Εορτολόγιο: Ευέλπιστος, Ευελπίστη Ιέραξ, Ιέρακας, Γέρακας Γεράκης, Γερακίνα Πύρρος, Πύρος, Πύρρα, Πύρα Θεσπέσιος, Θεσπέσης, Θεσπέσια Ιουστίνος.
1 Ιουνίου: Άγιος Ιουστίνος ο Απολογητής και φιλόσοφος – Ο Άγιος Ιουστίνος γεννήθηκε στη Φλαβία Νεάπολη της Παλαιστίνης το 100 μ.X. αι.
Οι γονείς του, Έλληνες ειδωλολάτρες (τον πατέρα του έλεγαν Πρίσκο Βάκχιο), φρόντισαν ώστε ο Ιουστίνος να λάβει εξαιρετική θεολογική αλλά και φιλοσοφική μόρφωση, η οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που έθετε η ανήσυχη ψυχή του. Ο Θεός βλέποντας την αγνότητα και την ειλικρινή πρόθεση των αναζητήσεών του, ανταποκρίθηκε θαυμαστά. και κάποια ημέρα πού ο Ιουστίνος βάδιζε κοντά στη θάλασσα, συνάντησε ένα γέροντα, ο οποίος ήταν βαθύτατα καταρτισμένος στις αλήθειες των Θείων Γραφών, ο οποίος μετά το διάλογο δίδαξε στον Άγιο τη χριστιανική διδασκαλία.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος Πίος, ο Ιουστίνος μετέβη στη Ρώμη, όπου παρέδωσε στον αυτοκράτορα απολογία, στην οποία εξέθετε τις βασικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού και αναιρούσε όλες τις εναντίον των χριστιανών κατηγορίες και αποδείκνυε την πλάνη των ειδώλων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα από την Αγία Γραφή. Δια την ενέργειά του αυτή, εκλήθη και Απολογητής. Η χριστομίμητη όμως δράση του Ιουστίνου, ο οποίος δεν έπαυε να κηρύττει το λόγο του Θεού και να συγγράφει έργα απολογητικού και ποιμαντικού χαρακτήρα προκάλεσε τη μήνι των ειδωλολατρών. Για το λόγο αυτό ο μέγας φιλόσοφος και ευσεβής χριστιανός συνελήφθη και αφού υπέστη διάφορα βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκε το 165 μ.X. αναδεικνυόμενος όχι μόνο απολογητής της ορθόδοξης πίστης αλλά και αθλοφόρος μάρτυρας.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Φιλοσοφίας ταὶς ἀκτίσιν ἐκλάμπων, θεογνωσίας ὑποφήτης ἐδείχθης, σαφῶς παραταξάμενος κατὰ τῶν δυσμενῶν σὺ γὰρ ὠμολόγησας, ἀληθείας τὴν γνῶσιν, καὶ Μαρτύρων σύσκηνος, δι’ ἀθλήσεως ὤφθης, μεθ’ ὧν δυσώπει πάντοτε Χριστόν, ὢ Ἰουστίνε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.
Κοντάκιον
Ήχος β’. Τους ασφαλείς
Τον αληθή, της ευσεβείας κήρυκα, και ευκλεή, των μυστηρίων ρήτορα, Ιουστίνον τον φιλόσοφον, μετ’ εγκωμίων ευφημήσωμεν δυνάμει γαρ σοφίας τε και χάριτος, τον λόγον κατετράνωσε της πίστεως, αιτούμενος πάσι θείαν άφεσιν.
Μεγαλυνάριον
Χάριτι σοφίας καταυγασθείς, ως αυτοσοφίαν, εθεράπευσας τον Χριστόν, υπέρ ου ενδόξως, αθλήσας Ιουστίνε, συν τούτω εις αιώνας, δοξάζη ένδοξε.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1265 Γεννήθηκε ο Ντάντε Αλιγκιέρι, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης, εθνικός ποιητής της Ιταλίας (“Θεία Κωμωδία”)
1495 Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για την παραγωγή του σκοτσέζικου ουίσκι γίνεται από τον μοναχό Τζον Κορ.
1780 Γεννιέται ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».
1815 Γεννήθηκε ο Όθων (Βίτελσμπαχ), ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων
1841 Πέθανε ο Γάλλος σεφ, Νικολά Απέρ, που ανακάλυψε τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης
1845 Ταχυδρομικό περιστέρι ολοκληρώνει ένα ταξίδι 11.000 χιλιομέτρων από τη Ναμίμπια στο Λονδίνο σε 55 μέρες.
1909 Στο Σιάτλ των ΗΠΑ ανοίγει τις πύλες της η Παγκόσμια Έκθεση.
1911 Στη Νέα Υόρκη, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης αγοράζει τον περίφημο πίνακα του Περουτζίνο “Ανάσταση”, έναντι 25.000 δολαρίων.
1919 Στη Γερμανία, το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ, εντοπίζεται στο Κανάλι Λάντβερ.
1926 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Μέριλιν Μονρόε
1930 Ο Παναθηναϊκός νικά 8-2 τον Ολυμπιακό στη μεγαλύτερης έκτασης νίκη που έχει πετύχει ποτέ επί του αιώνιου αντιπάλου του. Οπαδοί του Ολυμπιακού πριν τον αγώνα της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα 1929-30, ανεβάζουν από τον Πειραιά στο γήπεδο της Αλεξάνδρας ένα φέρετρο. Σε αυτό θα κηδεύανε τον ΠΑΟ μετά τη λήξη του αγώνα. Μετά τη συντριπτική νίκη του ΠΑΟ, το φέρετρο διαλύεται και τα κομμάτια του χρησιμοποιούνται στα επεισόδια που ακολουθούν. Ο ΠΑΟ θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ελλάδος αφού θα νικήσει και στη ρεβάνς με 2-1, αλλά θα κάνει 20 χρόνια να ξαναδεί τίτλο.
1938 Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Σούπερμαν.
1940 Γεννιέται η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου.
1941 Λήγει η Μάχη της Κρήτης, με την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς. Οι βρετανικές δυνάμεις αποσύρονται από την Κρήτη με βαριές απώλειες. Περίπου 3.000 Αυστραλοί χάνουν την ζωή τους κατά την εκκένωση του νησιού.
1942 Το Μεξικό κηρύσσει τον πόλεμο στον Άξονα.
1943 Τη νύχτα της 1ης προς 2α Ιουνίου τμήμα καταστροφών του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης ανατινάζει τη σιδηροδρομική σήραγγα του Κουρνόβου. Σκοτώνονται περίπου 600 Ιταλοί αξιωματικοί και στρατιώτες, ενώ η συγκοινωνία διακόπτεται για αρκετές μέρες.
1943 Σκοτώθηκε στα 50 του χρόνια ο βρετανός ηθοποιός, Λέσλι Χάουαρντ, ο Άσλεϊ Γουίλκς του “Όσα παίρνει ο άνεμος”, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε καταρρίφθηκε από Γερμανούς επιδρομείς στην Ευρώπη
1958 Ο Σαρλ ντε Γκολ με ειδικό διάταγμα επανέρχεται στην πρωθυπουργία της Γαλλίας για έξι μήνες.
1959 Το κιλό αντικαθιστά την οκά ως μονάδα μέτρησης του βάρους (1 οκά = 1.282 γραμμάρια).
1960 Αρμάνδος Δελλαπατρίδης, γραφική πολιτική φιγούρα του Μεσοπολέμου, αρχηγός του «Κόμματος των Κυανόλευκων». (Γεν. 1895)
1962 Θεμελιώνεται το αεροδρόμιο του Ελληνικού.
1973 Η χούντα των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα.
1980 Βγαίνει στον αέρα το CNN.
1981 Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής, Χρηστάκης (Χρήστος Σύρπος)
1990 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος και ο Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, συμφωνούν για τον περιορισμό των μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικών πυραύλων και τη διακοπή παραγωγής χημικών όπλων.
1995 Δύο ληστές εκτελούν εν ψυχρώ τον ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Δημήτρη Μαντούβαλο, μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και του αποσπούν δύο τσάντες με 146 εκατ. δραχμές, που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.
1998 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έδρα την Φρανκφούρτη.
2002 Πέθανε η ηθοποιός Κάκια Αναλυτή.