Πατούλης: Μια ολοκληρωμένη ερευνητική μελέτη, για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, που θα αποτελέσει εργαλείο στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων…
ώστε «το 2025 να ανακυκλώνεται το 55% των σκουπιδιών και να μην θάβεται τίποτα ανεπεξέργαστο στη Φυλή», όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον ίδιο και τον πρόεδρο της Metron Analysis Στρ. Φαναρά.
Η έρευνα κοινής γνώμης (σε αιρετούς στον τομέα καθαριότητας και 1400 πολίτες), πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος για την «πράσινη» μετάβαση της Αττικής στην κυκλική οικονομία και εντάσσεται στην μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια που διεξάγει η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ, με κεντρικό μήνυμα “Δώσε αξία στα σκουπίδια σου”.
Ειδικότερα, για την καμπάνια και τους στόχους της, μίλησε ο πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Β. Κόκκαλης, ενώ ο πρόεδρος της διαφημιστικής εταιρίας Στ. Ζωντός παρουσίασε την προσεχή επιτυχημένη διαφήμιση για το «τέρας των σκουπιδιών και την ανακύκλωση».
Ο περιφερειάρχης συνοψίζοντας τα ευρήματα σημείωσε ότι διαφαίνοται : Ο χαμηλός βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από τη σημερινή διαχείριση. Η έλλειψη ενημέρωσης για τα βιοαπόβλητα και τα ανταποδοτικά οφέλη. Η ισχυρή κοινωνική βούληση να αλλάξουν τα πράγματα “να τελειώνουμε με το αίσχος των χωματερών” και η πρόθεση ενεργοποίησης των πολιτών στην αύξηση της ανακύκλωσης.
Ο κ Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία της ανακύκλωσης, ως προς την επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικής μείωσης των απορριμμάτων τονίζοντας ότι πρέπει «Να κάνουμε διαλογή στην πηγή. Να αποκεντρώσουμε χωροταξικά την επεξεργασία των απορριμμάτων. Να αποκτήσουμε τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, (σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μονάδες επεξεργασίας)», ώστε με ορίζοντα το 2025, να πάψουμε να θάβουμε σκουπίδια χωρίς επεξεργασία στη Φυλή και να τα ανακυκλώνουμε σε ποσοστό 55%”
“Για να γίνουν αυτά”, πρόσθεσε “πρέπει να στηριχθούμε σε έναν ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο, ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη του τις αντιλήψεις και τις ατομικές πρακτικές, του ευρύτερου κοινού́ της Αττικής, όπως καταγράφηκαν στην έρευνα, προκειμένου να υπάρξει και η κατάλληλη ενημέρωση”.
Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση των πολιτών και σε ότι αφορά στα
έργα και τις παρεμβάσεις, που θα οδηγήσουν στην πράσινη μετάβαση της Αττικής. Σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν σημαντικά βήματα στη βάση του σχεδιασμού να καταστεί η Περιφέρεια Αττικής μία «πράσινη» Περιφέρεια, καθώς κέρδισε τις πρωτιές μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, στα εξής σημεία:
– Διαθέτει εγκεκριμένο (από το υπουργείο Περιβάλλοντος) Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της, με βάση το νέο εθνικό σχεδιασμό
– Πέτυχε να της εγκριθεί η διάθεση 98,3 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό́ Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», που αφορά στην προμήθεια και διάθεση σύγχρονου εξοπλισμού ανακύκλωσης, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες, 50 Δήμων σε 5 Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής
-Διαθέτει Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να γνωρίζει πόσο ανακυκλώνουμε στην Αττική κι αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνουμε ως Περιφέρεια στη διαφάνεια, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων που γίνεται σε κάθε Δήμο.
• Τέλος βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κατασκευή τριών σύγχρονων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας.
Έρευνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρέθεσε ο κ. Φαναράς, η πεποίθηση των πολιτών για τη σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων είναι πως είναι «προβληματική» και ζητούν αλλαγές. Σε ποσοστό 81% οι πολίτες πιστεύουν ότι η ανακύκλωση δεν γίνεται σωστά. Το 68% ότι ο τρόπος αποκομιδής διαχείρισης είναι από τους χειρότερους στην Ευρώπη. Το 76% θεωρεί τις χωματερές «ντροπή για όλους». Το 63% ότι τα σκουπίδια είναι ιδιαίτερα πολλά στους χώρους μας και το 79% ότι το υπάρχον σύστημα διαχείρισης πρέπει να αλλάξει. Επίσης, αναφορικά με το τι αντιστοιχεί σε κάθε κάδο, όλοι γνωρίζουν ότι στο μπλε βάζουμε ανακυκλώσιμα, στον πράσινο δεν είναι σαφές τι βάζουμε, καθώς το 1/4 απαντά απορρίμματα που «δεν ανακυκλώνονται» και το 38% «σκουπίδια γενικά». Στον καφέ, το 61% δεν γνωρίζει, μόνο το 32% γνωρίζει για τα βιοαπόβλητα. Εξ αυτών συνάγεται, παρατήρησε ο κ. Φαναράς, ότι ο μπλε κάδος είναι ο μόνος που η χρήση του είναι σαφής στο κοινό. Η ασάφεια για τον πράσινο ίσως να οφείλεται και στη σύγχυση, λόγω ύπαρξης και μεταλλικών και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει ότι στον καφέ καταλήγουν τα βιοαπόβλητα.
Στην ενότητα για το πώς αντιλαμβάνεται συνολικά την κατάσταση η κοινή γνώμη, θεωρείται αναγκαία η ενημέρωση, καθώς το 67% απαντά ότι «δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο μπορώ να μειώσω τα απορρίμματα» και το 76% ότι «έχω ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση».
Σχετικά με την πρακτική των ίδιων των πολιτών για την κατάσταση, το 90% δηλώνει ότι κάνουν προσπάθειες να μειώσουν τα απορρίμματα, το 85% ότι κάνουν ανακύκλωση και το 81% ότι αποφεύγουν τη σπατάλη τροφίμων.
Τέλος, σε ότι αφορά στη γνώμη τους για τα ανακυκλώσιμα προϊόντα, σε ποσοστό 80% έως 90% γνωρίζουν για: πλαστικό, χαρτί, ηλεκτρικές συσκευασίες, επικίνδυνα απόβλητα, κονσέρβες και μόνο το 43% μόνο για περισσεύματα φαγητού και φλούδες.
Κ. Ρουμελιώτη