Σε παρέμβασή της αναφορικά με την εν εξελίξει διαδικασία εμβολιασμού, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι οι πρώτες μέρες αποδεικνύουν την έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης. «Συνεχίζει να προχωρά με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Με τον ρυθμό που προχωρούν η πολυπόθητη ανοσία θα καθυστερήσει πολύ. Οι απειλές για τη δημόσια υγεία θα είναι εδώ για αρκετούς μήνες. Η Κυβέρνηση επιτέλους οφείλει να αλλάξει ρότα», τονίζει.
Παράλληλα, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία του εμβολιασμού απαιτεί σχέδιο, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. «Ώστε να «ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω» και να απομονωθούν οι ανεύθυνες φωνές».
Η κ. Γεννηματά ζητά:
1) Να προετοιμαστούν και να εξοπλιστούν επιτέλους τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που έχουν ανακοινωθεί. Με προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών όπου είναι απαραίτητο ώστε να μην αποδυναμωθεί η λειτουργία του ΕΣΥ. Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνεται μόνο στα Νοσοκομεία.
2) Να αξιοποιηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους εμβολιασμούς.
Υπάρχει δυνατότητα μέσω της ΠΦΥ, να δημιουργηθούν Παρατηρητήρια σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, που θα δίνουν στοιχεία για τον εμβολιασμό και τα αντισώματα στον πληθυσμό.
Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετείται το σταδιακό άνοιγμα των περιοχών με ασφάλεια, ιδίως εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.
3) Να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στην διαδικασία και ιδιαίτερα στην «σειρά» του εμβολιασμού.
Με ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο (real time) για την υλοποίηση του προγράμματος, κατά εμβολιαστικό κέντρο (με αριθμούς).
4) Να περιγραφούν αναλυτικά οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
5) Να δοθεί Πιστοποιητικό για όσους εμβολιάζονται, το οποίο πρέπει να είναι και στα Αγγλικά ώστε να διευκολύνονται τυχόν μετακινήσεις στο εξωτερικό.
Και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μεταξύ της Α’ και της Β’ δόσης του εμβολιασμού.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλα λάθη. «Εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις μας για το τι πρέπει να γίνει και επιμένουμε», τονίζει και προσθέτει:
1) Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα ανά περιοχή με μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ. Όχι άλλα αδιέξοδα οριζόντια μέτρα και άνοιγμα κλείσιμο ακορντεόν.
2) Διαφάνεια και αξιοπιστία στα επιδημιολογικά στοιχεία.
3) Δομές αποκατάστασης από επιπλοκές του covid-19 σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
4) Τέλος στο συνωστισμό στα σχολεία. Τάξεις με λίγους μαθητές. Τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.