Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Κοιλιωμένο και Μαχαιράδο – Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έφτασαν στα μέτωπα νέες δυνάμεις από την Πελοπόννησο – Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα νωρίς το απόγευμα και λόγω των ισχυρών ανέμων πηραν αμέσως μεγάλες διαστάσεις.

Σημαντική βοήθεια στο έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου, αναμένεται να προσφέρουν οι ενισχύσεις, που έφθασαν στα μέτωπα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, από την Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, με το πλοίο που έφθασε αργά το βράδυ στο λιμάνι της Ζακύνθου, έφτασε στο νησί, ένα πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες καθώς και ένα όχημα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας από τα Λεχαινά.

Η νύχτα στα δύο μέτωπα της Ζακύνθου, είναι μεγάλη με όλη τη πυροσβεστική δύναμη να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα περιορίσουν και να τα θέσουν υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές, όμως ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουν να βγουν το πρωί, όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Στο χωριό του Κοιλιωμένου επιχειρούν 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 5 υδροφόρες, ενώ από το απόγευμα μέχρι και τις 20.00 μ.μ. επιχειρούσαν ρίξεις νερού, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Καναντέρ και ελικόπτερο Έρικσον.

Στην πυρκαγιά στο Μαχαιράδο, επιχειρούν για την κατάσβεση της 2 πυροσβεστικά οχήματα με 4 πυροσβέστες.

Πώς ξεκίνησαν οι φωτιές

Μνήμες των περσινών μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν πέρυσι το νησί, ξύπνησαν οι δύο νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα στη Ζάκυνθο.

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε δυο διαφορετικές περιοχές, μια στο Μαχαιράδο και μια στον Κοιλιωμένο (περιοχή Καταλούπου).

Μεγαλύτερη ήταν η πυρκαγιά στο χωριό Κοιλιωμένος, καθώς χωρίστηκε σε δύο μέτωπα – ένα με κατεύθυνση προς το χωριό, και το άλλο σε πευκοδάσος της περιοχής.

«Σύμμαχος» των πυρκαγιών, ήταν οι άνεμοι που έφταναν τα 6 μποφόρ.

Οι πυρκαγιές που πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ξέσπασαν στις 4.30 μ.μ. σε δασικές περιοχές.

protothema.gr