Η ΔΕΗ βάζει την Ελλάδα στις ράγες του παγκόσμιου ενεργειακού μετασχηματισμού, με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και την ενίσχυση των ΑΠΕ, υπογράμμισε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Σημείωσε ότι η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει σιωπηρά από το 2009, όταν η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή άγγιζε τις 30.000 Τεραβατώρες (TWh), ενώ σήμερα είναι μικρότερο από 3.000.
Όπως πρόσθεσε, τα δικαιώματα ρύπων έχουν φτάσει τα 50 ευρώ ανά τόνο, νούμερα αδιανόητα μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα φτάσουν έως τα 100 ευρώ ανά τόνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, έχει καταστήσει πιο εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα απόσυρσης, με συνέπεια ο λιγνίτης να αποτελέσει παρελθόν για τη χώρα μας ήδη από το 2025.
Αυτή η πολιτική, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, βγάζει την Ελλάδα από τις «χώρες του άνθρακα», και την εντάσσει στις «πράσινες» χώρες, αποτρέποντας παράλληλα σημαντικές οικονομικές ζημίες τα επόμενα χρόνια. Στόχος της εταιρείας είναι πλέον οι ΑΠΕ, για τον οποίο δεσμεύτηκε με το πρόσφατο ομόλογο που εξέδωσε, με τη ρήτρα αειφορίας που περιλαμβάνει. Αυτό σημαίνει πως οι αγορές αντιμετωπίζουν τη ΔΕΗ σαν μία εταιρεία με μικρότερο ρίσκο.
Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει πως το αργότερο έως το 2024 το μερίδιό της στις ΑΠΕ θα αγγίζει το 20%, από 2% που είναι σήμερα. Από μία «δεξαμενή» υποψήφιων έργων πάνω από 7 GW, που διαθέτει η εταιρεία, έως το 2023 θα έχουν αναπτυχθεί μονάδες συνολικής ισχύος 1,5 GW.
Αναφερόμενος στο δίκτυο διανομής, ο κ. Στάσσης σημείωσε πως η ψηφιοποίησή του δικτύου διανομής του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο θα βοηθούσε τον ΔΕΔΔΗΕ να αντιμετωπίσει πιο άμεσα τις ζημιές, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή να συμμετάσχει και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαθιστώντας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με μία μπαταρία ή χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ως «μπαταρία σε ρόδες».
Σε αυτό το πλαίσιο, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να αποκτήσει έναν στρατηγικό εταίρο για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Παράλληλα, με το τίμημα που θα εισπράξει, θα μειώσει τον δανεισμό της και θα μπορέσει να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές των όμορων χωρών. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η εταιρεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση σταθεροποίησης, με αμέσως επόμενο στόχο να γίνει ηγέτης στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα από εξαγορές και συνεργασίες.
Σημείωσε πως η ΔΕΗ πρέπει να αναπτύξει παρουσία στο εξωτερικό, κατ΄ αρχάς για να αναπτυχθεί περισσότερο και να «θωρακισθεί» από τυχόν επιθετικές μελλοντικές κινήσεις ανταγωνιστών της. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και θα αποκτήσει μία διεθνή κουλτούρα τεχνολογικής ανάπτυξης.