Την ακραία πόλωση στο πολιτικό σκηνικό ως αντίδοτο στην εσωκομματική φαγούρα και την δημοσκοπική καθήλωση φαίνεται πως επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαπιστώσει εδώ και ημέρες ότι η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του είχε φτάσει στα όριά της, ενώ τα εσωτερικά προβλήματα παρέμεναν, με τα συντροφικά μαχαιρώματα να δίνουν τον τόνο και να καθορίζουν τη δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύοντας ακόμα και τον πυρήνα της εκλογικής του βάσης. Το γεγονός δε ότι τα τελευταία γκάλοπ έδειχναν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πέφτει κάτω κι από το ψυχολογικό όριο του 20%, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση υποχωρούσε σε ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων, φανέρωνε την εκκωφαντική αδυναμία να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε φθορά της ΝΔ.
Το επιτελείο του κ. Τσίπρα είχε διαπιστώσει επίσης ότι τα θέματα της πανδημίας είναι δύσκολο να τεθούν στην κορυφή της αντιπολιτευτικής κριτικής εξ αντικειμένου, ενώ και στα ελληνοτουρκικά ο διχασμός που υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει ούτε μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε ένα σαφές μήνυμα από την Κουμουνδούρου. Με την κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πεδίο είναι το πλέον πρόσφορο για την εκδήλωση μίας αντιπολιτευτικής πρωτοβουλίας, ικανής να καθορίσει για λίγο έστω, την πολιτική ατζέντα.
Προσχήματα και πλειστηριασμοί
Ωστόσο, το «όχημα» που επέλεξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους μοιάζει προσχηματικό. Δείχνει μια μάλλον αγχωμένη προσπάθεια να τοποθετηθεί με κάθε τρόπο στο κάδρο των πολιτικών εξελίξεων. Προς ώρας, το επίμαχο νομοσχέδιο για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ξοδέψει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό του όπλο δεν προκαλεί κοινωνική αναστάτωση ή αντιδράσεις έστω σε μια μικρότερη μερίδα πολιτών. Η πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων που τοποθετήθηκε στην Βουλή χαρακτήρισε επι της αρχής θετικό το νομοσχέδιο και έκανε αρκετές παρατηρήσεις επι των άρθρων οι οποίες όμως έγιναν στο σύνολό τους αποδεκτές από τον αρμόδιο υπουργό.
Πέραν αυτού μια συζήτηση στην Βουλή για την πρώτη κατοικία και τους πλειστηριασμούς ίσως αποδειχθεί επώδυνη και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αποτελεί πλέον το άφθαρτο κόμμα του 2012. Όπως υπενθύμισε η ΝΔ στην Βουλή, η δέσμευση για άρση της απόλυτης προστασίας πρώτης κατοικίας έχει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα καθώς επί δικών του ημερών πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 25 χιλ πλειστηριασμοί. Εξίσου έντονη κριτική αναμένεται να δεχθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τον χρόνο που επιλέγει να οξύνει το κλίμα. Το γεγονός ότι η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή ίσως να μετατρέψει σε μπούμερανγκ την απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε σχεδόν ανεύθυνο και επικίνδυνο τον αντιπολιτευτικό ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλοντας αναλυτικότερες απαντήσεις στην τριήμερη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Στις 6 η έναρξη της τριήμερης συζήτησης
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση επι της προτάσεως δυσπιστίας θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στις 6 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Η αυλαία θα ανοίξει με τοποθετήσεις βουλευτών ενώ η μάχη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται το βράδυ της Κυριακής.