, ενώ είχε ζητήσει χρήση αναπηρικού ανελκυστήρα ή ειδικής θέσης.
Η συσσώρευση τέτοιων περιστατικών υποχρέωσε τις αρχές να εστιάσουν στον έλεγχο εκπαίδευσης των πληρωμάτων, ενώ επισημαίνεται ότι πολλά οχηματαγωγά πλοία δεν διαθέτουν ενεργό προσωπικό γνώσης ή διαχείρισης των ειδικών υποδομών για ΑμεΑ, παρότι είναι θεσμικά υποχρεωμένα να το κάνουν.
❖ Κρατική υποχρέωση η προστασία των ΑμεΑ
Η μετακίνηση των ΑμεΑ προστατεύεται από το εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο δικαιωμάτων, καθώς και από το Σύνταγμα. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ειδικά σε περιπτώσεις αναπηρίας ή σοβαρής ασθένειας, δεν μπορεί να εξαρτάται από την προθυμία ή την αδιαφορία του πληρώματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση των μέτρων που λαμβάνει το κράτος, και κάλεσε σε πλήρη εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου για την προσβασιμότητα και ισότιμη εξυπηρέτηση στα μέσα μεταφοράς.
❖ Παρέμβαση Συνήγορου του Πολίτη και πιθανές διώξεις
Η υπόθεση έχει ήδη περάσει στο μικροσκόπιο του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος καλείται να διερευνήσει πιθανή παραβίαση δικαιωμάτων και να εξετάσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ποινικές διώξεις.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα παιδιού με αναπηρία να ταξιδεύει στο γκαράζ ενός πλοίου εν μέσω καύσωνα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως τυχαίο γεγονός ή “παρανόηση”. Πρόκειται για θεσμική αποτυχία, τόσο της εταιρείας όσο και της πολιτείας, εφόσον δεν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος εφαρμογής των κανόνων.
❖ Αναζητούνται ευθύνες σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο
Σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το ΥΝΑΝΠ, ενώ δεν αποκλείονται και πολιτικές παρεμβάσεις, καθώς το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο γενικευμένης πίεσης για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και την προστασία των ευάλωτων επιβατών.
❖ Η επόμενη μέρα για την ακτοπλοΐα
Το περιστατικό της Θάσου δεν είναι μεμονωμένο. Φωτίζει ένα βαθύ και διαχρονικό πρόβλημα στην ελληνική ακτοπλοΐα: την απουσία ουσιαστικού ελέγχου, την έλλειψη εκπαίδευσης και την τυπική εφαρμογή των οδηγιών. Οι επαναλαμβανόμενες καταγγελίες καθιστούν σαφές ότι ο χρόνος της σιωπής έχει τελειώσει.
Χρειάζεται ριζική αλλαγή, με πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας, επιβολή προστίμων, αναστολές αδειών και δημόσια λογοδοσία.