Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: Στο 32ο συνέδριο του ελληνοαμερικάνικου εμπορικού επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία, συμμετείχε διαδικτυακά η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
H επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, συμπίπτει με μία συγκύρια όπου η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια υψηλής ανάκαμψης μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος της επιτροπής. «Συμπίπτει όμως, ακόμα, και με μια εποχή πολύ μεγάλων προκλήσεων όπως είναι η τεχνολογική εξέλιξη, η κλιματική αλλαγή, η πράσινη μετάβαση. Αυτό λοιπόν το καινούργιο και υπό διαμόρφωση περιβάλλον, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για εθνική συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα ώστε να μην μείνει κανένας πίσω».
Μέσα από τις περίπου 80 επισκέψεις που έκανε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκε, όπως δήλωσε η κυρία Αγγελοπούλου, ότι η κοινωνία είναι πιο ώριμη και πιο έτοιμη από ποτέ. «Οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει, ότι μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις τους θα βοηθήσουν τον τόπο τους να πάει μπροστά» υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής. «Η διάθεση για συνέργειες και συνεργασίες που αναπτύχθηκε σε τοπικό επίπεδο, προσωπικά, την θεωρώ ένα από τα μεγάλα κέρδη που κληροδοτεί η επετειακή χρονιά, και μπορεί και πρέπει να μεταφερθεί σε κεντρικό επίπεδο» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις δράσεις της Επιτροπής που στοχεύουν στο μέλλον της Ελλάδας. Μια από αυτές ήταν η Λευκή Βίβλος, στην κατάρτιση της οποίας συμμετείχαν όλοι οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς της χώρας, οι οποίοι κατέγραψαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια. Ακόμα μια τέτοια δράση, είναι η δημιουργία του AI, του ερευνητικού Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης, Επιστήμης των Δεδομένων και Αλγορίθμων, το οποίο θα δώσει διέξοδο σε νέους και ταλαντούχους επιστήμονες για να μείνουν στην Ελλάδα, όπως είπε η ίδια.
Τέλος, η κυρία Αγγελοπούλου σημείωσε ότι «η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία το μέλλον, μόνο αν ακολουθήσει με συνέπεια πολιτικές που θα της επιτρέψουν να αναπτυχθεί, σεβόμενη το περιβάλλον, και οι οποίες θα της εξασφαλίσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο που τόσο έχει ανάγκη. Ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι οικονομικές πολιτικές που θα διανέμουν τα οφέλη σε όλους τους κατοίκους της χώρας, είναι οι σωστές πολιτικές. Οι αποκλεισμοί και οι επιλεκτικές πολιτικές, όπως μας έχει αποδείξει το παρελθόν, έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή και για την οικονομία».
Δ.Σ.