Ρόσβαλ: Τις ευχαριστίες της για την υποστήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της χώρας της ως μέλος του ΝΑΤΟ, εξέφρασε από την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδια…
για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της Σουηδίας, Γέσικα Ρόσβαλ (Jessika Roswall). Στο πλαίσιο ομιλίας της προς τα μέλη της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου, με θέμα «Μια Ευρώπη πιο ασφαλής, πιο πράσινη, πιο ελεύθερη: Διασφαλίζοντας την Ένωση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών», η κυρία Ρόσβαλ είπε ότι, πλέον, η Ελλάδα και η Σουηδία δεν είναι απλώς εταίροι αλλά και σύμμαχοι, και ότι «σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, η ανάγκη για ενότητα και συνεργασία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε την υποστήριξή σας» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, η Σουηδία είναι αφοσιωμένη στην ασφάλεια όλων των μελών του ΝΑΤΟ και ότι, με τη Σουηδία ως μέλος, το ΝΑΤΟ θα είναι ισχυρότερο ενώ και η Σουηδία θα είναι πιο ασφαλής.
Αναφερόμενη στις προτεραιότητες της Σουηδίας, στο γενικότερο πλαίσιο-θέσεις προτεραιοτήτων της ΕΕ, είπε ότι η πρώτη προτεραιότητα μας θα είναι η στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη της Ουκρανίας: «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ελευθερίας στην ήπειρο μας. Ξέρω ότι η υποστήριξη κατεπειγόντως της Ουκρανίας είναι μία προτεραιότητα την οποία μοιράζονται τα δύο μας κράτη. Η αφοσίωση της Ελλάδας για τη διασφάλιση της αυτοκυριαρχίας της Ουκρανίας καταδείχθηκε με την επίσκεψη στην Οδησσό το Μάρτιο του πρωθυπουργού σας και ήτανε και μάλιστα γεμάτη κινδύνους. Η Ελλάδα ως λίκνο της Δημοκρατίας καταλαβαίνει ότι τα έθνη θέλουν να διακυβερνώνται από τους πολίτες τους και όχι από μακρινές αποικιοκρατικές δυνάμεις» επισήμανε η κα Ρόσβαλ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η ανάγκη για ενότητα και συνεργασία μεταξύ εταίρων συμπεριλαμβανομένης και της διατλαντικής συνεργασίας, για την ασφάλεια και την άμυνα, είναι πλέον κρίσιμης σημασίας. Και ακριβώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα κράτη-μέλη της, χρειάζεται να εμπεδώσουν το ρόλο της ένωσης ως σημαντικού παίκτη στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας».
Για το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, είπε ότι είναι «γεωστρατηγικής σημασίας» για την ευημερία, την σταθερότητα και την ασφάλεια της, τονίζοντας μάλιστα τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Σουηδία «στις προοπτικές της Ελλάδας μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένου του κομβικού ρόλου που διαδραματίζει σε αυτή την περιοχή».
Η κυρία Ρόσβαλ μίλησε επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης μέσω καινοτομίας και αυξημένης παραγωγικότητας αλλά και για τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, εξάροντας μάλιστα «την στάση της Ελλάδας για τις προόδους που έχει σημειώσει στον τομέα».
Για τη μετανάστευση, είπε ότι παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ΕΕ και ότι «θα πρέπει να οργανωθεί και να βελτιωθεί η συνεργασία απέναντι και κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος», ενώ για την υποστήριξη του κράτους δικαίου μέσα στην ΕΕ, είπε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την βαθιά και πλατιά δικαστική και οικονομική συνεργασία. Η ΕΕ, σημείωσε, πρέπει να παραμένει προσηλωμένη στην συνηγορία της υπέρ της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου.
Τέλος επισήμανε ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας ενισχύεται και από το γεγονός ότι 850.000 Σουηδοί έρχονται στην Ελλάδα για να απολαύσουν την κουλτούρα, την φύση και βεβαίως την ελληνική φιλοξενία, «κάτι που και εγώ ίδια έχω βιώσει αρκετές φορές, και τις δύο τελευταίες ημέρες που βρίσκομαι εδώ».